jozu21 Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Witam serdecznie. Zwracam sie do Was po poradę. Czytałem w Piaskownicy piwowarskiej podobne tematy ale jednak nie było przypadku jak u mnie. (Może źle coś patrzyłem ) Pierwszy raz robię piwo. Zakupiłem brewkit Coopers Irish Stout i do tego ekstrat słodowy zamiast cukru. Na puszce napisali żeby postępować wg instrukcji. Tak więc wziąłem instrukcję z opakowania (dodaną papierową), robiłem punkt po punkcie i nastawiłem. Początkowe Blg wynosiło 12*. Fermentacja się rozpoczęła i trwała... całe 2 dni. No ok. Pomyślałem że ciepło w pokoju było więc zaszalało. Ale jakie było moje zdziwienie, kiedy zmierzyłem Blg i wyszło 5*. I wcale sie nie zmienia i za każdym razem jak mierzę wychodzi ten sam wynik, czyli 5* Blg. Z góry dziękuję i pozdrawiam Was A jeśli coś wyjdzie z mojego piwa to zapraszam na Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Fermentacja się rozpoczęła i trwała... całe 2 dni to tak nie działa, daj piwu spokój, niech stoi w rozsądnej temperaturze 16-19 stopni chociaż teraz to już i tak zapozno. Ciepły pokój to nie jest dobre miejsce do fermentacji czegoś na wzór irish stouta zmierz poziom cukru za 4-5 dni Edytowane 1 Marca 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Jaka była temperatura w pokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Jaka była temperatura w pokoju? za wysoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozu21 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Temp. w pokoju oscylowała miedzy 23 a 25 st C. Wiem teraz, że to za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozu21 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 zmierz poziom cukru za 4-5 dni Cały czas jest 5* blg nawet po kilku dniach. Czyli, że nie uratuje się tego? Kurcze i pójdzie na zmarnowanie? Szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Czemu szkoda. Wyszedł estrowy sweet stout. Jak Blg nie spada, a piwo nie śmierdzi w odpychający sposób i nie jest kwaśne to butelkuj. Za kilka tygodni będziesz miał może nie najlepsze piwo na świecie, ale lepsze od Guinnessa Doczytałem. Niech postoi w wiadrze chociaż te dwa tygodnie, bo powiedzą, że doradzam butelkować piwo po2 dniach fermentacji. To by była dopiero szkoda. Edytowane 1 Marca 2017 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozu21 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Właśnie bardzo ładnie pachnie i w smaku też nie jest złe. I nie czuć, że to jet "sweet" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) zmierz poziom cukru za 4-5 dni Cały czas jest 5* blg nawet po kilku dniach. Czyli, że nie uratuje się tego? Kurcze i pójdzie na zmarnowanie? Szkoda jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą Edytowane 1 Marca 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą jeśli blg stoi w miejscu to cicha się skończyła już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą W jakim celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą W jakim celu? 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Za kilka tygodni będziesz miał może nie najlepsze piwo na świecie, ale lepsze od Guinnessa Irish stout fermentowany w 23-25 stopniach temperatury otoczenia? Wybieram Guinnessa bez chwili zastanowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie. Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozu21 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie. Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać. Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie. Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać. Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest??? ale w końcu ile dni trwa już fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozu21 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie. Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać. Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest??? ale w końcu ile dni trwa już fermentacja? Jutro około południa będzie tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Jutro około południa będzie tydzień. To zostaw jeszcze na dwa i butle. EDIT: Tygodnie w ramach jasności. Edytowane 1 Marca 2017 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozu21 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Jutro około południa będzie tydzień. To zostaw jeszcze na dwa i butle. EDIT: Tygodnie w ramach jasności. Ok. To tak zrobię. Rozumiem, ze po tym czasie butelkuję normalnie z dodatkiem cukru do butelki. Czy może nie? Dziękuje wszystkim za porady jak uratować to moje pierwsze piwo Pozdrawiam Was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Jutro około południa będzie tydzień. To zostaw jeszcze na dwa i butle. EDIT: Tygodnie w ramach jasności. Ok. To tak zrobię. Rozumiem, ze po tym czasie butelkuję normalnie z dodatkiem cukru do butelki. Czy może nie? Dziękuje wszystkim za porady jak uratować to moje pierwsze piwo Pozdrawiam Was. Normalnie, surowiec do refermentacji wg kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 a czy normalnym jest start fermentacji po ok 6-7 godzinach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 czy normalnym jest start fermentacji po ok 6-7 godzinach ? Wg mnie tak mina obelżywa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 6-7 godzin to tak na granicy akceptowalności. Wszyscy się prześcigają komu szybciej fermentacja ruszy, a prawda jest taka, że zbyt szybki start też nie jest dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozu21 Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Witam po przerwie. Wczoraj otworzyłem to moje piwo i jedna butelka poszła jako testowa i okazało się, że piwo wyszło bardzo dobre mimo tych moich obaw, że zbyt szybko fermentowało. Jeszcze raz Wam dziękuję za podpowiedzi i rady jak z nim postąpić. Jakby ktoś był w okolicy to zapraszam na degustację a i winko mi dojrzewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się