Saladyn Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Witam w najbliższych dniach zamierzam uwarzyć jakiegoś kwasa, zwkwaszanie chce przeprowadzić za pomoca probiotyku konkretnie Biotyk l rhamnosus GG + inulina,i chodzi mi o tą inulinę wyczytałem gdzieś a konkretnie tu http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-zakwaszanie/ że najlepiej by było gdyby probiotyk zawierał czystą kulture bakterii. Stad też pytanie czy ta inulina wchodząca w jego skład nie wniesie mi czegoś niedobrego do piwka ? Edytowane 18 Września 2017 przez Saladyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Inulina raczej w niczym nie przeszkadza. Głównie chodzi o to, żeby unikać dodatkowych bakterii w składzie innych niż lactobacillus. Biotyk to nie jest przypadkiem l. casei a nie l. rhamnosus? Pamiętaj, żeby sprawdzić ile jest bakterii w tabletce, bo od tego zależy, czy potrzebujesz starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Biotyk to 100% l. Casei używałem go nie raz i negatywnego wpływu Inuliny nie było na piwo. U siebie używałem połowę opakowania tzn. 15 kapsułek na 22-23 litry piwa, zakwasza się odpowiednio w 2-3 dni bez żadnych starterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Inulina to zdaje się pożywka dla tych bakterii więc pewnie nawet dobrze robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Ups mała gafa to synbiotyk a nie probiotyk skład tak jak w pierszym poscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 CZy synbiotyk bedzie się nadawał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Jesli masz tam l.casei + inulina to jest ok. Edytowane 19 Września 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 rhamnosus GG + inulina, mam taki skład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 W drugim artykule: http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/ Wymienione są Lacto, które nadają się do piwa. Rhamnosus jest jedną z nich więc spokojnie możesz użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Podłącze się do tematu i zapytam w jaki sposób chłodzić brzeczkę po 15 min przegotowaniu przed zadaniem lacto? Czy może to byś standardowe schłodzenie chłodnicą czy lepiej nie odkrywać i zostawić żeby ostygło samo? Chodzi mi o jak najlepszą stabilność brzeczki przez 48h kiedy mają działać w miarę odizolowane bakterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Jak się spieszysz to chłodnica, jak nie, to normalnie zostaw, na drugi dzień wrzucisz bakterie, wszystko pod przykryciem oczywiscie, ja kwaśne zostawiam żeby same stygły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 4 godziny temu, Saladyn napisał: rhamnosus GG + inulina, mam taki skład Skład jest okej. Pytanie czy jest wystarczająca ilość bakterii żeby zakwasić bez startera. 3 godziny temu, luki161 napisał: Podłącze się do tematu i zapytam w jaki sposób chłodzić brzeczkę po 15 min przegotowaniu przed zadaniem lacto? Czy może to byś standardowe schłodzenie chłodnicą czy lepiej nie odkrywać i zostawić żeby ostygło samo? Chodzi mi o jak najlepszą stabilność brzeczki przez 48h kiedy mają działać w miarę odizolowane bakterie. Schładzaj chłodnicą. Powyżej 2-3 dób coraz gwałtowniej rośnie ryzyko infekcji dzikimi drożdżami. 2 z nich potrzebujesz i tak na zakwaszenie. Nie ma sensu sobie dokładać kolejnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeastOnSteroids Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Ostatnio próbowałem zakwasić starter GG i im się to nie udało (zaznaczam, że warunki tlenowe), w tych samych warunkach inne Lactobacillus dały radę. Może być to spowodowane innymi czynnikami niż sam szczep, jak np złe przechowywanie w aptece. Najlepiej zrób próbę przed warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Na pewno było spowodowane innymi czynnikami. Używałem rhamnosus i są jak najbardziej ok. Choć jak ktoś chce bardzo mocny kwas to są lepsze szczepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się