Złota Ripka Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Witam, ostatnio dostałem 2 pojemniki spożywcze, z przeznaczeniem na pojemniki do fermentacji. Obydwa pojemniki są po czosnku w zalewie. Zalałem je rozcieńczonym ACE ale po 48h nadal czuć zapach czosnku. Macie może jakiś pomysł jak pozbyć się tego zapachu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Witam, ostatnio dostałem 2 pojemniki spożywcze, z przeznaczeniem na pojemniki do fermentacji. Obydwa pojemniki są po czosnku w zalewie. Zalałem je rozcieńczonym ACE ale po 48h nadal czuć zapach czosnku. Macie może jakiś pomysł jak pozbyć się tego zapachu? Może czosnkowe piwo da radę? Albo z chrzanem? Popularne są ostatnio Lub od razu przeznaczyć na ogórki kiszone A tak serio to ciężko się tego zapachu pozbyć, sam dostałem też podobny pojemnik po garmażerce i szczerze wywaliłem go najzwyklej w świecie Nie wyobrażam sobie zbytnio jakby mi piwo przeszło tym zapachem. Gdzieś w necie swego czasu przeczytałem, że można traktować pojemnik Octem - przemyć 3-4 razy i zostawić na noc i tak kilka razy. Dalej kwas jabłkowy albo cytrynowy likwiduje ten zapach. I stosowane też do ust - kilka kaw. Piszą też o wrzącym NaOH ale tego ostatniego bałbym się i uważał. Spróbuj tez powietrzyć kilka dni. Ja od kumpla dostaje 27 litrowe fermentory po karmelu 150 b zostawia też charakterystyczny zapach w wiadrze ale doba dwie z NaOH z co kilko godzinnym mieszaniem likwiduje skutecznie ten aromat. Złota Ripka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Dobrze neutralizuje zapachy OXY , potrzymaj dłuższy czas podgrzany do wyższej temperatury , może pomoże. Złota Ripka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złota Ripka Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Zalałem octem, mam nadzieję że pomoże Dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo1 Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 A czy warto tak kombinować, tracić czas? Ryzykować, że jednak zapach przejdzie? Z własnego doświadczenia wiem, że takie "oszczędności" zwykle powodują większe straty niż zyski. Kup dwa nowe, fermentory i będziesz miał spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek74 Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 (edytowane) O ile pamiętam to soda oczyszczona neutralizuje zapachy. Na "wypierdziane" krzeszła komputerowe działa ;-) Edytowane 11 Marca 2017 przez Tomek74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 I jak z tym zapachem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złota Ripka Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 I jak z tym zapachem? Zalałem octem, po butelce na pojemnik ale jeszcze trochę zapachu zostało. Planuje użyć jeszcze tej sody, a później zalać kwaskiem cytrynowy. Jak to nie pomoże to jednak kupię inne pojemniki bo jak Hanzo1 napisał nie ma sensu ryzykować że piwo nasiąknie czosnkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Czy na opakowaniu ACE lub OXY jest napisane, że można je stosować do kontaktu z żywnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złota Ripka Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czy na opakowaniu ACE lub OXY jest napisane, że można je stosować do kontaktu z żywnością? Nie rozumiem pytania, przecież na odplamiaczach raczej nic takiego nie będzie pisało. http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/ tutaj jest wszystko opisane, wraz ze sposobami neutralizacji użytych środków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Opłaca się robić oszczędności na 35 zł za wiadro, żeby ryzykować warkę wartą >40 zł, o czasie to już nie wspominając? Hanzo1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Taka już natura Polaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się