Jump to content

Szybka fermentacja


Recommended Posts

Witam serdecznie.

Zwracam sie do Was po poradę. Czytałem w Piaskownicy piwowarskiej podobne tematy ale jednak nie było przypadku jak u mnie. (Może źle coś patrzyłem ;)  ) Pierwszy raz robię piwo. Zakupiłem brewkit Coopers Irish Stout i do tego ekstrat słodowy zamiast cukru. Na puszce napisali żeby postępować wg instrukcji. Tak więc wziąłem instrukcję z opakowania (dodaną papierową), robiłem punkt po punkcie i nastawiłem. Początkowe Blg wynosiło 12*. Fermentacja się rozpoczęła i trwała... całe 2 dni. No ok. Pomyślałem że ciepło w pokoju było więc zaszalało. Ale jakie było moje zdziwienie, kiedy zmierzyłem Blg i wyszło 5*. I wcale sie nie zmienia i za każdym razem jak mierzę wychodzi ten sam wynik, czyli 5* Blg. 

Z góry dziękuję i pozdrawiam Was :) A jeśli coś wyjdzie z mojego piwa to zapraszam na  :beer:   :)  

Link to comment
Share on other sites

Fermentacja się rozpoczęła i trwała... całe 2 dni

 

 

to tak nie działa, daj piwu spokój, niech stoi w rozsądnej temperaturze 16-19 stopni chociaż teraz to już i tak zapozno.

Ciepły pokój to nie jest dobre miejsce do fermentacji czegoś na wzór irish stouta

zmierz poziom cukru za 4-5 dni

Edited by PiotrekU
Link to comment
Share on other sites

Czemu szkoda. Wyszedł estrowy sweet stout. Jak Blg nie spada, a piwo nie śmierdzi w odpychający sposób i nie jest kwaśne to butelkuj. Za kilka tygodni będziesz miał może nie najlepsze piwo na świecie, ale lepsze od Guinnessa

Doczytałem. Niech postoi w wiadrze chociaż te dwa tygodnie, bo powiedzą, że doradzam butelkować piwo po2 dniach fermentacji. To by była dopiero szkoda.

Edited by koholet
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

zmierz poziom cukru za 4-5 dni

 

 

Cały czas jest 5* blg nawet po kilku dniach.

 

Czyli, że nie uratuje się tego? Kurcze i pójdzie na zmarnowanie? Szkoda  :(

 

 

jeśli blg stoi w miejscu to zlej na cichą

Edited by PiotrekU
Link to comment
Share on other sites

Za kilka tygodni będziesz miał może nie najlepsze piwo na świecie, ale lepsze od Guinnessa

Irish stout fermentowany w 23-25 stopniach temperatury otoczenia? Wybieram Guinnessa bez chwili zastanowienia. 

Link to comment
Share on other sites

5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie

w każdym razie nie zaszkodzi

Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie.

Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać.

Link to comment
Share on other sites

 

5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie

w każdym razie nie zaszkodzi

Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie.

Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać.

 

 

Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest???

Link to comment
Share on other sites

 

 

5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie

w każdym razie nie zaszkodzi

Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie.

Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać.

 

 

Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest???

 

 

ale w końcu ile dni trwa już fermentacja?

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

5 to trochę wysoko, może coś dożrą, a może nie

w każdym razie nie zaszkodzi

Niepotrzebne napowietrzanie piwa może zaszkodzić. Dojedzą i posprzątają po sobie jak zostawi się piwo w spokoju przez najbliższe 2 tygodnie.

Dojadłyby również przy podniesieniu temperatury. Lecz w przypadku fermentacji w 23-25 st. C nie ma to większego sensu. Lepiej zostawić w spokoju i czekać.

 

 

Czyli mam tego nie ruszać przez dwa tyg. i zostawić tam gdzie jest???

 

 

ale w końcu ile dni trwa już fermentacja?

 

 

Jutro około południa będzie tydzień.

Link to comment
Share on other sites

 

Jutro około południa będzie tydzień.

To zostaw jeszcze na dwa i butle.

 

EDIT: Tygodnie w ramach jasności.

 

 

 Ok. To tak zrobię. Rozumiem, ze po tym czasie butelkuję normalnie z dodatkiem cukru do butelki. Czy może nie?

Dziękuje wszystkim za porady jak uratować to moje pierwsze piwo  :)  Pozdrawiam Was.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jutro około południa będzie tydzień.

To zostaw jeszcze na dwa i butle.

 

EDIT: Tygodnie w ramach jasności.

 

 

 Ok. To tak zrobię. Rozumiem, ze po tym czasie butelkuję normalnie z dodatkiem cukru do butelki. Czy może nie?

Dziękuje wszystkim za porady jak uratować to moje pierwsze piwo  :)  Pozdrawiam Was.

 

Normalnie, surowiec do refermentacji wg kalkulatora.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Witam po przerwie. Wczoraj otworzyłem to moje piwo i jedna butelka poszła jako testowa i okazało się, że piwo wyszło bardzo dobre mimo tych moich obaw, że zbyt szybko fermentowało. Jeszcze raz Wam dziękuję za podpowiedzi i rady jak z nim postąpić. Jakby ktoś był w okolicy to zapraszam na degustację :) a i winko mi dojrzewa :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.