Jump to content

RYE AIPA z BA - o co chodzi???

Recommended Posts

Witam, zakupiłem zestaw z ekstraktów w BA PRAWDZIWE ŻYTNIE AMERICAN IPA

W załączniku skład zestawu oraz receptura piwa.

Zrobiłem wg receptury dodałem jednak w 15' 10g Galeny AA - 14,2% bo gotuję w 10l garnku.

Zastanawiać mnie od razu zaczęło dlaczego brzeczka jest taka ciemna... kolor nijak nie przystawał do stylu.

2x ekstrakt żytni po 1,2kg i do tego jeden jasny 1,7kg... coś mi tu nie gra....

Wytyczne dla stylu podają że zasyp żytni to 15-20% a tu jakby wziąć sumarycznie to wyszło w proporcji przeszło 60%!!!!!

Przestudziłem dolałem wody. 22l, OG - 1.051

FERMENTACJA:

US-05 Uwodnione zdałem w 16,5st

Pokrywa napęczniała po 12h ale bulkać zaczęło po 24h (fermentor był zamknięty szczelnie)

Fermentowało w około 17-18st.

Po zwolnieniu burzliwej podniosłem 6 dnia temperaturę do 19 i dalej do 20*st.

Po 10 dniach przelałem na cichą. 1.019 SG

Problem jaki mam z tym zestawem jest następujący: Wyszła z tego jakaś BLACK RYE AMERICAN IPA

Wygląda jak BROWN/BLACK IPA (załączam fotkę zrobione po zlaniu na cichą) i smakuje ... dziwnie:)

Przy przelewie na cichą spróbowałem piwo.

W smaku czuje kwaśny posmak, niby owocowy, ale jednak kwaskawy, zostaje on na końcu, najpierw wchodzi goryczka a potem na końcu kwaskowość.

Zakładam, że to od dużej zawartości ekstraktu Żytniego. Nie jest to jakiś kwas ale posmak wyczuwany.

Żadnych oznak infekcji.

PYTANIE:

Czy kwaskowatość w smaku tam obecna - to dla Zytniego standard, czy po prostu wyczuwam ją na tym etapie a jak się piwo ułoży to kwaskowość się zredukuje?

rye_AIPA.jpg

RYE_AIPA.pdf

Znalazłem komentarz jakiegoś internauty (alias Gab) dot. tego ekstraktu: "Uważajcie na ten ekstrakt, dodanie 1,2 kg na 20 litrową warkę daje wyciąg z pumpernikla i smolistą barwę."

A Ty widzę dałeś dwa razy tyle...

2 godziny temu, dziedzicpruski napisał:

Trzeba to zareklamować, straciłeś kasę, czas i wyszło badziewie bo BA nie wie co sprzedaje

Tak zrobiłem. Zareklamowałem i reklamację mi w zasadzie rozpatrzyli. Kasy nie zwrócili, ale dostałem 50% rabatu na kolejny zestaw... 

Ogólnie nie jestem jakoś zły z tego powodu, ale uważam, że tego typu autorskie kompozycje z ekstraktów dodatkowo opatrzone mianem "PRAWDZIWE" to trochę podejscie nieodpowiednie...

W sumie po tej akcji stwierdziłem, że czas na samodzielne kupowanie składników wg receptur z tego forum a potem ich adaptacja pod siebie - to chyba najlepszy sposób.

3 godziny temu, Jancewicz napisał:

Znalazłem komentarz jakiegoś internauty (alias Gab) dot. tego ekstraktu: "Uważajcie na ten ekstrakt, dodanie 1,2 kg na 20 litrową warkę daje wyciąg z pumpernikla i smolistą barwę."

A Ty widzę dałeś dwa razy tyle...

No pojechałem zgodnie z instrukcją :) ... jak już wszystko było w garze to do mnie dotarło że "coś tu nie huhu"..

4 godziny temu, dziedzicpruski napisał:

Masz tam na odwrocie specyfikację tego koncentratu, ile ebc ?

nie napisałeś,a to ciekawe czy jest taki info i ile tego ebc,

na stronach przewija się jakieś 10000(chyba jest 3 albo 4 rodzaje tego ekstraktu) ,a jasny ma pewnie ze 100, jest mała  różnica ;)

4 godziny temu, dziedzicpruski napisał:

Raczej się nie zredukuje, a tą kwaśność jeszcze podbiła goryczka,

nie jesteś pierwszy który mocno się dziwił dodając ten koncentrat.

Masz tam na odwrocie specyfikację tego koncentratu, ile ebc ?

Jakieś pomysły co można jeszcze zrobić na tym etapie przed rozlewem by zredukować kwaskowość?

EBC nie sprawdziłem czy jest na ekstrakcie opisane - ale stawiam na przedział pomiędzy 25-35 ma piwo. Ma to odcień nawet jakiś miedziany po solidnym roztarciu.... Wyjąłbym w ramach ciekawosci nawet opakowanie z ekośmieci ale już śmieciarze zabrali worki :) 

Edited by tomitomi13

13 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Moim zdaniem nic nie zrobisz,w kibel to tylko się nadaje, no chyba, ze chcesz się tym katować,

taka ilość takiego ekstraktu to pewnie nawet w kwasie nie przejdzie.

Nie jest aż tak źle :),

To jest posmak a nie coś co przytłacza cała resztę. :)

3 minuty temu, anmar napisał:

Ciemnym piwom czas robi dobrze, poczekaj z pól roku z wylewaniem. Ewentualnie możesz użyć do marynat do mięsa.

Pocieszające bo za pół roku rozpocznie się sezon grilowy - zatem jak piwo się do picia nie nada to do marynowania się nada :) 

Nie wiem czy to ten sam ekstrakt ale kiedyś na spotkaniach piwowarów w Krakowie było piwo z samego żytniego ekstraktu (czy może ktoś rozpuścił ten ekstrakt w wodzie), to było to połączenie maggi z zupą grzybową i pumperniklem (też było takie ciemne), ogólnie nie za wiele to miało wspólnego z piwem z normalnym żytem.

• 2 months later...

Witam!

Odkopię trochę temat, bo zastanawiam się nad użyciem żytniego ekstraktu jako jednego ze składników dwóch mocnych piw, braggota oraz porteru bałtyckiego. 

tomitomi13 -> Jak to piwo teraz "wygląda"? Zmęczyłeś je czy jednak poszło w kanał?

ksiegarz5