maciek1221 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Cześć, w sobotę warzę NEIPA albo coś podobnego, mam pytanie odnośnie chmielenia. Jaki jest najlepszy schemat chmielenia dla takich piw? Chciałbym uzyskać goryczkę na poziomie 40-45IBU, zastanawiam się czy chmielić w trakcie gotowania na 60minut czy całkiem to odpuścić. Na brudno sobie to tak rozpisałem: 20gg mosaic na filtrację zacieru 60minut: 30g mosaic, 30g chinook 10minut: citra 20g, amarillo 20g na wyłączenie palnika: 30g citra, 30g amarillo, 20g chinook, 50g mosaic na zimną: po 100g palisade na zbiornik, po 50g columbus na zbiornik, po 50g mosaic na zbiornik (tutaj nie rozbijałem na chmielenie podczas cichej/burzliwej). Pils 7kg pszeniczny 5kg, płatki ryżowe 1,5kg płatki pszeniczne 1,5kg Zacieranie 60minut w 66stopniach, później mashout. drożdże fm55,fm52 (2x25l, czyli jeden fermentor na fm55 a drugi na fm52). Celuję w coś podobnego do Misty od 3kumpli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 jak celujesz w coś podobnego jak Misty to polecam skorzystać z etykiety i wywalić słód pszeniczny i płatki ryżowe a wrzucić płatki owsiane. I woda w tym stylu jest bardzo ważna. Wrzuć coś na burzliwą Lasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Tutaj Dori fajnie to opisała, robiłem bardzo podobne piwo które dzisiaj pierwszy raz degustuję i szczerze polecam http://blog.homebrewing.pl/new-england-ipavermont-ipa/ Ja jednak wrzuciłem 10g Citry na 60 min, a reszte na 0min + obficie na zimno na 2 dni. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Tak, sugerowałem się tym wpisem Dori, który widziałem jeszcze przed napisaniem posta. Ostatecznie zrobiłem wczoraj piwo, zobaczymy co z tego wyjdzie, brzeczka mimo chmielenia tylko brzeczki przedniej i hop stand była wyraźnie gorzka po ochłodzeniu. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Witam Widzę że temat dość stary ale może ktoś tu jeszcze zagląda ? Co powiecie na taki układ ? "W trakcie filtracji dodać 10g Denali Czas gotowania 60 minut Chmielenie 60min – 10g Zeus 0min – 30g Denali | 25g Centennial Fermentacja W pierwszym dniu fermentacji dodać 65g Citra 5 Dni przed rozlewem dodane 100g Chinook 3 Dni przed rozlewem dodane 100g Cascade" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) @Sumikk Przesuń więcej na 0' / hop stand z cichej. Ja zazwyczaj daję 1/3 chmielu na hopstand 2/3 cicha. IMO za dużo na burzliwą i za wcześnie. Daj od 3 dnia. Jaki zasyp, drożdze? Edytowane 3 Marca 2021 przez buk0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 W dniu 3.03.2021 o 18:07, buk0 napisał: Jaki zasyp, drożdze? Pale ale 5kg Pilzneński 0,5kg Płatki pszenne 0,4kg Płatki owsiane 0,4kg Drożdże US 05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 17 godzin temu, Sumikk napisał: Pale ale 5kg Pilzneński 0,5kg Płatki pszenne 0,4kg Płatki owsiane 0,4kg Drożdże US 05 Z US 05 nie będzie klasycznej NEIPY bo w tym stylu dochodą estry produkowane przez drożdże. Nie nadają się też raczej na biotransformację, także możesz odpuścic chmielenie na burzliwej. Ale na pewno wyjdzie fajna IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 25 minut temu, buk0 napisał: Ale na pewno wyjdzie fajna IPA A powiedzmy że zmniejsze ogólną ilość piwa i na tym zasypie osiągnę np 17blg to można już je podpiąć pod double IPA ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 W laboratorium, szczególnie od 1.07.00 o drożdżach do hazy, podobno us05 też są ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się