Pindin Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Cześć. Wczoraj wypiłem kustosza z biedronki i zszokowała mnie jedna rzecz, mianowicie piwo ma ekstraktu 10,1 % i 6 % alkoholu! Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to możliwe? Wiem, że przy podawaniu zawartości alkoholu jest jakaś tolerancja błędu, no ale żeby aż tak było to naciągane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Jeśli wartość na etykiecie jest większa niż 5% to mogą się pomylić o 1p.p., czyli piwo może mieć tak naprawdę 5% Czyli i tak końcowy ekstrakt koło 0.5°P Może zmierz gęstość i sprawa się wyjaśni. Najlepiej spławikiem i refraktometrem, ale chyba jeśli podają ekstrakt to musi być zgodny z rzeczywistością, ale pewnie też w jakichś widełkach dokładności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Magia panie, mi się coś nie zgadza żeby z 10blg nawet 5% wyszło, 4,5% max. Albo ja jestem głupi, albo ktoś się pomylił, albo jakieś wałki się kręcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Proszu ja was. A Dębowe Mocne? 14,2 ekstraktu, 7 alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Jaworowe 12.1ekstr i 7.2 alk FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 33 minuty temu, anteks napisał: Jaworowe 12.1ekstr i 7.2 alk spirytus dolewają, ot co. szwagier miał rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 I tak nic nie pobije piwa Tygrys z Aldiego. Co prawda okazało się to ściemą albo błędem, ale jak zobaczyłem ulotkę to nie mogłem uwierzyć. https://www.piwo.org/forums/topic/5989-piwne-promocje-w-supermarketach/?do=findComment&comment=452546 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 BS pokazuje, że 8,5% alk. jest przy odfermentowaniu z 13,9°Blg do pozornego -2,0°Blg, co daje rzeczywiste odfermentowanie 94%, czyli teoretycznie jest to możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi