roberto_g Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Cześć, Mam rozterki odnośnie tego do jakiej ilości brzeczki mogę użyć jednej saszetki drożdży US-05. Wg instrukcji producenta to jedna saszetka do max 20-24 litrów. Z drugiej strony z tego co czytałem na forum odnośnie różnych gatunków piw to piwowarzy nie mają problemów z robieniem podwójnej warki z jednej saszetki, albo dzieleniem saszetek na pół. Drożdże wcześniej będą uwodnione, myślę też dodać je przy 24’C wg wytycznych, które znalazłem na forum, a potem dopiero schłodzić do docelowych 18’C. Chciałbym zrobić ~34 litry, jak sądzicie, ma sens robić z jednej saszetki? Dodam, że jakość jest najważniejsza, jeśli miałaby ucierpieć to wolę mniej piwa. Pozdrawiam, Robertus Edytowane 27 Stycznia 2017 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Oczywiście że się da. Oczywiście że ruszy ale będziesz miał wady wynikające ze zbyt małej ilości drożdży. Zawsze możesz zrobić starter z saszetki poczekać aż się namnożą i dodać do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) - lepiej schłodzić od razu i dopiero zadać drożdże.- 34 litry z jednej saszetki to w mojej ocenie o jedną saszetkę za mało - dzielenie saszetki na pół w mojej ocenie nie ma żadnego logicznego ani ekonomicznego uzasadnienia Edytowane 27 Stycznia 2017 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Dodam, że jakość jest najważniejsza, jeśli miałaby ucierpieć to wolę mniej piwa. To lepiej zadaj wg kalkulatora. Edytowane 6 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Ok, przekonaliście mnie i zrobię mniej litrów i tyle, czyli 24. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 A jakie blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 A jakie blg? No właśnie, bo jakieś 8-9Blg to możesz jedną saszetką i 37 litrów przefermentować, ale jak masz jakiegoś RIS-a 30 Blg, to i na 10 l może być mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 planowane jest 16blg czyli niemałe. Ale 24 litry chyba pociągnie, jak sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Panowie ile blg maksymalnie można mieć dla jednej saszetki przy 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 A to przestało być aktualne? http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Wg mnie dodatkowy atut, bo uwzględnia jeszcze wiek drożdży, o czym często na początku się zapomina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Pewnie tak ale nie znam angielskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 14 blg dla 20l warki to max dla saszetki 11,5g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 wg tego kalkulatora wychodzi 1,4 paczki 11,5g świeżych drożdży na 24L piwa o gęstości 16P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Moim zdaniem nie ma co oszczędzać na drożdżach, lepiej kupić tańszy słód czy nawet mniej chmielu bo za mała ilość drożdży i tak przykryje tą większą ilość chmielu i wyjdzie na to samo. Ja też kilka pierwszych warek sypałem 1 saszetkę niezależnie czy to 12blg czy 16blg ale odkąd zacząłem w miarę kontrolować ilość zadawanych drożdży poprzez kręcenie starterów czy używanie gęstwy to mam wrażenie, że moje piwa stały się lepsze o trzy klasy - czyste, rześkie, pozwalające wyczuć więcej niuansów, pozwalające wyczuć to co się powinno znajdować w danym piwie. Nawet dokładna kontrola temperatury fermentacji sterownikiem mi tyle nie dała chociaż to pewnie dlatego, że wcześniej wcale takich złych warunków nie miałem (czytaj - nie fermentowałem w pokoju 22st a 16-18). Chyba, że Ci na tym wszystkim nie zleży to 1 saszetką pewnie przefermentujesz te 34litry, nie takie rzeczy tutaj ludzie robili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Moim zdaniem nie ma co oszczędzać na drożdżach, lepiej kupić tańszy słód czy nawet mniej chmielu bo za mała ilość drożdży i tak przykryje tą większą ilość chmielu i wyjdzie na to samo. Ja też kilka pierwszych warek sypałem 1 saszetkę niezależnie czy to 12blg czy 16blg ale odkąd zacząłem w miarę kontrolować ilość zadawanych drożdży poprzez kręcenie starterów czy używanie gęstwy to mam wrażenie, że moje piwa stały się lepsze o trzy klasy - czyste, rześkie, pozwalające wyczuć więcej niuansów, pozwalające wyczuć to co się powinno znajdować w danym piwie. Nawet dokładna kontrola temperatury fermentacji sterownikiem mi tyle nie dała chociaż to pewnie dlatego, że wcześniej wcale takich złych warunków nie miałem (czytaj - nie fermentowałem w pokoju 22st a 16-18). Chyba, że Ci na tym wszystkim nie zleży to 1 saszetką pewnie przefermentujesz te 34litry, nie takie rzeczy tutaj ludzie robili Zależy, zależy, jakość najważniejsza. Już z tego powodu zmniejszyłem wielkość brzeczki i nastawię 24 litry. Pytanie czy 24 litry pociągną na przy 16blg, jeśli nie to mogę teoretycznie starter zrobić (chociaż nigdy nie robiłem). Powiem Wam, że nie do końca to rozumiem, jakim cudem mozna kilka razy namnażać drożdże (pobierając gęstwę przez kilka pokoleń), a nie można pozwolić, aby drożdże rozmnożyły się w większej wielkości brzeczki. Przecież tu się namnażają i tam się namnażają, co za różnica ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Przecież tu się namnażają i tam się namnażają, co za różnica ;-) Może taka jak między underpitchingiem i overpitchingiem? Zresztą. Przecież się w każdej ilości brzeczki namnożą Tylko w większej ilości będą musiały wykonać większą ilość podziałów żeby sobie ze wszystkimi cukrami poradzić, a to przy malejącej ilości dostępnego tlenu jest dla nich trudne i nieprzyjemne No i nie można w nieskończoność natleniać brzeczki, bo w końcu zaczniemy psuć piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Używałem pół saszetki na 24L 14 blg kilka razy i żadnych problemów, wliczając np zbyt dużą produkcję estrów Szczególnie przy piwach mocno chmielonych nie ma się czego bać, bo chmiel to perfum. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez amrish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Używałem pół saszetki na 24L 14 blg kilka razy i żadnych problemów. To jeszcze napisz jakich drożdży, bo to też swoje wnosi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Używałem pół saszetki na 24L 14 blg kilka razy i żadnych problemów. To jeszcze napisz jakich drożdży, bo to też swoje wnosi Mauribrew weiss 2x, s-04 (chyba ze 4 razy), mangrove jacks abbey 2x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dajcie linka do darmowego kalkulatora na telefon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się