Jump to content

Do jakiej ilości brzeczki mogę użyć jednej saszetki drożdży US-05?


Recommended Posts

Cześć,

Mam rozterki odnośnie tego do jakiej ilości brzeczki mogę użyć jednej saszetki drożdży US-05.

 

Wg instrukcji producenta to jedna saszetka do max 20-24 litrów.

Z drugiej strony z tego co czytałem na forum odnośnie różnych gatunków piw to piwowarzy nie mają problemów z robieniem podwójnej warki z jednej saszetki, albo dzieleniem saszetek na pół.

 

Drożdże wcześniej będą uwodnione, myślę też dodać je przy 24’C wg wytycznych, które znalazłem na forum, a potem dopiero schłodzić do docelowych 18’C.

 

Chciałbym zrobić ~34 litry, jak sądzicie, ma sens robić z jednej saszetki?

Dodam, że jakość jest najważniejsza, jeśli miałaby ucierpieć to wolę mniej piwa.

 

 

Pozdrawiam,

Robertus

Edited by roberto_g
Link to comment
Share on other sites

Oczywiście że się da. Oczywiście że ruszy ale będziesz miał wady wynikające ze zbyt małej ilości drożdży.

 

Zawsze możesz zrobić starter z saszetki poczekać aż się namnożą i dodać do brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

- lepiej schłodzić od razu i dopiero zadać drożdże.
- 34 litry z jednej saszetki to w mojej ocenie o jedną saszetkę za mało

- dzielenie saszetki na pół w mojej ocenie nie ma żadnego logicznego ani ekonomicznego uzasadnienia

Edited by zygberto
Link to comment
Share on other sites

Dodam, że jakość jest najważniejsza, jeśli miałaby ucierpieć to wolę mniej piwa.

To lepiej zadaj wg kalkulatora.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem nie ma co oszczędzać na drożdżach, lepiej kupić tańszy słód czy nawet mniej chmielu bo za mała ilość drożdży i tak przykryje tą większą ilość chmielu i wyjdzie na to samo. Ja też kilka pierwszych warek sypałem 1 saszetkę niezależnie czy to 12blg czy 16blg ale odkąd zacząłem w miarę kontrolować ilość zadawanych drożdży poprzez kręcenie starterów czy używanie gęstwy to mam wrażenie, że moje piwa stały się lepsze o trzy klasy - czyste, rześkie, pozwalające wyczuć więcej niuansów, pozwalające wyczuć to co się powinno znajdować w danym piwie. Nawet dokładna kontrola temperatury fermentacji sterownikiem mi tyle nie dała chociaż to pewnie dlatego, że wcześniej wcale takich złych warunków nie miałem (czytaj - nie fermentowałem w pokoju 22st a 16-18). Chyba, że Ci na tym wszystkim nie zleży to 1 saszetką pewnie przefermentujesz te 34litry, nie takie rzeczy tutaj ludzie robili :)

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem nie ma co oszczędzać na drożdżach, lepiej kupić tańszy słód czy nawet mniej chmielu bo za mała ilość drożdży i tak przykryje tą większą ilość chmielu i wyjdzie na to samo. Ja też kilka pierwszych warek sypałem 1 saszetkę niezależnie czy to 12blg czy 16blg ale odkąd zacząłem w miarę kontrolować ilość zadawanych drożdży poprzez kręcenie starterów czy używanie gęstwy to mam wrażenie, że moje piwa stały się lepsze o trzy klasy - czyste, rześkie, pozwalające wyczuć więcej niuansów, pozwalające wyczuć to co się powinno znajdować w danym piwie. Nawet dokładna kontrola temperatury fermentacji sterownikiem mi tyle nie dała chociaż to pewnie dlatego, że wcześniej wcale takich złych warunków nie miałem (czytaj - nie fermentowałem w pokoju 22st a 16-18). Chyba, że Ci na tym wszystkim nie zleży to 1 saszetką pewnie przefermentujesz te 34litry, nie takie rzeczy tutaj ludzie robili :)

 

Zależy, zależy, jakość najważniejsza.

Już z tego powodu zmniejszyłem wielkość brzeczki i nastawię 24 litry.

Pytanie czy 24 litry pociągną na przy 16blg, jeśli nie to mogę teoretycznie starter zrobić (chociaż nigdy nie robiłem).

 

Powiem Wam, że nie do końca to rozumiem, jakim cudem mozna kilka razy namnażać drożdże (pobierając gęstwę przez kilka pokoleń), a nie można pozwolić, aby drożdże rozmnożyły się w większej wielkości brzeczki. Przecież tu się namnażają i tam się namnażają, co za różnica ;-)

Link to comment
Share on other sites

Przecież tu się namnażają i tam się namnażają, co za różnica ;-)

Może taka jak między underpitchingiem i overpitchingiem? :D Zresztą. Przecież się w każdej ilości brzeczki namnożą :D Tylko w większej ilości będą musiały wykonać większą ilość podziałów żeby sobie ze wszystkimi cukrami poradzić, a to przy malejącej ilości dostępnego tlenu jest dla nich trudne i nieprzyjemne :( No i nie można w nieskończoność natleniać brzeczki, bo w końcu zaczniemy psuć piwo.

Link to comment
Share on other sites

Używałem pół saszetki na 24L 14 blg kilka razy i żadnych problemów, wliczając np zbyt dużą produkcję estrów ;)

Szczególnie przy piwach mocno chmielonych nie ma się czego bać, bo chmiel to perfum.

Edited by amrish
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.