zbynekkk Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 http://www.hotmoney.pl/artykul/prasa-zagraniczna-produkuja-piwo-mocniejsze-niz-wodka-2-11921 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 mam dostęp do lodówki co chłodzi do -80, więc jak któreś moje piwo będzie nie do picia to do niej powędruje... raz albo parę razy;) pokażemy że my Polacy nie gęsi też piwo mocniejsze od wódki mamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 mam dostęp do lodówki co chłodzi do -80, więc jak któreś moje piwo będzie nie do picia to do niej powędruje... raz albo parę razy;) pokażemy że my Polacy nie gęsi też piwo mocniejsze od wódki mamy a co ma te - 80 wspólnego z mocnym piwem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 (edytowane) mam dostęp do lodówki co chłodzi do -80' date=' więc jak któreś moje piwo będzie nie do picia to do niej powędruje... raz albo parę razy;) pokażemy że my Polacy nie gęsi też piwo mocniejsze od wódki mamy [/quote']a co ma te - 80 wspólnego z mocnym piwem ? Oj anteks, Ty chyba nie w temacie jesteś. Najmocniejsze piwa na świecie powstają przez wymrażanie... wsaczuk ma idealne warunki do bicia rekordów Edytowane 22 Lutego 2010 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Oj anteks, Ty chyba nie w temacie. Najmocniejsze piwa na świecie powstają przez wymrażanie... chyba kilka dni temu była dyskusja na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 (edytowane) i znalazłem http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1958&p=1 nie zauważyłem w tej dyskusji wartości -80°C Edytowane 22 Lutego 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 a jak ta lodówka nie da rady to się ciekłym azotem spróbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 a jak ta lodówka nie da rady to się ciekłym azotem spróbuje w jakim celu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Wydaje mi się ze im bardziej wymrozimy tym bardziej się rozdzieli, ale mogę się mylić. W każdym razie poniżej -114 nie ma sensu schodzić bo alkohol też zamarznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Wydaje mi się ze im bardziej wymrozimy tym bardziej się rozdzieli, ale mogę się mylić. W każdym razie poniżej -114 nie ma sensu schodzić bo alkohol też zamarznie. jasne i uzyskasz spirytus chmielowy , poczytaj http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1958&p=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Dziś kolejna odsłona najmocniejszego piwa na onet.pl Tym razem jest już wersja 60% heeeeeee Wyprodukowano najmocniejsze piwo świataWłaściciel browaru "Mrożony statek" Jan Nijboer twierdzi, że wyprodukował najmocniejsze piwo świata, które zawiera 60 proc. alkoholu. "Nie pije się go jak piwo, lecz jak koktajl, w ładnym kieliszku do koniaku lub whisky" - powiedział w czwartek Nijboer holenderskiej agencji ANP, którą cytuje portal Yahoo News. Reuters nazywa Nijboera "piwowarem z zamiłowaniem do walki z konkurencją", bo przyznał on w rozmowie z ANP, że do wyprodukowania extra-mocnego trunku skłoniły go browary szkockie, eksperymentujące z coraz większą zawartością alkoholu w piwie. Poprzedni rekord Nijboera - 45-procentowe piwo Oblix - został przyćmiony przez Szkotów. Mały tamtejszy browar BrewDog uwarzył niedawno 55-procentowe piwo o nazwie "Koniec historii" (The End of History). Wyprodukowano tylko 12 butelek, a w każdej było - pisze Reuters - wypchane zwierzę (agencja nie podała jakie, ani jakich rozmiarów). Minimalna cena, jaka osiągnęła butelka "Końca historii" to 780 dol. Nijboer odpowiedział na "Koniec historii" swoim 60-procentowym "Zacznij przyszłość" (Start the Future). Można je kupić w "Mrożonym statku" po 45 dol. za butelkę (1/3 litra). Wyścig ze Szkotami stał się dla Nijboera małą wojna konkurencyjną. Ale należy ją postrzegać, jako żart - dodaje piwowar. Edytowane 31 Lipca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 I wiewiórka już w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Chyba wiem, gdzie ten wyścig się skończy - piwo 96%. I nawet już chyba takie widziałem w moim sklepie monopolowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Chyba wiem, gdzie ten wyścig się skończy - piwo 96%. I nawet już chyba takie widziałem w moim sklepie monopolowym Wymrażaniem nie da się chyba dojść do 96%, a po destylacji już nie ma mowy o piwie. Swoją drogą pamiętacie zażartą dyskusję z bnp, na temat tego czy da się wymrozić wodę z piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 da się zrobić 99,95 % ale to już wymaga trochę zabawy: destylowania znad magnezu i zastosowania szczelnej suchej aparatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 To jest zabawa kilku panów, którzy lubią rozgłos. Taka ciekawostka nic nie mająca wspólnego z prawdziwym naszym piwem. Niech sie bawią jeżeli mają takie hobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 @kopyr i dalej mam zagwozdkę jak oni to robią :rolleyes: jeżeli wymrażają to naprawdę burzy to mój światopogląd, dotychczasową wiedzę na temat fizyki. obstawiam inną technologię uzysku takiego piwa ale to takie tylko domysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 jak chcesz zagęścić alkohol przez destylację, to masz zmianę faz z cieczy na gaz i masz rozdział. Tak samo jest przy wymrażaniu, tylko masz układ ciecz-ciało stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 no tak sobie wymrozić możesz cukier a nie alkohol wstaw piwo do zamrażarki - powinieneś otrzymać 50 ml wódy - legalnie daj znać co ci wyjdzie ps podaj jakiś jeszcze odnośnik gdzie znajdę metodę rozdziału roztworu homogenicznego poprzez wymrażanie (woda-etanol) ? jeżeli była by to prawda to Ustawodawca zabroniłby tego, metody wymrażania, w ustawie o wyrobie napojów spirytusowych w kontekście napojów spirytusowych wytworzonych domowym sposobem. W obecnej ustawie jest zabronione otrzymywanie napojów spirytusowych poprzez destylację bezpośrednio po fermentacji. Jeżeli można rozdzielić r-r woda etanol innym sposobem (wymrażaniem) to otrzymujemy spirytus domowy legalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 W USA wymrażanie w domu jest nielegalne, nie wiem jak u nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 @coder zobacz ustawę http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2006/1539.htm Rozdział 1 atr 1 ustawa zakazuje jedynie "2. Przepisów ustawy nie stosuje się do napojów spirytusowych wytworzonych domowym sposobem, na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu. 3. Napoje spirytusowe, o których mowa w ust. 2, nie mogą być wytwarzane bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Art. 44. 1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestru wyrabia lub rozlewa napoje spirytusowe, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. 2. Kto dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w stosunku do napojów spirytusowych o znacznej wartości, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności ustawodawca nie wziął pod uwagę tej technologii bo jest ona skrajnie nie opłacalna, dużo łatwiej jest oczyścić przez destylacje. Da się zrobić spirytus z torebek polietylenowych, ale jakoś nikt się nie kwapi żeby tak pędzić bimber bo to nieopłacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Celem rozgryzienia tematu należy zapoznać się z tonami przepisów wykonawczych i interpretacjami. Generalnie ustawodawca przewidział możliwość wykonania na własny użytek wyroby spirytusowe, np. nalewki, wódki gatunkowe itp - ale wyłącznie z zakupionego legalnie spirytusu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 @wsaczuk po 1 kolega nie odpowiedział mi na 1 post a po 2 na początku ustawy jest "2. Przepisów ustawy nie stosuje się do napojów spirytusowych wytworzonych domowym sposobem, na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu. tak więc w domu możesz sobie rozlać legalnie spirytus. co to znaczy skrajnie nieopłacalna ? na 1 litr spirytusu otrzymanego metodą destylacji potrzeba ok 2-3 kW to mało ? a na niby wymrażanie ile ? czekam na linki do metody rozdziału r-ru poprzez wymrażanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 wystarczą kilku-kilkunasto stopniowe mrozy i metalowa beczka pamiętać trzeba że oddzielić można tylko wodę (w formie stałej, zanieczyszczoną nieco uwięzionymi w niej fizycznie częściami piwa) natomiast w pozostałym płynie poza alkoholem będą inne zawarte w piwie substancje (np cukry) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się