conradock Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Dokładnie było to tak: Zacierałem w 13.5litra wody jasne slody (pale ale 3.4kg,płatki jęczmienna 0.6kg) w 66st C przez dokładnie godzinę. Co 15minut podgrzewalem do 66st C gdy była taka potrzeba. Na ostatnie 10minut wrzucilem czEkoladowy 400 0.2kg i jęczmień prazony 0.35kg . Potem zrobiłem mashout na 76stc i zostawiłem w tej temp na 30minut pod przykryciem a potem zaczolem filtracja i wysladzanie Edytowane 19 Lutego 2017 przez conradock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 w 66st C przez dokładnie godzinę Na ostatnie 10minut wrzucilem czEkoladowy 400 0.2kg i jęczmień prazony 0.35kg No Dry Stout to będzie raczej kiepski Stout ma być palony więc wszystkie słody zacieramy w całości i na wytrawnie Ale to Twoje piwo i sobie je wypijesz zygberto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 No to moja pierwsza Warka nie z brekwita,więc robilem wg instrukcji,prócz tej jednej temperatury. Ale próbowałem potem na koniec brzeczki i nie było chyba tak najgorzej. Niedługo będę warzyl milk stouta co byście poradzili jak gp uwarzyc żeby dobry wyszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Na milk stouta mam: Słód pale ale 2.4kg Słód monachijski typ1 0.5kg Słód karmelowy150 0.3kg Słód czekoladowy jasny 0.3kg Jęczmień prazony 0.3kg Płatki owsiane błyskawiczne 0.3kg Płatki jęczmienna błyskawiczne 0.3kg Laktozy 0.7kg Chmiel magnum 20g Chmiel hellertauer tradition 20g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 co byście poradzili nie pisać postu pod postem, a używać przycisku "Edytuj" jak gp uwarzyc żeby dobry wyszedł więcej czytać mniej pisać bo wiele z tego o co pytasz już było, a odpowiedzi będzie wiele i to wręcz sprzecznych więc tylko produkuje się szum informacyjny zaciemniający całość zagadnienia. Warz, czytaj, myśl, wyciągaj wnioski i warz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 A do DRY Stouta będzie citra pasować ?? Tak jak koledzy ci już napisali to już wtedy będzie raczej American Stout. A do niego to wg mnie najbardziej pasuje Simcoe który da głównie żywice i sosne, i trochę cytrusów . Ale to tylko moja subiektywna opinia. Jak masz akurat CItre to wrzucaj i zobaczysz czy ci to pasuje. Napewno będzie do wypicia I napewno zobaczysz różnice między dwoma wersjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Jak 15 blg to za dużo to dalej wody tak aby było 12 blg. No chyba że brzeczka już fermentuje - to bym już jej nie ruszał. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 No chyba że brzeczka już fermentuje - to bym już jej nie ruszał. a dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Jak 15 blg to za dużo to dalej wody tak aby było 12 blg. No chyba że brzeczka już fermentuje - to bym już jej nie ruszał. Już pięknie fermentuje, więc nie ruszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) No chyba że brzeczka już fermentuje - to bym już jej nie ruszał.a dlaczego?Może dlatego, że to już zahacza o niedobre hgb Edytowane 19 Lutego 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 podepnę się pod temat co by nowego nie zakładać. Skończyła mi się fermentacja burzliwa (blg od 2 dni bez zmian), chcę przelać na cichą żeby zebrać gęstwę. Mam tylko mały problem - w całym fermentorze mam zawiesinę drożdży pozbijaną w małe kłaki, oczywiście na dnie też jest pokaźna ilość drożdży. Czy mimo to zlewać na cichą z tą zawiesiną ? Belgian Pale Ale drożdże FM26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 podepnę się pod temat co by nowego nie zakładać. Skończyła mi się fermentacja burzliwa (blg od 2 dni bez zmian), chcę przelać na cichą żeby zebrać gęstwę. Mam tylko mały problem - w całym fermentorze mam zawiesinę drożdży pozbijaną w małe kłaki, oczywiście na dnie też jest pokaźna ilość drożdży. Czy mimo to zlewać na cichą z tą zawiesiną ? Belgian Pale Ale drożdże FM26 Jak od dwóch dni jest to samo blg to zlewaj na cichą, mogłeś tylko napisać ile tego blg masz:) mimo wszystko ja bym zlewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 tak jak wyżej pisałem o moich planach zlewania na cichą fermentacje, zlałem wszystko do dwóch fermentatorów. BLG wynosiło trochę dużo bo aż 5blg, ale od 4 dni nie spada, więc już raczej na tym poziomie zotanie. fermentator nr 1: zlałem 8 litra i pozostawiłem w spokoju fermentator nr 2: zlałem 7,5 litra i dodałem chmielu citra (zbiór 2015r), dodałem 25gram, bo stwierdziłem, że 50g będzie za dużo. próbowałem piwa i nie wiem co z tego wyjdzie raczej mocno chmielone jest wyraźnie wyczuwalna goryczka i treściwe piwo. Wiem, że trochę za wcześnie na degustacje, ale chciałem wiedzieć czego mogę sie spodziewać po tym piwie. w weekend warze milk stouta. Proszę pomysły na następne piwko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Skończyła mi się fermentacja burzliwa (blg od 2 dni bez zmian), chcę przelać na cichą żeby zebrać gęstwę. Tobie to skończyła się już fermentacja całkowicie, a nie tylko burzliwa. Czy mimo to zlewać możesz zlewać z nad drożdży i zebrać gęstwę, a piwo się wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 dzięki Panowie za info ale piwo od 3 dni jest na cichej teraz morduje się żeby oddzielić resztki chmielin od pięknej gęstwy... conradock 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 mineło już kilka miesięcy właśnie próbuje moje piwo i powiem szczerze nie jestem z niego zadowolony. o ile w smaku ujdzie to nie wiem czemu prawie wogole gazu niema . odrazu mówie dawałem cukier do refermentacji po 4g na pół litra. jak zlewałem piwo to z tych 15blg spadło do 5blg, tyle , że po zlaniu do butelek po dwoch dniach nie przeniosłem do chłodniejszego miejsca, czy to moze byc przyczyna słabego nagazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Im cieplej tym więcej gazu ucieka podczas fermentacji. Aby nagazować dobrze i szybko piwo w butelkach należy przynajmniej tydzień trzymać w temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 mineło już kilka miesięcy właśnie próbuje moje piwo i powiem szczerze nie jestem z niego zadowolony. o ile w smaku ujdzie to nie wiem czemu prawie wogole gazu niema . odrazu mówie dawałem cukier do refermentacji po 4g na pół litra. jak zlewałem piwo to z tych 15blg spadło do 5blg, tyle , że po zlaniu do butelek po dwoch dniach nie przeniosłem do chłodniejszego miejsca, czy to moze byc przyczyna słabego nagazowania? Jak dla mnie to za szybko przeniosłeś do chłodnego. 4g na 0,5l to nie mało więc nagazować powinno się solidnie. Ja bym przeniósł ponownie do cieplejszego na jakiś czas (min. tydzień). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Kolega pisze że nie przeniósł do chłodnego. Druga sprawa jaka temperatura to u Ciebie chłodno? Sporo szczepów nagazuje w tych powiedzmy 15°C. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Dodawałeś cukier bezpośrednio do butelek czy robiłeś syrop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Kolega pisze że nie przeniósł do chłodnego. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka racja... Edytowane 9 Czerwca 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 nie mogłem na swojej kuchence doprowadzić do wrzenia. Czyli ci w ogóle nie zawrzalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Dodawałeś cukier bezpośrednio do butelek czy robiłeś syrop? robiłem syrop i go dobrze wymieszałem, a trzymałem cały czas w temp powyzej 20st c , miałem po tygodniu przeniesc do piwnicy ale jakos tak mineło pare miesiecy i nie przeniosłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradock Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 nie mogłem na swojej kuchence doprowadzić do wrzenia. Czyli ci w ogóle nie zawrzalo? hmm coś tam wrzało ale tak słabiutko, i wg termometru o ile pamietam max było cos koło 97st c. wiem ze temp wrzenia to 100 ale nie mogłem na takiej obietosci uzyskac wrzenia. przez to wszystko bardzo duzo mi odparowało az do 15blg a mialo byc 12blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 (edytowane) przez to wszystko bardzo duzo mi odparowało az do 15blg a mialo byc 12blg Ja pierdziu...co to za głupoty Edytowane 19 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się