tomitomi13 Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Witam, zakupiłem zestaw z ekstraktów w BA PRAWDZIWE ŻYTNIE AMERICAN IPA W załączniku skład zestawu oraz receptura piwa. Zrobiłem wg receptury dodałem jednak w 15' 10g Galeny AA - 14,2% bo gotuję w 10l garnku. Zastanawiać mnie od razu zaczęło dlaczego brzeczka jest taka ciemna... kolor nijak nie przystawał do stylu. 2x ekstrakt żytni po 1,2kg i do tego jeden jasny 1,7kg... coś mi tu nie gra.... Wytyczne dla stylu podają że zasyp żytni to 15-20% a tu jakby wziąć sumarycznie to wyszło w proporcji przeszło 60%!!!!! Przestudziłem dolałem wody. 22l, OG - 1.051 FERMENTACJA: US-05 Uwodnione zdałem w 16,5st Pokrywa napęczniała po 12h ale bulkać zaczęło po 24h (fermentor był zamknięty szczelnie) Fermentowało w około 17-18st. Po zwolnieniu burzliwej podniosłem 6 dnia temperaturę do 19 i dalej do 20*st. Po 10 dniach przelałem na cichą. 1.019 SG Problem jaki mam z tym zestawem jest następujący: Wyszła z tego jakaś BLACK RYE AMERICAN IPA Wygląda jak BROWN/BLACK IPA (załączam fotkę zrobione po zlaniu na cichą) i smakuje ... dziwnie:) Przy przelewie na cichą spróbowałem piwo. W smaku czuje kwaśny posmak, niby owocowy, ale jednak kwaskawy, zostaje on na końcu, najpierw wchodzi goryczka a potem na końcu kwaskowość. Zakładam, że to od dużej zawartości ekstraktu Żytniego. Nie jest to jakiś kwas ale posmak wyczuwany. Żadnych oznak infekcji. PYTANIE: Czy kwaskowatość w smaku tam obecna - to dla Zytniego standard, czy po prostu wyczuwam ją na tym etapie a jak się piwo ułoży to kwaskowość się zredukuje? RYE_AIPA.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 1 minutę temu, tomitomi13 napisał: RYE_AIPA.pdf Załacznik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Raczej się nie zredukuje, a tą kwaśność jeszcze podbiła goryczka, nie jesteś pierwszy który mocno się dziwił dodając ten koncentrat. Masz tam na odwrocie specyfikację tego koncentratu, ile ebc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Znalazłem komentarz jakiegoś internauty (alias Gab) dot. tego ekstraktu: "Uważajcie na ten ekstrakt, dodanie 1,2 kg na 20 litrową warkę daje wyciąg z pumpernikla i smolistą barwę." A Ty widzę dałeś dwa razy tyle... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Trzeba to zareklamować, straciłeś kasę, czas i wyszło badziewie bo BA nie wie co sprzedaje Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 2 godziny temu, dziedzicpruski napisał: Trzeba to zareklamować, straciłeś kasę, czas i wyszło badziewie bo BA nie wie co sprzedaje Tak zrobiłem. Zareklamowałem i reklamację mi w zasadzie rozpatrzyli. Kasy nie zwrócili, ale dostałem 50% rabatu na kolejny zestaw... Ogólnie nie jestem jakoś zły z tego powodu, ale uważam, że tego typu autorskie kompozycje z ekstraktów dodatkowo opatrzone mianem "PRAWDZIWE" to trochę podejscie nieodpowiednie... W sumie po tej akcji stwierdziłem, że czas na samodzielne kupowanie składników wg receptur z tego forum a potem ich adaptacja pod siebie - to chyba najlepszy sposób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 3 godziny temu, Jancewicz napisał: Znalazłem komentarz jakiegoś internauty (alias Gab) dot. tego ekstraktu: "Uważajcie na ten ekstrakt, dodanie 1,2 kg na 20 litrową warkę daje wyciąg z pumpernikla i smolistą barwę." A Ty widzę dałeś dwa razy tyle... No pojechałem zgodnie z instrukcją ... jak już wszystko było w garze to do mnie dotarło że "coś tu nie huhu".. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 4 godziny temu, dziedzicpruski napisał: Masz tam na odwrocie specyfikację tego koncentratu, ile ebc ? nie napisałeś,a to ciekawe czy jest taki info i ile tego ebc, na stronach przewija się jakieś 10000(chyba jest 3 albo 4 rodzaje tego ekstraktu) ,a jasny ma pewnie ze 100, jest mała różnica Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 (edited) 4 godziny temu, dziedzicpruski napisał: Raczej się nie zredukuje, a tą kwaśność jeszcze podbiła goryczka, nie jesteś pierwszy który mocno się dziwił dodając ten koncentrat. Masz tam na odwrocie specyfikację tego koncentratu, ile ebc ? Jakieś pomysły co można jeszcze zrobić na tym etapie przed rozlewem by zredukować kwaskowość? EBC nie sprawdziłem czy jest na ekstrakcie opisane - ale stawiam na przedział pomiędzy 25-35 ma piwo. Ma to odcień nawet jakiś miedziany po solidnym roztarciu.... Wyjąłbym w ramach ciekawosci nawet opakowanie z ekośmieci ale już śmieciarze zabrali worki Edited November 7, 2017 by tomitomi13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Moim zdaniem nic nie zrobisz,w kibel to tylko się nadaje, no chyba, ze chcesz się tym katować, taka ilość takiego ekstraktu to pewnie nawet w kwasie nie przejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 13 minut temu, dziedzicpruski napisał: Moim zdaniem nic nie zrobisz,w kibel to tylko się nadaje, no chyba, ze chcesz się tym katować, taka ilość takiego ekstraktu to pewnie nawet w kwasie nie przejdzie. Nie jest aż tak źle :), To jest posmak a nie coś co przytłacza cała resztę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Ciemnym piwom czas robi dobrze, poczekaj z pól roku z wylewaniem. Ewentualnie możesz użyć do marynat do mięsa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomitomi13 Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 3 minuty temu, anmar napisał: Ciemnym piwom czas robi dobrze, poczekaj z pól roku z wylewaniem. Ewentualnie możesz użyć do marynat do mięsa. Pocieszające bo za pół roku rozpocznie się sezon grilowy - zatem jak piwo się do picia nie nada to do marynowania się nada Marcin_K 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 W sumie tak, albo możesz nim przyciemniać inne Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Nie wiem czy to ten sam ekstrakt ale kiedyś na spotkaniach piwowarów w Krakowie było piwo z samego żytniego ekstraktu (czy może ktoś rozpuścił ten ekstrakt w wodzie), to było to połączenie maggi z zupą grzybową i pumperniklem (też było takie ciemne), ogólnie nie za wiele to miało wspólnego z piwem z normalnym żytem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 imo użyłeś odpowiedniego szkła do tego piwa Robert87 and tomitomi13 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Witam! Odkopię trochę temat, bo zastanawiam się nad użyciem żytniego ekstraktu jako jednego ze składników dwóch mocnych piw, braggota oraz porteru bałtyckiego. tomitomi13 -> Jak to piwo teraz "wygląda"? Zmęczyłeś je czy jednak poszło w kanał? ksiegarz5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now