Jump to content

Zacieranie z filtratorem z oplotu

Recommended Posts

Witam

Posiadam garnek 50l, ostatnio zamontowałem w nim zawór kulowy nierdzewny 3/4'' . Posiadam również filtrator z oplotu. Zastanawiałem się czy można zacierać ziarno z zamontowanym filtratorem, żeby później bezpośrednio filtrować, bez zbędnego przelewania do fermentora z kranikiem i filtratorem z oplotu.

Podobno filtratory ze sklepu piwoszarnia dobrze się do tego nadają, bo są ciężkie i trzymają się dna. No ale to już dodatkowe koszta.

Edited by darinho

Zastanawiałem się czy można zacierać ziarno z zamontowanym filtratorem, żeby później bezpośrednio filtrować, bez zbędnego przelewania do fermentora z kranikiem i filtratorem z oplotu.

Ponad 120 warek tak zrobionych, ale z mieszadłem automatycznym w garze :)

Tez sie ostatnio nad tym zastanawialem, a wlasciwie nad tym czy resztka gumy, ktora zostaje przy ujsciu filtra nie stanowi problemu, zeby razem z nia zacierac?

Jak będziesz filtrował w osobnej kadzi to i tak tę gumę potraktujesz temperaturą ponad 75 stopni, zatem nie bardzo widzę problem z temperaturami poniżej 70. Generalnie ta guma jest na 90 stopni nawet i teoretycznie nie powinna wchodzić w reakcję z wodą, więc teoterycznie też nie powinno być problemu. Ja sobie ze względów praktycznych wykonałem filtrator zupełnie inaczej. Obciąłem ze sracz-wężyka cały oplot i przymocowałem do czegoś takiego:

411790_1.jpg

Jest to łącznik rur alu-pex z rurkami 3/4 cala Do tego przymocowałem oplot zdjęty z węża, aczkolwiek z racji tego że rura PEX ma znacznie grubszą ściankę niż oplot musiałem użyć wypełnienia w postaci kawałka silikonowego węża. Zrobiłem to głównie w celu łatwego utrzymania w czystości, dezynfekcji i tak dalej. Przy zacieraniu nie ma to specjalnego znaczenia, ale używam tego oplotu także do filtracji chmielin przy rozlewie, wolę mieć pewność,że w gumie de facto wyrwanej spod tego oplotu nie zaplącze się jakiś syf. A tak mam patent całkowicie rozbieralny, zrobiony na równo przyciętym silikonie. Możesz też tak zrobić jeśli masz wątpliwości jak się zachowa ta resztka gumy w trakcie zacierania.

Edited by bartek_z