jun22 Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Informacja dla poszukujących.Ziarna kruszone pojawiły się w Lidlu cena 4,99 za 50g. Wobor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 to tak przy okazji zapytam, da się wykorzystać takie ziarna bez szkody dla piany? takie ziarno przecież ma pewnie z 25-40% tłuszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 to tak przy okazji zapytam, da się wykorzystać takie ziarna bez szkody dla piany? takie ziarno przecież ma pewnie z 25-40% tłuszczu. Tak, robiłem stouta z kakaowcem i miał piękną pianę, która się szybko nie redukowała Tu masz przepis i opinie: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrza%C5%84skim/page-77?do=findComment&comment=419075 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Pytanie czy te z Lidla są odtłuszczone bo takie właśnie sprzedają w sklepach piwowarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. Były to całe ziarna, więc przed użyciem były pokruszone, potem wyprażone w 120 stopniach i przez tydzień moczone w bourbonie. Na samym bourbonie zebrał się taki tłusty film - który został usunięty. Kupione w Tesco wg specyfikacji 11g tłuszczu. Też się obawiałem wpływu na pianę, ale była w porządku. pzdr Edytowane 14 Marca 2017 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 to jeszcze zapytam jak z efektem? myślałem o zrobieniu czekoladowo-owsianego stoutu, ale boje się, że aromat z kakaowca wyjdzie sztuczny i chemiczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 to jeszcze zapytam jak z efektem? myślałem o zrobieniu czekoladowo-owsianego stoutu, ale boje się, że aromat z kakaowca wyjdzie sztuczny i chemiczny Aromat kakowca ładnie komponuje się z ciemnymi słodami .Przy prawidłowej fermentacji nie sądzę aby wyszła jakaś sztuczność . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Aromat ziaren kakaowca jest trochę specyficzny. Nie pachnie to jeden do jednego jak czekolada czy kakao, ale sztucznym czy chemicznym bym go nie nazwał. Z pianą to myślę, że różnie może być. U mnie piana była strasznie nędzna, ale nie wiem czy to wina wyłącznie kakaowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 a dodanie zmielonego, odłtuszczonego kakaa ma sens, czy lepiej przyinwestować w całe ziarna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. Panie, ale ile tego dałeś? Do kotła czy na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. Do kotła czy na cichą? A jak myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. Panie, ale ile tego dałeś? Do kotła czy na cichą?No właśnie na cichą, całe opakowanie z linku tesco czyli 100g, myślałem że to mało będzie, ale po roku od butelkowania dalej czuć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Ja dzisiaj kupiłem kakao z Tesco. Wsypałem 100g do butelki po Frugo i zalałem whisky. Bardzo tłuste, ale jakoś specjalnie na pianie mi nie zależy. https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003120759452 Edytowane 11 Maja 2017 przez teufel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Stout z ziarnami kakaowca ( 200g /25l piwa ) rozlany do butelek 29VII . Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne . Piana drobnopęcherzykowa trochę mało trwała . Barwa bardzo ciemna wręcz czarna . Smak w pierwszym odczuciu delikatnie pralinowy , dominuje jednak mega gorzka czekolada (co bardzo lubię ) w dalszej części jest dopiero kakaowe. Dodam ,że na cichą oprócz kakaowca dodałem 1.5 kg mrożonych śliwek + 10 goździków . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Dnia 8/15/2017 o 15:46, jun22 napisał: Stout z ziarnami kakaowca ( 200g /25l piwa ) rozlany do butelek 29VII . Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne . Piana drobnopęcherzykowa trochę mało trwała . Barwa bardzo ciemna wręcz czarna . Smak w pierwszym odczuciu delikatnie pralinowy , dominuje jednak mega gorzka czekolada (co bardzo lubię ) w dalszej części jest dopiero kakaowe. Dodam ,że na cichą oprócz kakaowca dodałem 1.5 kg mrożonych śliwek + 10 goździków . a jak dokładnie dodałeś te ziarna ?? tylko wsypałeś czy jakieś moczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się