markus383 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Witam. Chciałbym prosić o pomoc odnośnie filtrowania. Chciałbym zatrzeć 100% słód żytni i nie wiem jak będzie z filtracją. Mam łuskę ryżową. Pomoże ona odfiltrować słód od płynu? Co myślicie także o nałożeniu na końcówkę grubego węża czyścika ze stali nierdzewnej i filtrowanie za jego pomocą? Widziałem taki patent przy filtracji od chmielin, ale może i przy słodzie też sprawdzi się? Pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Jeśli nie wiesz jak będzie z filtracją,to będzie ciężko :-)przygotowuje się do żytniego 50%,też będę wspomagał się łuską i na oplot chce naciągnąć gruciaki,na całej długości wężyka.Ale całość żyta....to już nawet nie kisiel,budyń bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Duża zawartość żyta w niektórych zasypach to jedyny powód dla którego trzymam w domu worek do BIAB Wydajność co prawda spada ale jaka oszczędność czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Mam łuskę ryżową. Pomoże ona odfiltrować słód od płynu? nie pomoże bo żyto po zatarciu ma konsystencję kisielu i ta łuska zamiast tworzyć złoże filtracyjne będzie tworzyła swego rodzaju zawiesinę. Co myślicie także o nałożeniu na końcówkę grubego węża czyścika ze stali nierdzewnej i filtrowanie za jego pomocą? Myślę, że i to się nie sprawdzi i zatka się prędziutko. Przy okazji, skąd takie ciśnienie na tak trudne piwo przy tak małym doświadczeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Skąd parcie? Wędzony RISek udał się dobrze (moim zdaniem) to pora na kolejne wyzwanie Mam worek do filtracji wina i raz go używałem. Umęczyłem się potwornie, a i straty miałem duże, ale może ponownie go uruchomię No chyba, że podpowie ktoś, kto zacierał i filtrował piwko 100% żyto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Poszukaj w wyszukiwarce. Kilka tematów o tym było, w zapiskach też coś będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) to pora na kolejne wyzwanie Ok, życzę powodzenia Mam worek do filtracji wina i raz go używałem. Umęczyłem się potwornie, a i straty miałem duże przy życie to ja szacuję tak lekko 5 X więcej tych problemów. No ale jak lubisz wyzwania EDIT nie zapomnij o przerwie betaglukanowej. Trochę pomaga. Edytowane 5 Lutego 2017 przez Dr2 markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Wczoraj robiłem zacier ze 100% słodu żytniego na żytniówkę nie wiem czy coś z tego będzie. Głównym problemem jest to, że to jest bardzo lepkie, oleiste i nie chce lecieć. Zacierając w dużej ilości wody można koło połowy odzyskać zlewając z nad młóta (tu jeszcze konsystencja wodnista). Na całą resztę szkoda wyciągać sracz wężyka. Ja filtrowałem przez gazę nawiniętą na garnek. Idzie powoli i bardzo brudno się robi ale daje rade. Z 5 kg udało mi się uzyskać 16 L ~17 Blg. Nie wiem jaka konsystencja zostanie po tym jak drożdże wyjedzą co się da, ale wątpię żeby było to pijalne (zatkać się można ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Wczoraj robiłem zacier ze 100% słodu żytniego na żytniówkę nie wiem czy coś z tego będzie. Głównym problemem jest to, że to jest bardzo lepkie, oleiste i nie chce lecieć. Zacierając w dużej ilości wody można koło połowy odzyskać zlewając z nad młóta (tu jeszcze konsystencja wodnista). Na całą resztę szkoda wyciągać sracz wężyka. Ja filtrowałem przez gazę nawiniętą na garnek. Idzie powoli i bardzo brudno się robi ale daje rade. Z 5 kg udało mi się uzyskać 16 L ~17 Blg. Nie wiem jaka konsystencja zostanie po tym jak drożdże wyjedzą co się da, ale wątpię żeby było to pijalne (zatkać się można ) To daje 93% wydajności, gratuluje techniki albo fantazji, wnioski do wyciągnięcia samodzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Ups faktycznie, masz rację nie wklepywałem tego w kalkulator, zakłamanie wynikało zapewne z konsystencji produktu nie wziąłem tego pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 robiłem roggena 70% żyta i niestety dałem za mało łuski, najważniejsze to wymieszać ją z młótem, bo sporo wypłynęło mi na wierzch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Możesz też historycznym sposobem zrobić wieniec filtracyjny ze słomy, byleby nie miała obcych zapachów. Podobnie jak w przypadku łuski, nie żałuj jej. https://goo.gl/photos/jX5GE5KKDJiEpYG78 https://goo.gl/photos/SMtwJmwG8TSPUBRt6 https://goo.gl/photos/5ePKaHksXzN9jDdJ8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Ja w końcu wziąłem praskę do ziemniaków i praską filtrowałem. Dało się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Ja w końcu wziąłem praskę do ziemniaków i praską filtrowałem. trochę szalone ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Ja wyciskałem rękami. Praską jednak pewnie lepiej by było, szkoda że nie miałem pod ręką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 A co to w tym wiadrze ? Ja polecam spróbować filtracji od góry, czyli kiblewężyk pływa w toni, sieczka na dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 To jest piwo po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 I pół wiadra miałeś mułu, no nieźle, ja tam możne ze 2 litry stracę (tak myślę, nie zaglądałem jeszcze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Marnie to wygląda Zacieraliście na piwo za pomocą enzymów? Ciekawy jestem smaku po ich użyciu. Jest enzym upłynniający, scukrzający i redukujacy lepkość, czyli pierwszy i trzeci idealnie na problem z lepkościa i filtracją a drugi w przypadku użyciu tych dwóch pierwszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidaol Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Patent ze słomą bardzo ciekawy, warty sprawdzenia ze względu na dostępność. Co myślicie o przepłukaniu jej pod bieżącą wodą / sparzeniu? Myślę, że nieco drobniejsza by się lepiej sprawdziła niż długasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 I pół wiadra miałeś mułu, no nieźle, ja tam możne ze 2 litry stracę (tak myślę, nie zaglądałem jeszcze). Jakie pół wiadra może 3l piwa odzyskałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 No,porażka w takim razie po całości , jaki miałeś zasyp, ile tego żyta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Patent ze słomą bardzo ciekawy, warty sprawdzenia ze względu na dostępność. Co myślicie o przepłukaniu jej pod bieżącą wodą / sparzeniu? Myślę, że nieco drobniejsza by się lepiej sprawdziła niż długasy. Sparzyć można, ale imho nie ma to wiekszego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 50% żyta w zasypie, przy rozlewie wyszło że na dnie były ze 4 litry mułu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się