BC BROWAR DOMOWY Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Witam Chciałbym się dowiedzieć czegoś praktycznego na temat refermentacji drożdżami SAFBREW F-2, dotychczas refermentowałem tylko cukrem, piwa górnej oraz dolnej fermentacji. Chciałbym poznać ogólną opinię czy warto, czy są z tym związane jakieś niedogodności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Nie to (pod)forum. Zapiski piwowarów domowychInformacje na temat aktualnych warek, oraz planów piwowarskich naszych forumowiczów.Każdy wątek to indywidualna historia browaru domowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Niedogodnością jest to,ze też musisz dodać cukier Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 (edited) Cukru nie unikniesz. Instrukcja użycia. Cytat. Sposób użycia: w celu refermentacji dodać od 5 do 10 gramów cukru lub glukozy na litr w pełni odfermentowanego piwa (w celu osiągnięcia nasycenia 2.5 do 5.0 g/l CO2). Zadać „dosłodzone” piwo rehydratowanymi drożdżami i refermentować w temp. 20-25°C. Nasycenie dwutlenkiem węgla w tej temp. będzie osiągnięte w przeciągu 1 do 2. Nasycenie CO2 podczas refermentacji w 15°C może zająć 2 tygodnie Edited January 30, 2017 by Gawron Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 Że trzeba cukier to wiem, pytanie jednak odnosi się do doświadczeń, generalnie chodzi mi o ewentualnie powstające zmiany smakowe, wpływ na jakość piwa, etc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 To ma tylko sens przy mocnych piwach jak alkohol ubije pierwsze drożdże, przy reszcie nie ma to najmniejszego sensu. BC BROWAR DOMOWY 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 Dzięki dziedzicpruski Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma44 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Dokładnie tak jak pisał dziedzicpruski ma to sens tylko przy piwach bardzo mocnych. Osobiście stosowałem je do RISa i nie zauważyłem żadnych zmian w smaku czy aromacie. Na stronie producenta z resztą pisze, że są one neutralne. Wydaje się, że drożdże te bardzo mocno rzucają się na cukry proste i potem przestają działać bo piwo nagazowało się słabo (zgodnie z moim życzeniem). Po temu kupiłem jeszcze jedną paczkę i będę za kilka tygodni butelkował następnego RISa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now