deep floyd Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) witam wszystkich, za tydzien zaczynam z tripelem , wiem ze to trudne a ja dopiero zaczynam ale juz mam zakupiony zestaw i chce spróbowac , mam pare pytan: czy przestrzegac scisle receptury od browamatora czy kombinowac tak jak pisza starsi piwowarzy? np. dodatek cukru kandyzowanego do gotującej sie brzeczki czy po gotowaniu? czy 11,5 gr suchych drożdży Safbrew BE-256 to wystarczająco na 10lt warke? nie mam mieszadłą magnetycznego wiec co, dokupic drugą saszetke? dziekuje za wsparcie Edytowane 13 Września 2017 przez deep floyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) jaki ekstrakt ? ja bym kandyz dodał pod koniec gotowania - w końcu to nie będzie aż tak mocne piwo żeby to robiło różnicę. BE256 - miałem kiepskie przejścia z tymi drożdżami. Starter w sumie można zrobić i bez mnóstwa sprzętu (jeśli zdecydujesz się jednak na płynne) - patrz tu: Edytowane 13 Września 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Powiedz mi czy w tym zestawie nie ma czasem około 20% zasypu slodów karmelowych?Cukier w trakcie fermentacji, po 2 dniach około, rozpuść w wodzie i spasteryzuj, schłodzony dodaj. Pilnuj temperatur.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) ... Edytowane 14 Września 2017 przez deep floyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 23 godziny temu, B.K. napisał: jaki ekstrakt ? ja bym kandyz dodał pod koniec gotowania - w końcu to nie będzie aż tak mocne piwo żeby to robiło różnicę. BE256 - miałem kiepskie przejścia z tymi drożdżami. Starter w sumie można zrobić i bez mnóstwa sprzętu (jeśli zdecydujesz się jednak na płynne) - patrz tu: 14 godzin temu, BelgLover napisał: Powiedz mi czy w tym zestawie nie ma czasem około 20% zasypu slodów karmelowych? Cukier w trakcie fermentacji, po 2 dniach około, rozpuść w wodzie i spasteryzuj, schłodzony dodaj. Pilnuj temperatur. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka to są składniki tej brzeczki słód Weyermann® monachijski typ I słód Weyermann® pale ale - słód Weyermann® Caramunich® typ I słód Weyermann® Carabelge® belgijski cukier kandyzowany brązowy, chmiel Saaz (CZ), chmiel Aramis (FR), drożdże Safbrew BE-256, Parametry gotowego piwa: ekstrakt ok. 18,0°Blg/ Alk. ok. 7,8 % obj. Zalecana temperatura fermentacji brzeczki: 18-23°C. czy ta temperatura fermentacji jest ok? jak nie takie drozdze to jakie dokłądnie na starter? dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Za ciemne na trippla, odpuść karmele do tego stylu, z tego to bardziej coś w stylu BDSA będzie. Temperaturę dostosowuje się do szczepu, niestety nie znam tego szczepu wiec nie pomogę, ale zakres wygląda sensownie. Edytowane 14 Września 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 15 minut temu, kantor napisał: Za ciemne na trippla, odpuść karmele do tego stylu, z tego to bardziej coś w stylu BDSA będzie. jak może browamator sprzedawać surowce na tripla a będzie z tego strong ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 13 minut temu, deep floyd napisał: jak może browamator sprzedawać surowce na tripla a będzie z tego strong ale? kto bogatemu zabroni? BTW, są gorsze sklepy pod tym względem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Godzinę temu, Dr2 napisał: BTW co to dokładnie znaczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 BTW - by the way z angielskiego: przy okazji... Nawiasem mówiąc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Ten zestaw ssie. Napisz ilości karmeli, koledzy się popłaczą (25%). Uwazylem swoje pierwsze piwo z tego zestawu i wiem co mówię. Dopiero po roku się ułożyło. To było pierwsze i ostatnie moje piwo z gotowego zestawu. Myślę że wypada mi podziękować BA Co do tematu fetmentuj w niższej temperaturze i tyle, jeżeli nie chcesz ingerować w zestaw. Jeżeli chcesz: drożdże raczej mierne, karmele zbędne lub symbolicznie tylko, nawet chmieleniu bym zmienił z perspektywy czasu: więcej na gorączkę i aromat - skąpo tego chmielu tam jest.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) @deep floyd - może zrób po prostu ten przepis z artykułu Dori? A jeśli chcesz zestaw to Centrum Piwowarstwa ma znacznie lepszy - i tańszy (10 l za 46,9 w BA vs 20 l za 44,82 w CP). Edytowane 15 Września 2017 przez zasada deep floyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Może moja porada będzie trochę dziwna ale jak masz już kupiony ten zestaw (który jest na 10l), to zrób go gdzieś na 15l, będziesz miał coś w stylu Belgian Pale Ale ze 12°Blg, z tego to Tripel nie będzie, zresztą to trudny styl, zupełnie nie polecam na drugą warkę, z BPA będzie trochę prościej, piwo będzie szybciej do picia, same zalety. Jedna saszetka drożdży wystarczy, cukier pod koniec gotowania. Edytowane 15 Września 2017 przez kantor deep floyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 13 godzin temu, kantor napisał: Może moja porada będzie trochę dziwna ale jak masz już kupiony ten zestaw (który jest na 10l), to zrób go gdzieś na 15l, będziesz miał coś w stylu Belgian Pale Ale ze 12°Blg, z tego to Tripel nie będzie, zresztą to trudny styl, zupełnie nie polecam na drugą warkę, z BPA będzie trochę prościej, piwo będzie szybciej do picia, same zalety. Jedna saszetka drożdży wystarczy, cukier pod koniec gotowania. cos mi sie wydaje ze tak postąpie 14 godzin temu, zasada napisał: @deep floyd - może zrób po prostu ten przepis z artykułu Dori? A jeśli chcesz zestaw to Centrum Piwowarstwa ma znacznie lepszy - i tańszy (10 l za 46,9 w BA vs 20 l za 44,82 w CP). chętnie ale mam juz zestaw w domu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 17 godzin temu, BelgLover napisał: Jeżeli chcesz: drożdże raczej mierne, karmele zbędne lub symbolicznie tylko, nawet chmieleniu bym zmienił z perspektywy czasu: więcej na gorączkę i aromat - skąpo tego chmielu tam jest. nie znam się na wymienianiu słodów, to znaczy: jeżeli odpuszczę sobie słody słody karmelowe to które dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 7 godzin temu, deep floyd napisał: nie znam się na wymienianiu słodów, to znaczy: jeżeli odpuszczę sobie słody słody karmelowe to które dodać? Słód podstawowy. deep floyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 masakra ten zestaw,ok otworzyłem z ciekawośći po 1 i 1/2 miesiąca ale....pewnie te piwo będzie leżało w piwnicy ze 30 lat bo takie chujowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Po roku jest już spoko Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 11 godzin temu, BelgLover napisał: Po roku jest już spoko Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka w tej chwili ciezko jest mi to sobie wyobrazic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się