Mendoza20 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Myślę nad zrobieniem czegoś w rodzaju skrzyni/nakładki styropianowej bez dna na fermentor. podłoga w piwnicy w kwietniu obniżyła mi temp w fermentorze do 12-14 st. ale obawiam się że teraz temp powietrza jest zbyt wysoka i będzie ciężko już o taki spadek. Myślicie że sama nakładka spełni swoją funkcję do celów samej fermentacji lagerów, a nie leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Może spełni. Problemem może być szczelność przy podłodze. A dwa - jak będziesz wymieniał element chłodzący (zakładam butelki zamrożone)? Podniesienie skrzyni spowoduje, że temp wokół fermentatora wyrówna się z otoczeniem. Chyba lepiej zrobić pełną skrzynię. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mendoza20 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Może spełni. Problemem może być szczelność przy podłodze. A dwa - jak będziesz wymieniał element chłodzący (zakładam butelki zamrożone)? Podniesienie skrzyni spowoduje, że temp wokół fermentatora wyrówna się z otoczeniem. Chyba lepiej zrobić pełną skrzynię. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka nie zależy mi na szczelności przy podłodze bo nawet w przypadku znikomych prześwitów cyrkulacja powietrza powinna być znikoma, a wkładów chłodzących nie planuję używać, chłodzenie tylko od podłogi w piwnicy na głębokości około 2,4m poniżej poziomu gruntu. chcę tylko ograniczyć wymianę ciepła przez całą powierzchnię baniaka, a wymianę przez dno zachować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 To zrób dno z blachy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawencjusz Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Trochę odświeżę temat. Właśnie jestem na etapie pierwszej fermentacji, pogoda nieco szalona na warzenie ale co tam. Zmajstrowałem taką skrzynię, podłoga z jednej płyty 100x50cm, ścianki o wysokości 75cm. Pokrywa z minimalnymi nieszczelnościami. Wstawiłem fermentor w którym temp. brzeczki miała 22 stopnie. Do tego 3x1.5l zamrożonych petów. Rano temp. powietrza wewnątrz wynosiła 15 stopni, temperatura brzeczki wg termometru naklejonego na fermentor 17 stopni. Fermentacja powoli ruszała i ruszyła i nadal trwa Obecnie do utrzymania takiego stanu rzeczy używam jednorazowo 2-3 butelek. Oczywiście zmiana butelek następuje przez podniesienie wieka. Nie ma to większego wpływu na stabilność temperatury wewnątrz fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Podczepię się pod temat ze swoim pytaniem Ponieważ przymierzam się do budowy podobnego pojemnika, zaczęło nurtować mnie jedno pytanie ... Co z wodą która skrapla się na butelkach w czasie rozmrażania ich zawartości i spływa na dno pojemnika? robicie jakiś odpływ czy nie przejmować się i niech sobie tam stoi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Podczepię się pod temat ze swoim pytaniem Ponieważ przymierzam się do budowy podobnego pojemnika, zaczęło nurtować mnie jedno pytanie ... Co z wodą która skrapla się na butelkach w czasie rozmrażania ich zawartości i spływa na dno pojemnika? robicie jakiś odpływ czy nie przejmować się i niech sobie tam stoi? Ja wstawiam butelki w małe miseczki. Głębsze spodki też się nadadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Ja z początku wycierałem, teraz stosuję małe miseczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawencjusz Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Ja problem zauważyłem, ale nic z tym nie robię W przeciągu 3 tygodni fermentacji woda, która sama się skropliła z oszroniałych butelek, wysychała. Trzeba jednak dodać, że ja podłogę też mam styropianową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Też stosuje miseczki i jest ok. Choć z drugiej strony tak teraz sobie myślę, że i tak ich nie wymieniam i to co ścieknie to wysycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 jasne, czyli nie jest to duży problem, wydawało mi się że tej wody może być więcej i jakiś odpływ by się przydał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrT Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Taka ciekawostka związana z utrzymywaniem temperatury w pudle. Ostatnio zmajstrowałem sobie małe urządzenie oparte na Raspberry Pi i czujnikach DS18B20 tworzące wykres temperatury w pudle. Urządzenie zapisuje dane w bazie i można je potem podejrzeć w formie wykresu w przeglądarce. W załączniku plik z obrazkiem pokazującym zmiany temperatury. Te nagłe spadki to momenty w których wymieniałem butelkę PET 1,5 l. Moje pudło jest ze styropianu 5cm, temperatura otoczenia to ok. 23C. Wykres pokazuje końcówkę fermentacji burzliwej. Po przelaniu na cichą mam zamiar zanurzyć sondę w piwie. Wrzucę wtedy drugi wykres. Dowiemy się też wtedy jaka naprawdę jest różnica między mierzeniem temperatury za pomocą sondy przyklejonej do fermentora, a tej zanurzonej w piwie. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez MrT Robert87 i lpolitowski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Dobrze ta sonda była zaizolowana? Bo nagły spadek 1C po wlozeniu butelki jest spory I na pewno nie obrazuje temperatury w wiadrze. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrT Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) 3 godziny temu, redlum napisał: Dobrze ta sonda była zaizolowana? Bo nagły spadek 1C po wlozeniu butelki jest spory I na pewno nie obrazuje temperatury w wiadrze. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka 3 warstwy folii bąbelkowej i jedna warstwa folii aluminiowej. Wcześniej izolowałem styropianem, ale gdzieś mi się zgubił. Powinien to być bardziej sinusoidalny kształt. Będę wiedział dokładanie jaki jak włożę sondę do cieczy. Może uda się jakiś wzór matematyczny ułożyć, na obliczanie temperatury piwa w styropianowym pudle. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez MrT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Może ten nagły spadek na sondzie przyklejonej do fermentora wynikał z bliskości zamrożonego peta w stosunku do czujnika? Ja kiedyś chłodziłem 1,5l zamrożonym petem, który kładem na górze fermentora i spadki nie były tak gwałtowne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrT Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 36 minut temu, rkkr napisał: Może ten nagły spadek na sondzie przyklejonej do fermentora wynikał z bliskości zamrożonego peta w stosunku do czujnika? Ja kiedyś chłodziłem 1,5l zamrożonym petem, który kładem na górze fermentora i spadki nie były tak gwałtowne... PET jest po drugiej stronie pudła, więc raczej nie. Po prostu taka izolacja jest niewystarczające, ale nie martwię się tym zbytnio, bo docelowo chcę zanurzać sondę w cieczy. W sobotę przelewam na cichą, więc w przyszłym tygodniu wrzucę wykres jak to wygląda z zanurzoną sondą. Jeszcze ciekawi mnie wykres podczas startu fermentacji burzliwej, ale to dopiero przy następnej warce sprawdzę. Jeden wniosek jaki się nasuwa, to że izolacja folią (która jest często polecana na tym forum), jest niewystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrT Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Zgodnie z zapowiedzią dodaję wykres fermentacji burzliwej. Tym razem sondę zanurzyłem w piwie, zamiast przyklejać na fermentor. W fermentorze NEIPA na drożdżach FM55. Widać dobrze, że w szczytowym momencie fermentacji potrzebne były aż 2 butelki 1,5 l żeby w miarę utrzymać zakładaną temperaturę fermentacji (ok. 18C). Potem widać, że wrzucenie 1 butelka obniża temperaturę piwa o ok. 2 stopnie w ciągu doby, potem temperatura zaczyna z powrotem rosnąć. Temperatura w pokoju to ok. 22C. Używam butelek 1,5 l, ale myślę, że używając mniejszych można by jeszcze dokładniej (np. z dokładności do 0,5 stopnia) kontrolować temperaturę. Niestety wiązałoby się to z koniecznością częstszych wymian. Edytowane 9 Marca 2018 przez MrT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Zainspirowany waszymi pudłami oraz niezbyt smacznymi piwami z ostatnich dwóch warek postanowiłem skleić własne pudło. Dwa popołudnia przeznaczyłem na budowę komory i efekt jak widać na zdjęciach poniżej. Do celowo zbudowany pod duży fermentor (33l) aktualnie używany pod casto-fermentor (15l). Stosuje w niej dokładkę aby zmniejszyć objętość. Zamówiłem też do niej cyfrowy termometr oraz rurkę kątową (lubię mieć podgląd kiedy fermentacja zwalnia). Po 10h od włożenia pet-ów (0,85+0,5l) spadła z 22° do 18° co jest bardzo zadawalającym wynikiem przy 12l piwa. Zastawiam się czy nie zmieniać pet 0,5l co 12h jak kolega wyżej zauważył spadki temp nie byłyby tak gwałtowne. Na pewno "trzeba się nauczyć" kontrolować temp aby nie przesadzić z gwałtownym jego spadkiem. MrT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrT Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 @zegancio zauważyłem, że podczas fermentacji cichej wystarczy wymienić jednego 1 l peta na 24 godz. Włożenie takiej butelki powoduje spadek temp. piwa o ok. 1 stopień, potem temperatura rośnie, więc można w ten sposób oscylować wokół żądanej temperatury z dokładnością do 0.5 stopnia. Przy butelce 1.5 l w moim przypadku jest to już spadek o ok. 2 stopnie. Generalnie po 7 warce w skrzyni mam już dosyć i będę kupował lodówkę. Do tego zrobię sobie sterowanie zdalne za pomocą Raspberry Pi i nawet nie będę musiał podchodzić do tej lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 13 godzin temu, MrT napisał: @zegancio Generalnie po 7 warce w skrzyni mam już dosyć i będę kupował lodówkę. Do tego zrobię sobie sterowanie zdalne za pomocą Raspberry Pi i nawet nie będę musiał podchodzić do tej lodówki. Oczywiście typowa chłodziarka ze sterowaniem jest praktyczniejsza i precyzyjniejsza ale u mnie jest problem z miejscem na nią. Zajmuje 2x więcej miejsca od pudła, do tego wydziela ciepło i hałas (jedna mniejszy druga większy). Przy 100m2 domku bez garażu i pomieszczenia gospodarczego ciężko znaleźć miejsce na dodatkowy sprzęt a pudło narazie jest w kotłowni a później wyląduje na strych gdzie nikomu przeszkadzać nie będzie. Ostatnie dwie warki ipa fermentowaly mi w 22-23’ i piwa były jak dla mnie złe (zapachy i smaki z amerykańskich chmieli zostały przykryte mocnym alkoholem) także lodówka w postaci pudła zrobi robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 (edytowane) 18 godzin temu, zegancio napisał: Oczywiście typowa chłodziarka ze sterowaniem jest praktyczniejsza i precyzyjniejsza ale u mnie jest problem z miejscem na nią. Zajmuje 2x więcej miejsca od pudła, do tego wydziela ciepło i hałas (jedna mniejszy druga większy). Przy 100m2 domku bez garażu i pomieszczenia gospodarczego ciężko znaleźć miejsce na dodatkowy sprzęt a pudło narazie jest w kotłowni a później wyląduje na strych gdzie nikomu przeszkadzać nie będzie. Ostatnie dwie warki ipa fermentowaly mi w 22-23’ i piwa były jak dla mnie złe (zapachy i smaki z amerykańskich chmieli zostały przykryte mocnym alkoholem) także lodówka w postaci pudła zrobi robotę. Myślałem dokładnie jak Ty ... 3 warki w box'ie... obecnie chłodziarka Podaj wymiar zewnętrzny swojego box'a, teraz zestaw z chłodziarką 60x55x85 (chłodziarka pod zabudowę jest jeszcze mniejsza) Wysokość aż tak nie stanowi jak podłoga, a lodówka po podłodze zajmie Ci minimalnie więcej miejsca... Hałas? Moja lodówka w sezonie zimowym stoi 2m od łóżka, załacza sie kilka razy na dobę na kilkanaście min. a jedyne co słychać to pierwsze kilkanaście sekund uruchomienia agregatu... żonę mam wyczuloną na hałas więc nie porównuj jej z kolosem z kuchni... Edytowane 14 Lipca 2018 przez Withereggie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Wymiary pudła to 50x50x51h. Pudło w każdej chwili mogę przenieść w inne miejsce, chłodziarki nie bardzo. Wiem jakie są zalety jej stosowania i znam wady fermentacji w pudle ale w moim przypadku problem znika w okresie zimowym bo na poddaszu mam 16-17°C wiec na burzliwej jest ~18° i piwka wychodzą super. Na ten moment pudło spełnia swoją rolę i przyznasz mi rację że lepiej fermentować piwo w lekko niestabilnej temp niż w 22-23°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Co racja to racja. Ale zimą na poddaszu idą "ejle" a w lodówce lagerki ?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Jestem miło zaskoczony skutecznością mojego pudła. Steropian 5cm, temperatura otoczenia 20C, w środku kończące fermentacje 10l dry stouta. jako ze wyjeżdżałem na weekend włożyłem do środka zamrożona butelkę 5l po wodzie demineralizowanej która dodatkowo owinąlem torba na mrożonki jaką można kupić w supermarkecie żeby wolniej oddawało ciepło. Bylem nie lada zdziwiony kiedy po 3.5 doby piwo miało 15C a w butelce była jeszcze bryła lodu wielkości 500ml. Ciekawe jaki efekt da skrzynia ze steropianu 12cm który jest dodatkowo gęstszy. Akurat dostalem kilka arkuszy takiego i planuje zrobic skrzynie na wiadro 15l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 A sprawdzałeś jaka temperatura była 2-3 godziny po włożeniu tej butli do fermentora, bo takie wahania nie sprzyjają dobrej fermentacji, chyba, że sobie leżakuje już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się