Jump to content

pomoc z tripelem


Recommended Posts

witam wszystkich,

za tydzien zaczynam z tripelem , wiem ze to trudne a ja dopiero zaczynam  ale juz mam zakupiony zestaw i chce spróbowac , mam pare  pytan: czy przestrzegac scisle receptury od browamatora czy kombinowac tak jak pisza starsi piwowarzy? np. dodatek cukru kandyzowanego do gotującej sie brzeczki czy po gotowaniu? czy 11,5 gr  suchych drożdży Safbrew BE-256 to wystarczająco na 10lt warke? nie mam mieszadłą magnetycznego wiec co, dokupic drugą saszetke?

dziekuje za wsparcie 

Edited by deep floyd
Link to comment
Share on other sites

jaki ekstrakt ?

ja bym kandyz dodał pod koniec gotowania - w końcu to nie będzie aż tak mocne piwo żeby to robiło różnicę.

BE256 - miałem kiepskie przejścia z tymi drożdżami.

Starter w sumie można zrobić i bez mnóstwa sprzętu (jeśli zdecydujesz się jednak na płynne) - patrz tu:

 

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Powiedz mi czy w tym zestawie nie ma czasem około 20% zasypu slodów karmelowych?
Cukier w trakcie fermentacji, po 2 dniach około, rozpuść w wodzie i spasteryzuj, schłodzony dodaj. Pilnuj temperatur.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

23 godziny temu, B.K. napisał:

jaki ekstrakt ?

ja bym kandyz dodał pod koniec gotowania - w końcu to nie będzie aż tak mocne piwo żeby to robiło różnicę.

BE256 - miałem kiepskie przejścia z tymi drożdżami.

Starter w sumie można zrobić i bez mnóstwa sprzętu (jeśli zdecydujesz się jednak na płynne) - patrz tu:

 

 

14 godzin temu, BelgLover napisał:

Powiedz mi czy w tym zestawie nie ma czasem około 20% zasypu slodów karmelowych?
Cukier w trakcie fermentacji, po 2 dniach około, rozpuść w wodzie i spasteryzuj, schłodzony dodaj. Pilnuj temperatur.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
 

to są składniki tej brzeczki 

  • słód Weyermann® monachijski typ I 
  • słód Weyermann® pale ale - 
  • słód Weyermann® Caramunich® typ I 
  • słód Weyermann® Carabelge® 
  • belgijski cukier kandyzowany brązowy,
  • chmiel Saaz (CZ),
  • chmiel Aramis (FR),
  • drożdże Safbrew BE-256,
  •  

Parametry gotowego piwa: ekstrakt ok. 18,0°Blg/ Alk. ok. 7,8 % obj. 
Zalecana temperatura fermentacji brzeczki: 18-23°C.

czy ta temperatura fermentacji jest ok?

jak nie takie drozdze to jakie dokłądnie na starter? 

dziekuje

Link to comment
Share on other sites

Za ciemne na trippla, odpuść karmele do tego stylu, z tego to bardziej coś w stylu BDSA będzie. 

Temperaturę dostosowuje się do szczepu, niestety nie znam tego szczepu wiec nie pomogę, ale zakres wygląda sensownie.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, kantor napisał:

Za ciemne na trippla, odpuść karmele do tego stylu, z tego to bardziej coś w stylu BDSA będzie. 

 

jak może browamator sprzedawać surowce na tripla a będzie z tego strong ale?

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, deep floyd napisał:

jak może browamator sprzedawać surowce na tripla a będzie z tego strong ale?

kto bogatemu zabroni? :D

BTW, są gorsze sklepy pod tym względem :polew:

Link to comment
Share on other sites

Ten zestaw ssie. Napisz ilości karmeli, koledzy się popłaczą (25%). Uwazylem swoje pierwsze piwo z tego zestawu i wiem co mówię. Dopiero po roku się ułożyło. To było pierwsze i ostatnie moje piwo z gotowego zestawu. Myślę że wypada mi podziękować BA ;)
Co do tematu fetmentuj w niższej temperaturze i tyle, jeżeli nie chcesz ingerować w zestaw. Jeżeli chcesz: drożdże raczej mierne, karmele zbędne lub symbolicznie tylko, nawet chmieleniu bym zmienił z perspektywy czasu: więcej na gorączkę i aromat - skąpo tego chmielu tam jest.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Może moja porada będzie trochę dziwna ;) ale jak masz już kupiony ten zestaw (który jest na 10l), to zrób go gdzieś na 15l, będziesz miał coś w stylu Belgian Pale Ale ze 12°Blg, z tego to Tripel nie będzie, zresztą to trudny styl,  zupełnie nie polecam na drugą warkę, z BPA będzie trochę prościej, piwo będzie szybciej do picia, same zalety. Jedna saszetka drożdży wystarczy, cukier pod koniec gotowania.

 

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, kantor napisał:

Może moja porada będzie trochę dziwna ;) ale jak masz już kupiony ten zestaw (który jest na 10l), to zrób go gdzieś na 15l, będziesz miał coś w stylu Belgian Pale Ale ze 12°Blg, z tego to Tripel nie będzie, zresztą to trudny styl,  zupełnie nie polecam na drugą warkę, z BPA będzie trochę prościej, piwo będzie szybciej do picia, same zalety. Jedna saszetka drożdży wystarczy, cukier pod koniec gotowania.

 

cos mi sie wydaje ze tak postąpie

14 godzin temu, zasada napisał:

@deep floyd - może zrób po prostu ten przepis z artykułu Dori?

A jeśli chcesz zestaw to Centrum Piwowarstwa ma znacznie lepszy - i tańszy (10 l za 46,9 w BA vs 20 l za 44,82 w CP).

 

chętnie ale mam juz zestaw w domu...

Link to comment
Share on other sites

 

17 godzin temu, BelgLover napisał:

Jeżeli chcesz: drożdże raczej mierne, karmele zbędne lub symbolicznie tylko, nawet chmieleniu bym zmienił z perspektywy czasu: więcej na gorączkę i aromat - skąpo tego chmielu tam jest.

nie znam się na wymienianiu słodów, to znaczy: jeżeli odpuszczę sobie słody słody karmelowe to które dodać? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.