Igorrodz Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Panie i panowie - jak uzyskać koronkę brabancką na szkle jak na zdjęciu? [to co widać to West Coast IPA z Browaru Zamkowego Cieszyn] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Wlej do takiego kufla małą ilość piwa, które masz przegazowane i poczekaj aż piana opadnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Panie i panowie - jak uzyskać koronkę brabancką na szkle jak na zdjęciu? [to co widać to West Coast IPA z Browaru Zamkowego Cieszyn] 20161122_163359.jpg 20161122_163421.jpg 20161122_163453.jpg 20161122_163411.jpg Toż to najzwyklejsze w świecie firankowanie piany. Jak to się pojawia - trwała, gęsta kremowa piana takie coś zostawia praktycznie zawsze. Najczęściej w lekkich lagerach - Pils, Munich Dunkel, oraz w alesach głównie ameryka spotkamy taki efekt. Nalewanie piwa też ma znaczenie - trzeba zbudować ładną czapę piany. A dlaczego to zasada podał już możliwości. Oprócz tego był też temat cały o pianie chyba na 12 stron Polecam poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Kiedyś poszedłem z kumplem do knajpy. Wzięliśmy obaj to samo piwo (jakiś czeski Tmavy Lezak), to samo szkło taka sama wysokość piany itd. On miał taką koronkę jak na zdjęciu a ja nic, kompletne zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Kufelki źle umyte były Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Oprócz tego był też temat cały o pianie chyba na 12 stron Właśnie coś mi świtało, że był jeszcze temat, ale szukałem i szukałem i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Kufelki źle umyte były Innego wyjaśnienia nie widzę, choć konkretny rodzaj zabrudzenia i mechanizm fizyczny pozostaje dla mnie zagadką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Kiedyś poszedłem z kumplem do knajpy. Wzięliśmy obaj to samo piwo (jakiś czeski Tmavy Lezak), to samo szkło taka sama wysokość piany itd. On miał taką koronkę jak na zdjęciu a ja nic, kompletne zero. następnym razem nie graj beergeeka ;-) nie kręć szklanką jak poparzony, nie majtaj w różnych kierunkach; bierz równe łyki i delikatnie odstawiaj/podnoś szklanicę (aby kolejna warstwa się przykleiła) Ja w swoich piwach mam taką firanę praktycznie zawsze. A jak nie mam to patrz powyżej dlaczego ;-) Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Niestety pudło, nie mam w zwyczaju grać beergeeka (i w ogóle nie znoszę zarówno terminu jak i zjawiska) a jak gram w brydża to nie mam czasu się wygłupiać z piwem. Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 nie mam w zwyczaju grać beergeeka (i w ogóle nie znoszę zarówno terminu jak i zjawiska) podbudowałeś mnie a "słodziak" tylko se z lekka dworował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 ;-) jak już znajdziesz piwo i szkło które nie będzie utrudniało, to na serio zaczniesz uważać czy bierzesz równe łyki... z dobrym piwem da się policzyć na ile razy je podzielisz ;-) zdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Ja widuję taką koronkę bardzo często, zarówno na własnych piwach jak i na kupnych. Tylko mówię, że jakość piwa nie jest jedynym czynnikiem determinującym czy ją uzyskam czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi