huhur Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Hejka, mam chyba problem z programem, otóż zrobiłem sobie recepturę: 3 kg słód pszeniczny 1 kg słód pilzneński 0,25 kg słód carahell 20g chmiel Tradition drożdże wb-06 celowałem wg programu w 20 litrów i 12 BLG Warzyłem to w garze 15 litrowym, z zacieraniem jak w przepisie na Hefe-Weizena, "Biela Vrana" Andrzeja Jendrzejskiego (Jejski)... tu pojawia się problem bo z owych składników w BeerSmith2 wychodzi 12 BLG przy 20 litrach końcowych. Ja po raz pierwszy warzyłem z dekokcją (nie wiem czy to ma jakiś wpływ) i robiłem całość to w garze tylko 15 L. Po wysładzaniu miałem ok. 10 litrów max, resztę dolałem wody (rozcieńczyłem końcową brzeczkę). Tutaj trochę klops bo jak mierzyłem w te 20 litrów to przy 15 litrach wyszło mi już 12 BLG. Teraz pytanie, czy to wina przy zacieraniu? Program coś źle podaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) A profil sprzętowy i wydajność masz ustawioną w programie poprawnie? I z tego co piszesz wynika, że nie wysładzałeś, a jedynie rozcieńczyłeś wodą, wiec nic specjalnie nie zaskakuje w efekcie końcowym. Edytowane 19 Października 2017 przez rafple Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) 20 minut temu, huhur napisał: Teraz pytanie, czy to wina przy zacieraniu? Program coś źle podaje? To raczej Twoja wina (źle przeprowadzony proces zacierania/wysładzania, a program dodatkowo wprowadził Cię w błąd. Z tym, że on sam nic nie podaje, atylko wyświetla wyniki otrzymane na podstawie podanych (raczej nie podanych ) przez Ciebie parametrów. Wg mnie, przede wszystkim użyłeś za mało wody do wysładzania. Stąd tak duża strata wydajności zacierania. Edytowane 19 Października 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 49 minut temu, huhur napisał: Po wysładzaniu miałem ok. 10 litrów max Jak wysładzałeś? Czy może tylko spuściłeś brzeczkę (10l z 15l, 5l by pozostało w młócie, mniej więcej by się zgadzało)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 @huhur złóż zażalenie do programistów BeerSmitha. A na serio - traktuje się takie coś jako maks przy założeniu, że się sprawisz na mistrza. Mogę Ci dać radę ze swojego doświadczenia: zapisz sobie co zrobiłeś i jak. Następnym razem popraw: ilość odpadu po gotowaniu i przy filtracji po fermentacji. Przy zacieraniu zwiększ ciut ilość słodu, przy wysładzaniu zmniejsz strumień , mniejszy ogień pod garem przy chmieleniu. To są rzeczy które na pewno zakłócają obraz rzeczywisty w zderzeniu z wirtualnym w programie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Bez kalkulatora powiem że z 4 kg słodu z palcem w ... wyjdzie 20l 12 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Co do wysładzania to, przelałem całość gara do fermentora z filtrem z oplotu. Po ok. 30 minutach odkręciłem kranik....lało się i lało i wyszło z tego ponad 7 litrów. Reszta do tych rzekomych 10 litrów poszło z zalania wodą młóta i ponownego odkręcenia kranika. W sumie to pierwszy raz tak robiłem bo wcześniej się męczyłem z sitem i pończochą do odcedzenia ale to już inna historia. Bardzo możliwe, że gdzieś zrobiłem 'duży' błąd...aczkolwiek wcześniej warzyłem w mniejszym garze, dolewałem wody i jakoś mi wychodziło to co niby podawał BeerSmith. 30 minut temu, Tombatold napisał: Następnym razem popraw: ilość odpadu po gotowaniu i przy filtracji po fermentacji. Przy zacieraniu zwiększ ciut ilość słodu, przy wysładzaniu zmniejsz strumień , mniejszy ogień pod garem przy chmieleniu. To są rzeczy które na pewno zakłócają obraz rzeczywisty w zderzeniu z wirtualnym w programie. Tak zrobię. Zażalenia składać nie będę..zobaczymy co wyjdzie... może jakieś wielkie g.... to wtedy będę wiedział, że na pewno zawaliłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 11 minut temu, huhur napisał: Co do wysładzania to, przelałem całość gara do fermentora z filtrem z oplotu. Po ok. 30 minutach odkręciłem kranik....lało się i lało i wyszło z tego ponad 7 litrów. Reszta do tych rzekomych 10 litrów poszło z zalania wodą młóta i ponownego odkręcenia kranika. W sumie to pierwszy raz tak robiłem bo wcześniej się męczyłem z sitem i pończochą do odcedzenia ale to już inna historia. Bardzo możliwe, że gdzieś zrobiłem 'duży' błąd...aczkolwiek wcześniej warzyłem w mniejszym garze, dolewałem wody i jakoś mi wychodziło to co niby podawał BeerSmith. Jak dla mnie to popełniłeś błąd przy wysładzaniu - wlałeś na drugi spust za mało wody (z tego co napisałeś wynika, że po zalaniu młóta wodą spuściłeś tylko 3l), albo nie zamieszałeś itp. (zakładam ze słód się zatarł). Wygląda to jakbyś chciał wysładzać metodą "na raty" - wiki. Następnym razem jeśli będziesz chciał zastosować tę metodę, to po spuszczeniu pierwszy raz brzeczki, wlej do młóta jakieś 10 - 15l ciepłej wody, zamieszaj całość, poczekaj niech się ułoży, spuść do oporu. Sprawdź jakie Blg ma to co spływa (chodzi o to aby nie wysładzać za bardzo, żeby to co zlatuje nie miało za niskiego Blg) Jeśli trzeba to powtórz. huhur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Czyli dużą część cukrów zostawiłeś w młócie, którym nakarmiłeś kury Za mało wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 2 minuty temu, opeciarz napisał: Za mało wody do wysładzania. Ile w takim razie powinienem użyć na taką ilość słodu? Czy jest to może zależne od tego ile spłynie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Bez kalkulatora powiem że z 4 kg słodu z palcem w ... wyjdzie 20l 12 blgGdyby wysladzal do 20l to tak. Ale on wysladzal do 10l i robił HGB. A wtedy wydajność leci ostro w dół. Ja np jak robię podwójne warki to zacieram 10kg słodu. Wysladzam do 30l a w fermentorach rozrabiam woda do 12blg. Wtedy przeważnie mam dwa fermentory po 20-21l.Moja rada to następnym razem daj z kilogram więcej słodu i wysładzaj tak aby w garze w którym chmielisz zostało z 1cm wolnego miejsca. Lub wysładzaj jeszcze do drugiego garnka. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Też mi jakoś umknęło ze huhur ma 15 l garnek, a po gotowaniu rozcieńcza. Nie wiem czemu założyłem że masz "pełnowymiarowy" garnek W tej sytuacji rzeczywiście musisz osiągnąć wyższe Blg i chyba najprościej będzie zwiększyć masę słodów i wysładzać do prawie pełnego garnka, jak redlum pisze. Tak czy inaczej wysłodziłeś za słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Podbiję piłeczkę - bo w sumie tak mnie to teraz zastanawia: czy 1kg pilzna poradzi sobie z 3 kg pszenicy przy zacieraniu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 5 minut temu, Tombatold napisał: Podbiję piłeczkę - bo w sumie tak mnie to teraz zastanawia: czy 1kg pilzna poradzi sobie z 3 kg pszenicy przy zacieraniu?? ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 11 minut temu, Tombatold napisał: Podbiję piłeczkę - bo w sumie tak mnie to teraz zastanawia: czy 1kg pilzna poradzi sobie z 3 kg pszenicy przy zacieraniu?? Rozumiem, że chodzi Ci o pszenicę niesłodowaną? Trochę chyba jednak nie w temacie to napisałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Wracając do tematu to, doczytałem co z tym wysładzaniem i doszedłem do wniosku, że je spaprałem po całości. Gdzieś mi się utarło że 2-3 litry wystarczą, nie wiem czy to w jakimś filmiku czy książce, tak czy siak dałem ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 1 godzinę temu, huhur napisał: nie wiem czy to w jakimś filmiku czy książce, tak czy siak dałem ciała. Jak to mawia mistrz (@Anteks) " mniej książków więcej piwa ". 10 godzin temu, Tombatold napisał: czy 1kg pilzna poradzi sobie z 3 kg pszenicy przy zacieraniu?? Dnia 19.10.2017 o 18:33, huhur napisał: 3 kg słód pszeniczny Ja myślę, że i sam słód pszeniczny da sobie radę przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się