Jump to content

problem z zapachem w pojemniku spożywczym


Recommended Posts

Witam, ostatnio dostałem 2 pojemniki spożywcze, z przeznaczeniem na pojemniki do fermentacji.

Obydwa pojemniki są po czosnku w zalewie. Zalałem je rozcieńczonym ACE ale po 48h nadal czuć zapach czosnku. 

Macie może jakiś pomysł jak pozbyć się tego zapachu? 

Link to comment
Share on other sites

Witam, ostatnio dostałem 2 pojemniki spożywcze, z przeznaczeniem na pojemniki do fermentacji.

Obydwa pojemniki są po czosnku w zalewie. Zalałem je rozcieńczonym ACE ale po 48h nadal czuć zapach czosnku. 

Macie może jakiś pomysł jak pozbyć się tego zapachu? 

 

Może czosnkowe piwo da radę? Albo z chrzanem? Popularne są ostatnio ;) Lub od razu przeznaczyć na ogórki kiszone :P

 

A tak serio to ciężko się tego zapachu pozbyć, sam dostałem też podobny pojemnik po garmażerce i szczerze wywaliłem go najzwyklej w świecie :P Nie wyobrażam sobie zbytnio jakby mi piwo przeszło tym zapachem. Gdzieś w necie swego czasu przeczytałem, że można traktować pojemnik Octem - przemyć 3-4 razy i zostawić na noc i tak kilka razy. Dalej kwas jabłkowy albo cytrynowy likwiduje ten zapach. I stosowane też do ust - kilka kaw. Piszą też o wrzącym NaOH ale tego ostatniego bałbym się i uważał. Spróbuj tez powietrzyć kilka dni.

 

Ja od kumpla dostaje 27 litrowe fermentory po karmelu 150 b zostawia też charakterystyczny zapach w wiadrze ale doba dwie z NaOH z co kilko godzinnym mieszaniem likwiduje skutecznie ten aromat.

Link to comment
Share on other sites

A czy warto tak kombinować, tracić czas? Ryzykować, że jednak zapach przejdzie?

Z własnego doświadczenia wiem, że takie "oszczędności" zwykle powodują większe straty niż zyski.

Kup dwa nowe, fermentory i będziesz miał spokój.

Link to comment
Share on other sites

I jak z tym zapachem?

Zalałem octem, po butelce na pojemnik ale jeszcze trochę zapachu zostało. Planuje użyć jeszcze tej sody, a później zalać kwaskiem cytrynowy. Jak to nie pomoże to jednak kupię inne pojemniki bo jak Hanzo1 napisał nie ma sensu ryzykować że piwo nasiąknie czosnkiem :D  

Link to comment
Share on other sites

Czy na opakowaniu ACE lub OXY jest napisane, że można je stosować do kontaktu z żywnością?

Nie rozumiem pytania, przecież na odplamiaczach raczej nic takiego nie będzie pisało. http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/ tutaj jest wszystko opisane, wraz ze sposobami neutralizacji użytych środków  ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.