Viking Malt Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 W zeszłym tygodniu wypuściliśmy do sprzedaży słody Colorado - wyprodukowane w Lahti (Finlandia) na koncesji pierwszej rzemieślniczej słodowni w USA. Na premierze o słodach opowiadał, współwłaściciel, Josh Cody. W Warszawie mieliśmy okazję spróbować pierwszego uwarzonego na nich piwa - Colorado IPA z Browaru Warmia. Polałem też parę butelek swojego - dość jednak świeżego - piwa z bardzo dużym udziałem karmeli w zasypie. Na miejscu rozdaliśmy około 150 kg nowych słodów, które są już dostępne w sklepach dla piwowarów. Dlatego zakładam nowy wątek i od razu pytam - jak Wasze eksperymenty ze słodami Colorado? Sam uwarzyłem Colorado AIPA 14 Plato Zasyp: 55% Base Pale Ale 25% Crystal 10L 20% Honig Niestety podczas zacierania padła mi sonda, więc temperatura na początku poszybowała do góry, nawet nie jestem w stanie powiedzieć jak wysoko, więc do zacieru dodałem na wszelki wypadek trochę podstawy. Piwo wyszło pomarańczowe, mimo dużego zasypu słodów karmelowych nie miało tego charakterystycznego, suchego, karmelowego smaku. Zbożowa słodowość zmieszała się w aromacie z biszkoptami zwykłymi i podpiekanymi, słodyczą trzcinowego cukru czy płatków kukurydzianych. Bardzo fajnie zagrała z silniejszą chmielową goryczką i aromatem amerykańskich chmieli (poszły też na zimno, ale nie mogę znaleźć notatek :-/ Degustowaliśmy je jakieś dwa tygodnie od zabutelkowania i w ferworze premiery, więc poczekam jeszcze chwilę i wrzucę kolejny opis. Paweł Leszczyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Czekam zatem na kolejny opis. Jutro warzę coś w stronę lekkiego APA i zamierzam dodać 10% Honig. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Czym właściwie różni się Colorado Pale Base Malt od zwykłego pale ale? O ile ten Crystal 10L jest raczej oczywisty (podobny do karmela 30?), a Honig wnosi nuty miodowe(?), o tyle CPBM mnie frapuje. Ktoś coś? Trochę jak pale ale zero, chociaż tam już opis jest bardziej klarowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ten Honig jest ciekawy. Myślałem że to odpowiednik jakiegoś biscuit, a on jest aktywny enzymatycznie, i z tego co czytałem bliżej mu do np. wiedeńskiego. Bardzo intensywie pachnie miodem, i nawet tak smakuje. Muszę do przetestować, powyżej 25% w zasypie plus reszta samej podstawy. Może by się nadał do piwa miodowego, kraftowcy jest pole do popisu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Czym właściwie różni się Colorado Pale Base Malt od zwykłego pale ale? O ile ten Crystal 10L jest raczej oczywisty (podobny do karmela 30?), a Honig wnosi nuty miodowe(?), o tyle CPBM mnie frapuje. Ktoś coś? Trochę jak pale ale zero, chociaż tam już opis jest bardziej klarowny. Wydaje mi się, że Colorado jest po prostu jaśniejsze - tak jak amerykański słód pale ale jest jaśniejszy od naszego, europejskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Ktoś gdzieś pisał, że ten Colorado to odpowiednik amerykańskiego 2-row. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Właśnie byłem po kilogram Honiga bo mnie zaintrygowaliście. Wyjdzie go pewnie jakieś max 15% w zasypie a do tego fakt, że to AIPA wiec pewnie jakoś mocno się przebijać nie będzie z tego co piszecie ale to tylko lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Jestem na tyle upośledzony sensorycznie, że jedyną różnicę jaką widzę między słodem pilzneńskim i słodem pale ale są trzy litery, więc ten słód colorado do mnie nie trafi. Z tej trójki chyba tylko ten honig, ale nie wiem jak to jest że nuty miodowe w piwie to dla niektórych większa tragedia niż nuty fekalne, a tutaj słód który te miodowe nuty wprowadza xD oczywiście zastosowanie do piw miodowych oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Leszczyński Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Słody Colorado nie mają swoich bezpośrednich zamienników, choć Pale Base Ale to coś pomiędzy pilzneńskim a Pale Ale, ważna jest też odmiana, słody Colorado robione są z jęczmienia Scarlett, ten smakuje trochę inaczej niż używane w Polsce odmiany, niektórzy uważają go za najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Leszczyński Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Ktoś gdzieś pisał, że ten Colorado to odpowiednik amerykańskiego 2-row. Nie wiem kto, ale to nieprawda :-) Natomiast baardzo dużo piw w Colorado warzy się właśnie na tych słodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Zrobiłem polską ipę na tych słodach [5kg pale base, 1kg honig], chmieloną puławskim i oktawią. Nie wiem czy to autosugestia ale miałem wrażenie, że zapach podczas zacierania był bardziej intensywny, słodszy niż zwykle. Same słody też pachniały intensywnie i przyjemnie. Piwo co prawda jest dopiero tydzień w kegu więc jeszcze trochę czasu potrzebuje, ale dwie osoby degustujące które nie wiedziały nic o użytych składnikach niezależnie od siebie stwierdziły miodowy posmaczek. Dla mnie również jest on obecny mimo użycia gigantycznej ilości chmielu, ale bardziej kojarzy mi się z tofifi niż z miodem jako takim. Czy ten zapach/smak jest podobny do utlenienia? Mam za małego skilla sensorycznie, no i generalnie utlenienie lubię więc nie potrafię stwierdzić. Ogólnie słody super, byłem sceptyczny ale na bank będę do nich wracał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Honig to po niemiecku miód, więc może tak miało być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 To może ja dodam od strony zacierania pare spostrzeżeń (pal ale), bo smak gotowego piwa jest zupełnie normalny poza kolorem który jest bardzo jasny. Zacieranie za to to to same plusy, złoże jest ze dwa razy wyższe (pulchniejsze i luźne) od powiedzmy zwykłego Strzegomia czy Malteurop, brzeczka jest klarowna jeszcze przed filtrowaniem, po gotowaniu też jest prawie klarowna, nie ma co porównywać nawet do mułu z Malteurop, w paru piwach występuje za to zmętnienie na zimno, zrobiłem około 8 warek i ani razu mi się nie przytkało i złoże nie zbiło się w kamień, myślę, ze można śmiało ten słód użyć przy problematycznych zasypach, do wielkozasypowych warek raczej się nie nadaje,po prostu nie zmieści się chyba w wiadrze(nie robiłem, wiec to tylko takie moje gdybanie). Dzieje się tak chyba dlatego że ziarno jest dużo mniejsze i ma więcej łuski, albo polskie słodownie nie potrafią zrobić dobrego słodu ;), wydajność normalna, ale na pewno nie wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 A jaki byście polecali zasyp z Colorado pod APA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Zależy jakie APA, Sato z BeerLabu i Szpunta ma ok. 8% obu słodów specjalnych, ale niektórzy wolą piwo słomkowe i odrobinę mniej słodowe. Można też bardziej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Czyli 90-95 proc. bazowego i 5-10 tego 10L będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Najlepiej zmieszać 10L + Honig w proporcjach podobnych lub minimalnie więcej Honig przy niskim %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się