jozu21 Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 Witam serdecznie. Zwracam sie do Was po poradę. Czytałem w Piaskownicy piwowarskiej podobne tematy ale jednak nie było przypadku jak u mnie. (Może źle coś patrzyłem ) Pierwszy raz robię piwo. Zakupiłem brewkit Coopers Irish Stout i do tego ekstrat słodowy zamiast cukru. Na puszce napisali żeby postępować wg instrukcji. Tak więc wziąłem instrukcję z opakowania (dodaną papierową), robiłem punkt po punkcie i nastawiłem. Początkowe Blg wynosiło 12*. Fermentacja się rozpoczęła i trwała... całe 2 dni. No ok. Pomyślałem że ciepło w pokoju było więc zaszalało. Ale jakie było moje zdziwienie, kiedy zmierzyłem Blg i wyszło 5*. I wcale sie nie zmienia i za każdym razem jak mierzę wychodzi ten sam wynik, czyli 5* Blg. Z góry dziękuję i pozdrawiam Was A jeśli coś wyjdzie z mojego piwa to zapraszam na Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 (edited) Fermentacja się rozpoczęła i trwała... całe 2 dni to tak nie działa, daj piwu spokój, niech stoi w rozsądnej temperaturze 16-19 stopni chociaż teraz to już i tak zapozno. Ciepły pokój to nie jest dobre miejsce do fermentacji czegoś na wzór irish stouta zmierz poziom cukru za 4-5 dni Edited March 1, 2017 by PiotrekU Link to comment Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 Jaka była temperatura w pokoju? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 Jaka była temperatura w pokoju? za wysoka Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozu21 Posted March 1, 2017 Author Share Posted March 1, 2017 Temp. w pokoju oscylowała miedzy 23 a 25 st C. Wiem teraz, że to za dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozu21 Posted March 1, 2017 Author Share Posted March 1, 2017 zmierz poziom cukru za 4-5 dni Cały czas jest 5* blg nawet po kilku dniach. Czyli, że nie uratuje się tego? Kurcze i pójdzie na zmarnowanie? Szkoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 (edited) Czemu szkoda. Wyszedł estrowy sweet stout. Jak Blg nie spada, a piwo nie śmierdzi w odpychający sposób i nie jest kwaśne to butelkuj. Za kilka tygodni będziesz miał może nie najlepsze piwo na świecie, ale lepsze od Guinnessa Doczytałem. Niech postoi w wiadrze chociaż te dwa tygodnie, bo powiedzą, że doradzam butelkować piwo po2 dniach fermentacji. To by była dopiero szkoda. Edited March 1, 2017 by koholet Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozu21 Posted March 1, 2017 Author Share Posted March 1, 2017 Właśnie bardzo ładnie pachnie i w smaku też nie jest złe. I nie czuć, że to jet "sweet" Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 (edited) zmierz poziom cukru za 4-5 dni Cały czas jest 5* blg nawet po kilku dniach. Czyli, że nie uratuje się tego? Kurcze i pójdzie na zmarnowanie? Szkoda jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą Edited March 1, 2017 by PiotrekU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą jeśli blg stoi w miejscu to cicha się skończyła już Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą W jakim celu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą W jakim celu? 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 Za kilka tygodni będziesz miał może nie najlepsze piwo na świecie, ale lepsze od Guinnessa Irish stout fermentowany w 23-25 stopniach temperatury otoczenia? Wybieram Guinnessa bez chwili zastanowienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie. Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozu21 Posted March 1, 2017 Author Share Posted March 1, 2017 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie. Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać. Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie. Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać. Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest??? ale w końcu ile dni trwa już fermentacja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozu21 Posted March 1, 2017 Author Share Posted March 1, 2017 5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie w każdym razie nie zaszkodzi Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie. Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać. Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest??? ale w końcu ile dni trwa już fermentacja? Jutro około południa będzie tydzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted March 1, 2017 Share Posted March 1, 2017 (edited) Jutro około południa będzie tydzień. To zostaw jeszcze na dwa i butle. EDIT: Tygodnie w ramach jasności. Edited March 1, 2017 by Skajo Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozu21 Posted March 2, 2017 Author Share Posted March 2, 2017 Jutro około południa będzie tydzień. To zostaw jeszcze na dwa i butle. EDIT: Tygodnie w ramach jasności. Ok. To tak zrobię. Rozumiem, ze po tym czasie butelkuję normalnie z dodatkiem cukru do butelki. Czy może nie? Dziękuje wszystkim za porady jak uratować to moje pierwsze piwo Pozdrawiam Was. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted March 2, 2017 Share Posted March 2, 2017 Jutro około południa będzie tydzień. To zostaw jeszcze na dwa i butle. EDIT: Tygodnie w ramach jasności. Ok. To tak zrobię. Rozumiem, ze po tym czasie butelkuję normalnie z dodatkiem cukru do butelki. Czy może nie? Dziękuje wszystkim za porady jak uratować to moje pierwsze piwo Pozdrawiam Was. Normalnie, surowiec do refermentacji wg kalkulatora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mina obelżywa Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 a czy normalnym jest start fermentacji po ok 6-7 godzinach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 czy normalnym jest start fermentacji po ok 6-7 godzinach ? Wg mnie tak mina obelżywa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 6-7 godzin to tak na granicy akceptowalności. Wszyscy się prześcigają komu szybciej fermentacja ruszy, a prawda jest taka, że zbyt szybki start też nie jest dobry Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozu21 Posted March 27, 2017 Author Share Posted March 27, 2017 Witam po przerwie. Wczoraj otworzyłem to moje piwo i jedna butelka poszła jako testowa i okazało się, że piwo wyszło bardzo dobre mimo tych moich obaw, że zbyt szybko fermentowało. Jeszcze raz Wam dziękuję za podpowiedzi i rady jak z nim postąpić. Jakby ktoś był w okolicy to zapraszam na degustację a i winko mi dojrzewa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now