INTseed Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 winner czy ta rurka to ta którą się zakłada na kranik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winner Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Godzinę temu, wizi napisał: Podrzuć link do artykułu o utlenieniu spowodowanym trefnym chmielem. Z chęcią się czegoś nowego dowiem. Magnum dawałeś do chmielenia na zimno? Jeden link wysłałem w tym samym wątku. Magnum na cichą? Żartujesz chyba 30 minut temu, INTseed napisał: winner czy ta rurka to ta którą się zakłada na kranik? Tego typu: http://allegro.pl/rurka-do-rozlewu-zaworek-grawitacyjny-piwo-47cm-i5115602546.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winner Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 38 minut temu, INTseed napisał: Stosuję właśnie tą rurke do przelewania. W którym momencie jest natlenianie najbardziej? Wiem że ta rurka nie pozwala na lanie pod kapsel. W mojej mam jakby dwa biegi lania. Pierwszy wolniejszy jak docisne do szkła maksymalnie. A drugi szybszy jak tylko trochę wciśnie ten element ruchomy do środka. Jest jeszcze następny element który trzeba dezynfekować. W jakimś filmiku Dziełak mówił aby nie zostawiać dużo powietrza w butelkach. I że też leje przez kranik po ściankach. Mnie to nie wychodzi. Może za szybko przelewam. Jesli wiadro z krannem stoi np. na stole dalej rurka igielitowa i na koncu rurka grawitacyjna to do podlogi masz niecaly metr slupa piwa. Mniejsze bedzie cisnienie jak obetniesz igielit maksymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 ja nie twierdzę że to wina rurki ale mój proces bez rurki był lepszy. Co działa u mnie, nie koniecznie będzie działać u Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Mam tylko rurkę grawitacyjną podłączoną do kranika. Dźwigam butelke nad podłoge na około 40cm. Te 10cm w rurce grawitacyjnej raczej znaczenia nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winner Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 24 minuty temu, INTseed napisał: Mam tylko rurkę grawitacyjną podłączoną do kranika. Dźwigam butelke nad podłoge na około 40cm. Te 10cm w rurce grawitacyjnej raczej znaczenia nie zrobi. Więc ciśnienie masz mniejsze. Jest szansa na mniejsze utlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Na razie to jestem na etapie że bardziej boję się jakichś innych błędów. Nie wiem też jak dokładnie to utlenienie zlokalizować.Jedno piwo mi wytrzymało 9 miesięcy, ale postarzało się według mnie w dobrym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 3 godziny temu, winner napisał: Jeden link wysłałem w tym samym wątku. Przeczytałem i nic ciekawego tam nie ma, co by nie padło w tym wątku. Sprawdziłem też twój schemat chmielenia. Proponuję mały eksperyment. Chmiel piwo Magnum na goryczkę. Chmiel, który dawałeś na whirlpool wrzuć cały po wyłączeniu palnika i od razu zbijaj temperaturę chłodnicą do docelowej. Nie bujaj fermentorem podczas chmielenia na zimno. Po prostu wrzuć chmiel w temperaturze 15 st. C i zapomnij o nim na 5 dni. Podziękujesz jak wyjdzie zajebista IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 25 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 W dniu 11.04.2017 o 19:22, Piwosz86 napisał: No i sam sobie odpowiedziałeś dlaczego masz takie efekty specjalne Piwo niedofermentowane to jedno, przy 16,5 blg tylko 17 dni fermentacji to zdecydowanie za mało. Drobiny chmielu w butelkach to druga przyczyna, zresztą po tak krótkiej fermentacji jak to się miało wyklarować jeszcze na spokojnie. Poczytaj o klarowaniu piwa, hasła: cold crush, żelatyna, itp. EDIT: Aaaaa, i to: Problem leży w tym, że jeżeli każde piwo potrzymasz na burzliwej tylko 7 dni (zwłaszcza jak ma wyższe blg - tutaj 16,5), to to piwo nie ma szans dofermentować. Zlewając piwo po 7 dniach na cichą przy tak wysokim blg, pozbawiasz je prawie wszystkich drożdży, więc blg w końcu się zatrzyma (ale to nie powinno być 3 blg). To że się zatrzymuje i już nie spada, nie znaczy że już możesz butelkować. Istotne jest na jakim poziomie się zatrzymało. U Ciebie to było za wysoko i piwo dofermentowało w butelkach. Co Ty piszesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 Wykopujesz post sprzed ponad trzech lat, żeby skomentować go konstruktywnym "co Ty piszesz" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 25 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 12 minut temu, fotohobby napisał: Wykopujesz post sprzed ponad trzech lat, żeby skomentować go konstruktywnym "co Ty piszesz" ? Musiałem odreagować po warzeniu. Przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 16 godzin temu, advisorylyrics napisał: Musiałem odreagować po warzeniu. Przepraszam Ej no, ale dlaczego ja? ? Poza tym, napisałem wtedy coś nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się