vooyeq Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Witam, W zeszłym sezonie moje uwodniodne S-04 wybiły dekiel fermentora i zafundowały mu lewitację (30L, 15BLG, ok. 2cm nad fermentorem, bez infekcji , temp. otoczenia 18st ). Tym razem postanowiłem skorzystać ze znanego patentu zamiany rurki fermentacyjnej na wężyk umieszczony w pojemniku z wodą. Pech chciał, że byłem już trochę owego wieczora, a zatem bez specjalnego zastanowienia drapnąłem plastikową butelkę, wyparzyłem wężyk, zamontowałem toto, szczelnie domknąłem fermentor i... całą noc chłopcy co 2min serwowali mi hałaśliwą rozrywkę: http://mcrow.usermd.net/s-04.mp4 Następnym razem wezmę słoik Edytowane 25 Lutego 2017 przez vooyeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Kurde, w tamtym tygodniu nastawiłem RISa, 21 BLG, 23.5L na gęstwie z S-04. Po 2.5h zaczęło bulkać, a rano po 12h już zaczęły się przechadzki drożdży. Przez kolejny dzień musiałem trzymać niedomknięte lewitujące wieczko żeby nie wysadziło fermentora. Na szczęście się uspokoiło i do tej pory po umyciu wieczka i zamknięciu wszystkiego nie czuć nic niepokojącego. Mam nadzieję że obędzie się bez infekcji W każdym razie już mam nauczkę żeby nie robić takiej objętości w moim fermentorze, no i najlepiej przygotować tego blowoffa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Obniżenie temperatury otoczenia do 15 - 16 stopni powinno pomóc na spacery. Poszło z fona jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasio Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Hmm myślisz że chłopcy się rozmnażali?Tak jajo o jajo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 30L, 15BLG, to wszystko w standardowym wiadrze? Nie dziwne że wyłażą na spacer w takim tłoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vooyeq Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Mam warunki jakie mam, staram się wycisnąć jak najwięcej (gar 40L, fermentory c.a. 34L). S-04 spacerują i poraz kolejny nie zawiodły Solidnie się integrowały, co w połączeniu z butelką PET narobiło hałasu. Na drugi rzut pójdzie Gozdawa CBW, te były spokojniejsze i spacerowanie nie występowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 http://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/1083-fermentor-42l-z-pokrywa.html to jedno A drugie to 18 stopni do S04 to naprawdę dużo. Rozumiem że można nie mieć warunków ale parzcież można zmienić drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 A jakie drożdze są dobre dla temperatury 18C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Ale 18 stopni to dobra temperatura dla S-04. Fakt, 19-20 była by lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 19-20 to dojdzie do 24 i po otwarciu wiadra łzy stają w oczach Ostatnio trzymałem je w około 13 temperatura otoczenia i w wiadrze dobijały do 16. I ani nie skończyły ekstremalnie szybko, ani nie robiły dużej piany. Spokojnie sobie przerobiły co miały przerobić. Jedno z moich pierwszych piw to było IRA robione na S04 własnie gdzieś w 18 stopniach i efekt był dla mnie niezbyt przyjemny Inna sprawa że zależy co kto lubi i może własnie wyraźne estry komuś pasują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 No właśnie o estry chodzi. W wyższych temperaturach S-04 dają przyjemny, owocowy zapach. Dlatego są polecane do angielskich styli. Jak nie chce mieć estrów to są lepsze drożdże. US-05 lub zupełnie skrajnie W34/70. Wtedy wędrówki są mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Robiłem sobie ostatnio Brown IPA 18blg i skurkowańce też chciały mi uciekać. Bez dekla całą noc stały ale nie wylazły Piwko wyszło pierwsza klasa . Przy wyższym blg one tak po prostu mają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Ja od Risa, którego warzyłem ponad dwa lata temu, nie miałem piany wyższej niż 2-3 cm, warki na różnych drożdżach, w tym kilka na S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Dobrze wiedzieć co s04 potrafią. Jednak mnie nawet rży 19,5blg nie śmiały Dotknąć wieka. Ale to chyba zasluga pilnowania temp. W moim przypadku dla tego szczepu trzymam 12-13°C temp otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się