19Mateusz87 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Przeglądając aukcje Allegro natrafiłem na zgrzewarkę do pakowania próżniowego Cena jest atrakcyjna więc zastanawiam się coraz częściej nad zakupem takiego cuda W tym roku chcę założyć własny chmielnik i pomyślałem, że mogę go w dowolny sposób porcjować Jeśli z chmielnikiem nic nie wyjdzie to zawsze mogę porcjować kupiony chmiel Proszę koleżanki i kolegów o opinie do mojego pomysłu oraz inne propozycje wykorzystania takiej zgrzewarki w piwowarstwie domowym Zastanawia mnie również kwestia suszenia chmielu Czy można pakować próżniowo chmiel bez uprzedniego wysuszania go i po czasie odpakować torebkę i chmielić praktycznie świeżym chmielem piwo ? http://www.allegro.pl/item937257466_zgrzewarka_do_foli_pakowania_prozniowego_vacuum.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Czy można pakować próżniowo chmiel bez uprzedniego wysuszania go i po czasie odpakować torebkę i chmielić praktycznie świeżym chmielem piwo ? Na pewno nie. Chmiel świeży w folii zaparzy się, a później pewnie zgnije. Jeśli coś w tym stylu wchodziłoby w grę to mrożenie, ale to darko może więcej na ten temat powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Niemniej jednak do suchego chmielu na pewno się przyda, do słodu niekiedy też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Według mnie nie pakuje ona próżniowo, a tylko zgrzewa folię. Wieki temu, w czasach licealnych, wysłano mnie na praktyki do mleczarni. Pakowałem m.in. zgrzewarką próżniową. Towar wkładało się do worka, ten do środka zgrzewarki zamykanej hermetycznie. Najpierw usuwała ona powietrze z całej komory i dopiero wówczas zgrzewała. Tutaj nie widzę możliwości automatycznego odessania powietrza z worka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Jest to tani sprzęt i pewnie dlatego może nie działać tak jak jest to określone w opisie aukcji Sam pomysł wydaje mi się dobry Już wiem, że świeży chmiel może się zaparzyć wiec zostaje tylko suszenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Pakuje to w zasadzie nie najgorzej. Nie wiem czy ten model też tak ma, ale zwykle trzeba mieć do nich specjalne woreczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Tu jest próżniowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) hmm zgrzewarka miałem taką zwykłą kosztowała ok 200zł, ale wytrzymała tylko rok, ale jak by ktoś chciał mam kontakt z firmą robiącą rękawy do zgrzewarek. ps. strasznie mała moc tych zgrzewarek. Edytowane 4 Marca 2010 przez kazik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Podane zgrzewarki nie mają nic wspólnego z pakowaniem próżniowym. One tylko wyciągają częściowo powietrze z woreczka i to nie zawsze skutecznie. Mam taką, ale głównie służy mi do zgrzewania woreczków. Na prawdziwą maszynę to pakowania vacum to trzeba wydać kilka tysięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 A więc to bubel Widziałem też na innych aukcjach urządzenia służące tylko do zgrzewania woreczków Takie coś można już kupić za 10 zł Jeśli efekt jest taki sam to po co przepłacać Dzięki za wszystkie odpowiedzi Dzięki temu zaoszczędziłem znowu kilkadziesiąt złotych Może warto tylko zgrzewać woreczki, świeżość chmielu pewnie w ten sposób i tak będzie zachowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 (edytowane) Na pewno nie. Chmiel świeży w folii zaparzy się, a później pewnie zgnije. Jeśli coś w tym stylu wchodziłoby w grę to mrożenie, ale to darko może więcej na ten temat powiedzieć Nie ma problemu. Cena za paletodobę na pewno będzie końkurencyjna 19Mateusz87, z poważnych sprzętów to polecam coś takiego. Edytowane 5 Marca 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Czyli to jest coś takiego o czym pisałem wcześniej. O ceny lepiej nie pytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Czyli to jest coś takiego o czym pisałem wcześniej. O ceny lepiej nie pytać. Masz rację Wena, nie wiem kogo na takie coś stać Chodzi mi praktycznie tylko o szczelne pakowanie surowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 To są urządzenia do profesjonalnej produkcji, nie dla domowych wyrobów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 w sumie by wystarczyła zwykłą zgrzewarka i pompa próżniowa. najpierw zagrzewałoby się część wora zostawiając 2 cm żeby wężyk włożyć powietrze odessać i potem zrobić 2 zgrzew. Do próżni może być nawet pompka wodna, taka wyciąga próżnię rzędu kilkunastu mm Hg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Ile taka pompka wyciągnie?. Pakowanie próżniowe ma bardziej zaawansowane działanie. To o czym piszesz to tylko zmniejsza objętość woreczka nic poza tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 taka pompa potrafi zagotować wodę w 30 stopniach jak jest niska temperatura i dobre ciśnienie wody w instalacji. Nie mówię że to będzie profesjonalnie zapakowane tak jak w urządzeniu za kilka tysi, ale będzie dużo lepiej odpompowane niż w tej maszynce z allegro. A pompka wodna to koszt kilkunastu-kilkudziesięciu złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 w sumie by wystarczyła zwykłą zgrzewarka i pompa próżniowa. najpierw zagrzewałoby się część wora zostawiając 2 cm żeby wężyk włożyć powietrze odessać i potem zrobić 2 zgrzew. Do próżni może być nawet pompka wodna, taka wyciąga próżnię rzędu kilkunastu mm Hg. A jak wyciągniesz wężyk? W maszynach do pakowania próżniowego powietrze jest usuwane z opakowania i niewielkiej części jego otoczenia, a dopiero potem zgrzewa się worek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 wiadomo że tu takiej próżni nie zrobisz bo Ci się torebka do wężyka wessie:P czasem jak się trafi gorsze szkło to potrafi się kolba implodować do środka. No wężyk mógłby być z tworzywa i można by go zagrzać razem z workiem:) Nie można za bardzo chmielu odsysać bo niskie ciśnienie może wpłynąć negatywnie na związki zawarte w chmielu i może nawet odparować olejki eteryczne i puścić je do kanalizacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 jak dlugo mozna przechowywać chmiel pakowany "próżniowo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 jeśli to było pytanie do mnie to nie wiem:) na pewno dłużej niż zwykły, ale należy się zastanowić czy jest sens trzymać dłużej niż rok. Rok jest po to żeby można było warzyć cały rok, a po co trzymać dłużej niż rok skoro można użyć świeżego chmielu? w każdym razie oprócz zapakowania w worek należy trzymać taki chmiel w ciemności, bo światło powoduje fotolizę alfa-izokwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 jeśli to było pytanie do mnie to nie wiem:) . Ogólnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 To dużo taniej i prościej będzie dopełniać azotem. Albo nawet i CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) To dużo taniej i prościej będzie dopełniać azotem. Albo nawet i CO2. Co takie dopełnianie powoduje i jak to zrobić? Edytowane 6 Marca 2010 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Żeby to miało sens i tak trzeba wyciągnąć powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się