Igorrodz Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 HejOceńcie moją recepturę na brown portera. pale ale (strzegom) 3kg monachijski (strzegom) 0.5kg karmel 150 (strzegom) 0.3kg brown (fawcett) 0.5kgpszeniczny czekoladowy (fawcett) 0.1kg pale chocolate (fawcett) 0.1kg carafa I special (weyermann) 0.1kg abbey malt (weyermann) 0.1kg perle (4.44 ak) 25g 60' perle 25g 30' safale s-04 67°c 60' -> 77°c warka 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Robisz sprzątanie magazynu? Jak masz czas czekać aż się ułoży, to tylko pale, crystal, brown i trochę czekoladowego ciemnego. Jak chcesz szybko, to pale, czekoladowy jasny, crystal i czekoladowy ciemny. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Jakoś właśnie ostatnio wszystkie receptury ciemnych piw zawierają po szczypcie każdego ciemnego słodu znanego ludzkości. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Jak wyżej. Zasyp przekombinowany a palonych sumarycznie nieco za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 tylko pale, crystal, brown i trochę czekoladowego ciemnego. Dzięki. Który crystal? Czekoladowy ciemny masz na myśli ten?Pozostałe czyli pale ale i brown to wiem. pale, czekoladowy jasny, crystal i czekoladowy ciemny Pale ale, czekoladowy jasny, czekoladowy ciemny - dobrze kombinuję? Co do crystal to to samo pytanie - który?I czy nie można dodać trochę monachijskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Możesz się wzorować na tej recepturze: London Porter - 3,75 kg pale ale - 0,68 kg brown - 0,45 kg karmelowy 150 / crystal 160 ebc- 0,34 kg czekoladowy Igorrodz, mikkele i dirk gently 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Możesz się wzorować na tej recepturze: London Porter - 3,75 kg pale ale - 0,68 kg brown - 0,45 kg karmelowy 150 / crystal 160 ebc - 0,34 kg czekoladowy Potwierdzam. Robiłem na bardzo podobnym zasypie. Wyszło bajka. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 - 0,34 kg czekoladowy Masz na myśli słód czekoladowy 400EBC ze Strzegomia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 - 0,68 kg brown Przy takiej ilości słodu Brown, to piwo ułoży Ci się na jesieni jakoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Przeciez nie chodzi tu o czas lecz o smak. Moje sie uklada drugi miesiac i jest coraz lepsze. Dalem po 0,5 brown i crystal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Przeciez nie chodzi tu o czas lecz o smak. Moje sie uklada drugi miesiac i jest coraz lepsze. Dalem po 0,5 brown i crystal. Ok. Tylko ja nie widzę sensu robić porteru 12-tki i czekać na niego pół roku, aż będzie najlepszy. W takim wypadku robiłbym 20blg i czekał - to ma sens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Przeciez kto broni zrobic taki i taki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 W takim wypadku robiłbym 20blg i czekał - to ma sens Może i ma sens ale nijak nie mieści się w stylu, który według http://www.wiki.piwo.org/Brown_Porter powinien mieć 10-12.9°BLG. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Wyszło bajka. Zrobię coś na podobnym zasypie: pale ale (strzegom) 3.5kg monachijski (strzegom) 1kg brown (fawcett) 0.5kg karmel 150 (strzegom) 0.4kg pale chocolate (fawcett) 0.25kg special x (bestmalz) 0.5kg chmielenie po 30g perle na 60' i 30' tu nie wiem, proszę was o pomoc, poradę Fermentis Safale S-04, też świeże z paczki zacieanie 67°c 60' i 77°c 10' Mam nadzieję że do jesieni się ładnie ułoży Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Ten z czekoladowym jasnym jest do picia po miesiącu. Wychodzi zwykle nieco bardziej kawowy i nie taki "misiowaty" jak na brown, ale też ma wszystko co powinien. Program do układania receptur się przydaje, żeby nie wyszło za ciemne, bo czekoladowym ciemnym tylko się reguluje barwę, może być 50g, może 60. Cały opiekany smak daje czekoladowy jasny. Z wersją na brown jest prościej, po pół kilo brown i crystal, 100g czekoladowego ciemnego i reszta pale. A monachijski nie zaszkodzi, może być i z kilo. Ilości podane na warkę 20 litrów. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Wychodzi zwykle nieco bardziej kawowy i nie taki "misiowaty" jak na brown"Misiowaty" to jest zaskakująco trafne określenie tego co wnosi słód brown Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) chmielenie po 30g perle na 60' i 30' Co sądzicie o takiej zmianie chmielenia - Perle 30g na 60min Flyer 25g na 15min Flyer 25g na 5 min Mam na myśli ten chmiel - https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Flyer-50-g-chmiel-granulat-2015/871 Dziękuję za pomoc Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Pomóżcie w sprawie tego chmielenia bo nie mam pomysłu jak to zrobić dobrze. Mam niemieckie Perle, trochę angielskiego East Kent Goldings, trochę czeskiego Żateckiego i słoweńskiej Dany. Ciekawi mnie też ów angielski chmiel Flyer, który wygląda że ma aromaty typowe dla brązowego porteru, a który mógłbym dokupić. Ciekawi mnie też chmiel Bramling Cross, warto by było go dodać - czy jednak lepiej nie (w LONDON PORTER są nuty estrowe) W ostateczności mogę użyć Marynki / Lubelskiego. Jaka jest wasza porada w zakresie chmielenia? Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ja uwazam, ze chmiel w tym stylu istotny nie jest. W swoim uzylem delikatnie ekg i wyszla zarowno delikatna goryczka i lesny aromat, ale na granicy autosugestii. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Perle 30g na 60min Flyer 25g na 15min Flyer 25g na 5 min Wywal ten na 5 minut i powinno być okej. 50 g na smako-aromat przy zakładając dwunastce, to będzie czuć już z pod czekolady, czy tam karmelu. Goryczka będzie w sam raz. Z chmielem nie ma co kombinować przy tym stylu. Gorycz do 20-30 IBU, aromat symbolicznie. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Wywal ten na 5 minut i powinno być okej. 50 g na smako-aromat przy zakładając dwunastce, to będzie czuć już z pod czekolady, czy tam karmelu. Goryczka będzie w sam raz. Z chmielem nie ma co kombinować przy tym stylu. Gorycz do 20-30 IBU, aromat symbolicznie.Dzięki, zrobię tak - Perle 25g na 60 min. i Flyer 25g na 15 min. Przy takim chmieleniu Brewness.com pokazuje mi 23 IBU a balans goryczy 41 "zbalansowane". Pewnie w ogóle nie będzie jej czuć... No ale piwo tak czy siak będzie dobre do picia dopiero po min. 3 miesiącach od uwarzenia. Pozdrawiam serdecznie Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) pale ale (strzegom) 3.5kg A co sądzicie o zastąpieniu tego podstawowego słodu słodem colorado pale w dokładnie tej samej ilości (3.5kg)? Reszta zasypu bez zmian. Edytowane 3 Maja 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 pale ale (strzegom) 3.5kg A co sądzicie o zastąpieniu tego podstawowego słodu słodem colorado pale w dokładnie tej samej ilości (3.5kg)? Reszta zasypu bez zmian. Jeżeli masz na myśli Colorado Pale Ale z Viking Malt, to właśnie mam APE po burzliwej, zdecydowanie jaśniejszy od zwykłego Pale Ale z Vikinga, zrobiłem zasyp jak w poprzedniej warce tylko wymieniłem podstawowy na Colorado - różnica spora. Jedyna rzecz, która mnie lekko zaniepokoiła to odfermentowanie. Zeszło mi z 12,5 do 1,75 Blg przy zacieraniu na słodko 68°C-60min, 72°C-20min, w smaku dość wytrawne, ale może to drożdże bo testuje WLP099 Super High Gravity Ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Oczywiście, że to drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Oczywiście, że to drożdże. Troche sie zdziwilem, bo zawsze zacieram na slodko, testowalem juz rozne drozdze i nigdy ponizej 3blg mi nie zeszlo. A tu tak jakbym zacieral na wytrawnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się