Jump to content

Koronka brabancka - jak uzyskać?


Igorrodz

Recommended Posts

Panie i panowie - jak uzyskać koronkę brabancką na szkle jak na zdjęciu?

[to co widać to West Coast IPA z Browaru Zamkowego Cieszyn]

 

post-17468-0-69637600-1490915499_thumb.jpg post-17468-0-51171800-1490915519_thumb.jpg

post-17468-0-13679500-1490915538_thumb.jpg post-17468-0-19976100-1490915554_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Panie i panowie - jak uzyskać koronkę brabancką na szkle jak na zdjęciu?

[to co widać to West Coast IPA z Browaru Zamkowego Cieszyn]

 

attachicon.gif20161122_163359.jpg attachicon.gif20161122_163421.jpg

attachicon.gif20161122_163453.jpg attachicon.gif20161122_163411.jpg

 

Toż to najzwyklejsze w świecie firankowanie piany. Jak to się pojawia - trwała, gęsta kremowa piana takie coś zostawia praktycznie zawsze. Najczęściej w lekkich lagerach - Pils, Munich Dunkel, oraz w alesach głównie ameryka spotkamy taki efekt. Nalewanie piwa też ma znaczenie - trzeba zbudować ładną czapę piany. A dlaczego to zasada podał już możliwości. Oprócz tego był też temat cały o pianie chyba na 12 stron :D Polecam poczytać. 

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś poszedłem z kumplem do knajpy. Wzięliśmy obaj to samo piwo (jakiś czeski Tmavy Lezak), to samo szkło taka sama wysokość piany itd.

On miał taką koronkę jak na zdjęciu a ja nic, kompletne zero.

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś poszedłem z kumplem do knajpy. Wzięliśmy obaj to samo piwo (jakiś czeski Tmavy Lezak), to samo szkło taka sama wysokość piany itd.

On miał taką koronkę jak na zdjęciu a ja nic, kompletne zero.

 

następnym razem nie graj beergeeka ;-) nie kręć szklanką jak poparzony, nie majtaj w różnych kierunkach; bierz równe łyki i delikatnie odstawiaj/podnoś szklanicę (aby kolejna warstwa się przykleiła)

 

Ja w swoich piwach mam taką firanę praktycznie zawsze. A jak nie mam to patrz powyżej dlaczego ;-)

Link to comment
Share on other sites

 

 

nie mam w zwyczaju grać beergeeka (i w ogóle nie znoszę zarówno terminu jak i zjawiska)

podbudowałeś mnie :)

a "słodziak" tylko se z lekka dworował ;)

Link to comment
Share on other sites

;-) jak już znajdziesz piwo i szkło które nie będzie utrudniało, to na serio zaczniesz uważać czy bierzesz równe łyki... z dobrym piwem da się policzyć na ile razy je podzielisz ;-)

 

zdrówko  :beer:

Link to comment
Share on other sites

Ja widuję taką koronkę bardzo często, zarówno na własnych piwach jak i na kupnych. Tylko mówię, że jakość piwa nie jest jedynym czynnikiem determinującym czy ją uzyskam czy nie ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.