Jump to content

S-04, czyli wycieczkowicze w akcji


vooyeq

Recommended Posts

Witam,

 

W zeszłym sezonie moje uwodniodne S-04 wybiły dekiel fermentora i zafundowały mu lewitację (30L, 15BLG, ok. 2cm nad fermentorem, bez infekcji :okey:, temp. otoczenia 18st ). Tym razem postanowiłem skorzystać ze znanego patentu zamiany rurki fermentacyjnej na wężyk umieszczony w pojemniku z wodą.

 

Pech chciał, że byłem już trochę :drinks: owego wieczora, a zatem bez specjalnego zastanowienia drapnąłem plastikową butelkę, wyparzyłem wężyk, zamontowałem toto, szczelnie domknąłem fermentor i... całą noc chłopcy co 2min serwowali mi hałaśliwą rozrywkę:

 

http://mcrow.usermd.net/s-04.mp4

 

 

Następnym razem wezmę słoik :smilies:

Edited by vooyeq
Link to comment
Share on other sites

Kurde, w tamtym tygodniu nastawiłem RISa, 21 BLG, 23.5L na gęstwie z S-04. Po 2.5h zaczęło bulkać, a rano po 12h już zaczęły się przechadzki drożdży. Przez kolejny dzień musiałem trzymać niedomknięte lewitujące wieczko żeby nie wysadziło fermentora. Na szczęście się uspokoiło i do tej pory po umyciu wieczka i zamknięciu wszystkiego nie czuć nic niepokojącego. Mam nadzieję że obędzie się bez infekcji :D W każdym razie już mam nauczkę żeby nie robić takiej objętości w moim fermentorze, no i najlepiej przygotować tego blowoffa.

Link to comment
Share on other sites

Mam warunki jakie mam, staram się wycisnąć jak najwięcej  (gar 40L, fermentory c.a. 34L).

 

S-04 spacerują i poraz kolejny nie zawiodły :D

 

Solidnie się integrowały, co w połączeniu z butelką PET narobiło hałasu.

 

Na drugi rzut pójdzie Gozdawa CBW, te były spokojniejsze i spacerowanie nie występowało.

Link to comment
Share on other sites

19-20 to dojdzie do 24 i po otwarciu wiadra łzy stają w oczach :)

 

Ostatnio trzymałem je w około 13 temperatura otoczenia i w wiadrze dobijały do 16. 

I ani nie skończyły ekstremalnie szybko, ani nie robiły dużej piany. Spokojnie sobie przerobiły co miały przerobić. 

 

Jedno z moich pierwszych piw to było IRA robione na S04 własnie gdzieś w 18 stopniach i efekt był dla mnie niezbyt przyjemny

Inna sprawa że zależy co kto lubi i może własnie wyraźne estry komuś pasują

Link to comment
Share on other sites

No właśnie o estry chodzi. W wyższych temperaturach S-04 dają przyjemny, owocowy zapach. Dlatego są polecane do angielskich styli. Jak nie chce mieć estrów to są lepsze drożdże. US-05 lub zupełnie skrajnie W34/70. Wtedy wędrówki są mniejsze.

Link to comment
Share on other sites

Ja od Risa, którego warzyłem ponad dwa lata temu, nie miałem piany wyższej niż 2-3 cm, warki na różnych drożdżach, w tym kilka na S-04 ;)

Link to comment
Share on other sites

Dobrze wiedzieć co s04 potrafią. Jednak mnie nawet rży 19,5blg nie śmiały Dotknąć wieka. Ale to chyba zasluga pilnowania temp. W moim przypadku dla tego szczepu trzymam 12-13°C temp otoczenia.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.