Jump to content

Recommended Posts

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czegoś praktycznego na temat refermentacji drożdżami SAFBREW F-2, dotychczas refermentowałem tylko cukrem, piwa  górnej oraz dolnej fermentacji. 

Chciałbym poznać ogólną opinię czy warto, czy są z tym związane jakieś niedogodności.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nie to (pod)forum.

Zapiski piwowarów domowych
Informacje na temat aktualnych warek, oraz planów piwowarskich naszych forumowiczów.
Każdy wątek to indywidualna historia browaru domowego.
Link to comment
Share on other sites

Cukru nie unikniesz. Instrukcja użycia. Cytat.

Sposób użycia: w celu refermentacji dodać od 5 do 10 gramów cukru lub glukozy na litr w pełni odfermentowanego piwa (w celu osiągnięcia nasycenia 2.5 do 5.0 g/l CO2). Zadać „dosłodzone” piwo rehydratowanymi drożdżami i refermentować w temp. 20-25°C. Nasycenie dwutlenkiem węgla w tej temp. będzie osiągnięte w przeciągu 1 do 2. Nasycenie CO2 podczas refermentacji w 15°C może zająć 2 tygodnie

Edited by Gawron
Link to comment
Share on other sites

Dokładnie tak jak pisał dziedzicpruski ma to sens tylko przy piwach bardzo mocnych. Osobiście stosowałem je do RISa i nie zauważyłem żadnych zmian w smaku czy aromacie. Na stronie producenta z resztą pisze, że są one neutralne. Wydaje się, że drożdże te bardzo mocno rzucają się na cukry proste i potem przestają działać bo piwo nagazowało się słabo (zgodnie z moim życzeniem). Po temu kupiłem jeszcze jedną paczkę i będę za kilka tygodni butelkował następnego RISa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.