goldi_WRO Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Cześć, Może mi ktoś powiedzieć jak zbierać poprawnie drożdże na kolejne warki? Do tej pory zbierałem je z dna po burzliwej, ale kolega zabił mi dziś ćwieka i powiedział że raczej zbiera się piane podczas pierwszych dni fermentacji. Dotyczy to oczywiście tylko górnej fermentacji. Jak wy to robicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Marca 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Byłem w sobotę na prezentacji Fermentum Mobile i też dowiedziałem się tego samego. Gęstwę powinno się zbierać z wierzchu goldi_WRO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Aby zebrać pianę musisz otworzyć fermentor, a to zupełnie niepotrzebne ryzyko zakażenia piwa, które sobie spokojnie fermentuje. No chyba, że akurat masz czas,akurat nie masz w lodówce ani drożdży ani żadnej gęstwy a musisz coś uwarzyć. Według mnie zupełnie nieuzasadnione ryzyko, większość piwowarów od lat stosuje gęstwę zebraną po burzliwej ze świetnymi rezultatami. Edytowane 27 Marca 2017 przez opeciarz goldi_WRO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka To jest główne źródło mojej wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. Swego czasu twierdzono, że chmielenie na zimno to proszenie się o infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 No dobra, czyli zbieranie piany daje lepsze drożdże, ale powoduje większe ryzyko infekcji. Ja zostaje przy zbieraniu z dna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. Swego czasu twierdzono, że chmielenie na zimno to proszenie się o infekcję. Skoro twierdzisz, że się nie znają to może wiesz lepiej, ja tak nie napisałem... Napisałem, że na gęstwie jest ok i wg mnie nie ma co niepotrzebnie ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. Swego czasu twierdzono, że chmielenie na zimno to proszenie się o infekcję. Skoro twierdzisz, że się nie znają to może wiesz lepiej, ja tak nie napisałem... Napisałem, że na gęstwie jest ok i wg mnie nie ma co niepotrzebnie ryzykować. Idąc tą drogą lepiej w ogóle nie zbierać gęstwy, bo przecież przez zbieranie z dna fermentatora możesz sobie zarazić drożdże, które zbierasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Byłem w sobotę na prezentacji Fermentum Mobile i też dowiedziałem się tego samego. Gęstwę powinno się zbierać z wierzchu Trzeba było poprosić tego teoretyka o jakiś pokaż jak to skutecznie wykonać. Przy okazji, czy Cię nie dziwi popieranie takiej teorii przez fachowców z firmy sprzedającej drożdże? Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. Spróbuj tak zebrać odpowiednią ilość gęstwy, a potem opisz nam swoje wrażenia dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Gęstwe z wierzchu? Gęstwa raczej nie pływa po powierzchni brzeczki,chyba że wierzchnią warstwę gęstwy. No chyba,że macie na myśli pianę,pisząc "gęstwa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Jeżeli ktoś jest w 100% pewien sterylności operacji które wykonuje to pewnie lepszym rozwiązaniem byłoby pobieranie drożdży z piany (nie wiem jak z ilością). Niemniej jednak w warunkach domowych (mówię za siebie) nie jestem w stanie zapewnić tak sterylnych warunków, żeby było uzasadnione otwieranie fermentora jeżeli to nie jest absolutnie konieczne. Pobieram drożdże po fermentacji i myślę, że "jakość" drożdży jest wystarczająca, a nie narażam piwa, z którego pobieram drożdże. Uważam, że to zbędne ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Byłem w sobotę na prezentacji Fermentum Mobile i też dowiedziałem się tego samego. Gęstwę powinno się zbierać z wierzchu Trzeba było poprosić tego teoretyka o jakiś pokaż jak to skutecznie wykonać. Przy okazji, czy Cię nie dziwi popieranie takiej teorii przez fachowców z firmy sprzedającej drożdże? Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. Spróbuj tak zebrać odpowiednią ilość gęstwy, a potem opisz nam swoje wrażenia Na tym "pokazie", Filip Paprocki pokazywał zdjęcia w jaki sposób poprawnie zbierać gęstwę, więc jak się domyślam jest raczej praktykiem, teoretyzuje tylko ten który nie próbował. Nie będę się kłócił co jest bardziej pro, a co nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Na tym "pokazie", Filip Paprocki pokazywał zdjęcia w jaki sposób poprawnie zbierać gęstwę Tylko dla pewności zapytam, gęstwę z piany w warunkach domowych i tak żeby jej była odpowiednia ilość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Producenci brewkitów też potrafią ciekawe rzeczy w swoich instrukcjach wypisywać, że aż się włos na głowie jeży. Dołączają drożdże, których albo jest za mało, albo są wątpliwej jakości. No ale jak to, producent brewkita ma się mylić? Jak może się nie znać, skoro produkuje ich setki tysięcy na cały świat, a na You Tube znajdziesz dziesiątki filmów jak tego brewkita zrobić (więc jakąś tam praktykę mają). A potem na forum tematy w Piaskownicy w stylu "Przygotowałem brewkita według instrukcji, ale coś poszło nie tak..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Drożdże w przemysłowych warunkach a domowych to wg mnie inna bajka... W domu fermentor ma średnicę załóżmy 40 cm max a przemysłowy np 100cm (plus osłona-kopuła) więc można zebrać drożdże z piany. W domu naruszy się barierę nad fermentacją i po ptokach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Na tym "pokazie", Filip Paprocki pokazywał zdjęcia w jaki sposób poprawnie zbierać gęstwę Tylko dla pewności zapytam, gęstwę z piany w warunkach domowych i tak żeby jej była odpowiednia ilość? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 No i Kopyra rozwiązał problem Tylko jest jeszcze różnica w ilości, z takiej pianki to trzeba się jeszcze bawić w namnażanie tego co zebraliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Ale co rozwiązał? Wszyscy dobrze wiedza jak to wygląda teoretycznie. Jak jeszcze oglądałem te filmiki to trafiłem właśnie na taki w którym się przyznał że z tych zebranych z piany mu coś nie ruszyło bo było za mało. Problem to bym uznał za rozwiązany jakby ktoś miał tak zebraną gęstwę z kilkudziesięciu warek bez infekcji i jeszcze miał wyraźnie lepsze wyniki w postaci zwycięstw w konkursach niż cała reszta zbierająca z dna. A dopóki zebrana z dna robi dobra robotę, jest łatwa do pozyskania i nie ma problemów z ilością to ja nawet nie widzę żeby jakiś problem trzeba było rozwiązywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Jak jeszcze oglądałem te filmiki to trafiłem właśnie na taki w którym się przyznał że z tych zebranych z piany mu coś nie ruszyło bo było za mało. To prawda, przyznał się później, że z tego "eksperymentu" nic nie wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Zbieram i zapodaję gęstwę (z dna fermetora po burzliwej) od kilku warek i nie widzę żadnych problemów. Fermentacja startuje bardzo szybko i to zarówno dla ALE jak i lagerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_097 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Również jak przedmówca , zlewam warkę z burzliwej w dzień warzenia a nawet w czasie chmielenia żeby się zbyt bardzo nie nudzić. Po ok godzinie od zlania ,łyżką stołową zbieram drożdże z wierzchniej warstwy , dotychczas robiłem tak ze zlane z Kolscha zadawałem do Kolscha , zlane z pszenicy zadane do pszenicy czyli warzyłem albo to samo po sobie albo przeplatane. Teraz wlp 029 chce zadać do pilsa .Zobaczymy co z tego wyjdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się