Jump to content

Posmak mydlany (tak mi się wydaje)


Recommended Posts

Witam...Wczoraj otworzyłem po 8 dniach od zabutelkowania swoje IPA 16,5 blg. Wszystko jest ładnie elegancko, natomiast jest taki delikatny posmak mydlany i mój ojciec też to stwierdził. Drożdże wystartowały dośc powoli bo przy rehydratacji za bardzo im schłodziłem wodę. Fermentacja w temperaturze 22 st. Wiecie o co może kaman?

 

Link to comment
Share on other sites

Na drugi raz płucz butelki po płynie do mycia naczyń :D

 

A tak serio to przejrzałem kilka tematów z podobnym problemem i pojawia się często pytanie czy dobrze napowietrzyłeś brzeczkę? Po pierwsze mogło być za mało tlenu.

Jakie drożdże?

 

No i przede wszystkim: temperatura otoczenia 22°C przy fermentacji IPA dało pewnie z 25°C brzeczki gdzie (nie licząc drożdży belgijskich) to już za wysoko i mogą się takie dziwne smaczki pojawiać. Pierwszą AIPĘ fermentowałem w mieszkaniu 21°C a drugą w piwnicy w 16°c. Ta sama receptura  a różnica w smaku - niebo i ziemia.

Link to comment
Share on other sites

Przy mydlanym posmaku pierwsze co bym brał pod uwagę to pH piwa czyli pH wcześniej zacieru ;)

Jak to aromaty ala kostka toaletowa (kwiatowe itp.) to estry związane ze zbyt wysoką temp. fermentacji.

 

Ponadto po 8 dnach to za wcześnie, możesz też tak aldehyd odczuwać.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Wg How to brew Palmera mydlane aromaty mogą się pojawić na skutek oksydacji kwasów tłuszczowych zawartych w ekstrakcie słodowym i nie zaleca używania płynnych ekstraktów starszych niż rok. Nie napisałeś czy piwo robiłeś ze słodów czy z ekstraktów ale i tak napiszę może się komuś kiedyś przyda.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jest kilka możliwości mydła. Jednym nie wymienionym przez kolegów wyżej to też złe wypłukanie chemii piwowarskiej - NaOH z piwem lubi dać mydełko. 

 

Jeżeli to nie to, to raczej błąd fermentacji jakiś - u siebie miałem raz mydełko jak za poradą zlałem niedofermentowane piwo na cichą i dodałem chmiel na zimno. 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Undeath napisał:

Jest kilka możliwości mydła. Jednym nie wymienionym przez kolegów wyżej to też złe wypłukanie chemii piwowarskiej - NaOH z piwem lubi dać mydełko. 

 

Jeżeli to nie to, to raczej błąd fermentacji jakiś - u siebie miałem raz mydełko jak za poradą zlałem niedofermentowane piwo na cichą i dodałem chmiel na zimno. 

A może być to wina zbyt wysokiej temperatury? Us05 fermentowały w 22 stopniach.

Link to comment
Share on other sites

Teraz, CraftMat napisał:

A może być to wina zbyt wysokiej temperatury? Us05 fermentowały w 22 stopniach.

 

Tak, jest też taka możliwość, że z fuzlami i rozpuszczalnikiem oraz nadmierną ilością estrów tworzy to mieszankę w odczuciu mydlastą.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, CraftMat napisał:

No cóż...wysłałem to piwo koledze i stwierdził, że to infekcja :( hm...

Ja mam takich kolegów co na wszelki wypadek zawsze mówią że infekcja, więc o ile nie ufasz całkowicie temu koledze to weź to z ziarnkiem soli.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.