BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Witam Chciałbym się dowiedzieć czegoś praktycznego na temat refermentacji drożdżami SAFBREW F-2, dotychczas refermentowałem tylko cukrem, piwa górnej oraz dolnej fermentacji. Chciałbym poznać ogólną opinię czy warto, czy są z tym związane jakieś niedogodności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Nie to (pod)forum. Zapiski piwowarów domowychInformacje na temat aktualnych warek, oraz planów piwowarskich naszych forumowiczów.Każdy wątek to indywidualna historia browaru domowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Niedogodnością jest to,ze też musisz dodać cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Cukru nie unikniesz. Instrukcja użycia. Cytat. Sposób użycia: w celu refermentacji dodać od 5 do 10 gramów cukru lub glukozy na litr w pełni odfermentowanego piwa (w celu osiągnięcia nasycenia 2.5 do 5.0 g/l CO2). Zadać „dosłodzone” piwo rehydratowanymi drożdżami i refermentować w temp. 20-25°C. Nasycenie dwutlenkiem węgla w tej temp. będzie osiągnięte w przeciągu 1 do 2. Nasycenie CO2 podczas refermentacji w 15°C może zająć 2 tygodnie Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Że trzeba cukier to wiem, pytanie jednak odnosi się do doświadczeń, generalnie chodzi mi o ewentualnie powstające zmiany smakowe, wpływ na jakość piwa, etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 To ma tylko sens przy mocnych piwach jak alkohol ubije pierwsze drożdże, przy reszcie nie ma to najmniejszego sensu. BC BROWAR DOMOWY 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dzięki dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dokładnie tak jak pisał dziedzicpruski ma to sens tylko przy piwach bardzo mocnych. Osobiście stosowałem je do RISa i nie zauważyłem żadnych zmian w smaku czy aromacie. Na stronie producenta z resztą pisze, że są one neutralne. Wydaje się, że drożdże te bardzo mocno rzucają się na cukry proste i potem przestają działać bo piwo nagazowało się słabo (zgodnie z moim życzeniem). Po temu kupiłem jeszcze jedną paczkę i będę za kilka tygodni butelkował następnego RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się