Skocz do zawartości

Szybka fermentacja


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zwracam sie do Was po poradę. Czytałem w Piaskownicy piwowarskiej podobne tematy ale jednak nie było przypadku jak u mnie. (Może źle coś patrzyłem ;)  ) Pierwszy raz robię piwo. Zakupiłem brewkit Coopers Irish Stout i do tego ekstrat słodowy zamiast cukru. Na puszce napisali żeby postępować wg instrukcji. Tak więc wziąłem instrukcję z opakowania (dodaną papierową), robiłem punkt po punkcie i nastawiłem. Początkowe Blg wynosiło 12*. Fermentacja się rozpoczęła i trwała... całe 2 dni. No ok. Pomyślałem że ciepło w pokoju było więc zaszalało. Ale jakie było moje zdziwienie, kiedy zmierzyłem Blg i wyszło 5*. I wcale sie nie zmienia i za każdym razem jak mierzę wychodzi ten sam wynik, czyli 5* Blg. 

Z góry dziękuję i pozdrawiam Was :) A jeśli coś wyjdzie z mojego piwa to zapraszam na  :beer:   :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja się rozpoczęła i trwała... całe 2 dni

 

 

to tak nie działa, daj piwu spokój, niech stoi w rozsądnej temperaturze 16-19 stopni chociaż teraz to już i tak zapozno.

Ciepły pokój to nie jest dobre miejsce do fermentacji czegoś na wzór irish stouta

zmierz poziom cukru za 4-5 dni

Edytowane przez PiotrekU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu szkoda. Wyszedł estrowy sweet stout. Jak Blg nie spada, a piwo nie śmierdzi w odpychający sposób i nie jest kwaśne to butelkuj. Za kilka tygodni będziesz miał może nie najlepsze piwo na świecie, ale lepsze od Guinnessa

Doczytałem. Niech postoi w wiadrze chociaż te dwa tygodnie, bo powiedzą, że doradzam butelkować piwo po2 dniach fermentacji. To by była dopiero szkoda.

Edytowane przez koholet
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

zmierz poziom cukru za 4-5 dni

 

 

Cały czas jest 5* blg nawet po kilku dniach.

 

Czyli, że nie uratuje się tego? Kurcze i pójdzie na zmarnowanie? Szkoda  :(

 

 

jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą

Edytowane przez PiotrekU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie

w każdym razie nie zaszkodzi

Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie.

Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie

w każdym razie nie zaszkodzi

Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie.

Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać.

 

 

Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie

w każdym razie nie zaszkodzi

Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie.

Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać.

 

 

Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest???

 

 

ale w końcu ile dni trwa już fermentacja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie

w każdym razie nie zaszkodzi

Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie.

Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać.

 

 

Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest???

 

 

ale w końcu ile dni trwa już fermentacja?

 

 

Jutro około południa będzie tydzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jutro około południa będzie tydzień.

To zostaw jeszcze na dwa i butle.

 

EDIT: Tygodnie w ramach jasności.

 

 

 Ok. To tak zrobię. Rozumiem, ze po tym czasie butelkuję normalnie z dodatkiem cukru do butelki. Czy może nie?

Dziękuje wszystkim za porady jak uratować to moje pierwsze piwo  :)  Pozdrawiam Was.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro około południa będzie tydzień.

To zostaw jeszcze na dwa i butle.

 

EDIT: Tygodnie w ramach jasności.

 

 

 Ok. To tak zrobię. Rozumiem, ze po tym czasie butelkuję normalnie z dodatkiem cukru do butelki. Czy może nie?

Dziękuje wszystkim za porady jak uratować to moje pierwsze piwo  :)  Pozdrawiam Was.

 

Normalnie, surowiec do refermentacji wg kalkulatora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam po przerwie. Wczoraj otworzyłem to moje piwo i jedna butelka poszła jako testowa i okazało się, że piwo wyszło bardzo dobre mimo tych moich obaw, że zbyt szybko fermentowało. Jeszcze raz Wam dziękuję za podpowiedzi i rady jak z nim postąpić. Jakby ktoś był w okolicy to zapraszam na degustację :) a i winko mi dojrzewa :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.