CraftMat Posted November 17, 2017 Share Posted November 17, 2017 Witam...Wczoraj otworzyłem po 8 dniach od zabutelkowania swoje IPA 16,5 blg. Wszystko jest ładnie elegancko, natomiast jest taki delikatny posmak mydlany i mój ojciec też to stwierdził. Drożdże wystartowały dośc powoli bo przy rehydratacji za bardzo im schłodziłem wodę. Fermentacja w temperaturze 22 st. Wiecie o co może kaman? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelW Posted November 17, 2017 Share Posted November 17, 2017 Na drugi raz płucz butelki po płynie do mycia naczyń A tak serio to przejrzałem kilka tematów z podobnym problemem i pojawia się często pytanie czy dobrze napowietrzyłeś brzeczkę? Po pierwsze mogło być za mało tlenu. Jakie drożdże? No i przede wszystkim: temperatura otoczenia 22°C przy fermentacji IPA dało pewnie z 25°C brzeczki gdzie (nie licząc drożdży belgijskich) to już za wysoko i mogą się takie dziwne smaczki pojawiać. Pierwszą AIPĘ fermentowałem w mieszkaniu 21°C a drugą w piwnicy w 16°c. Ta sama receptura a różnica w smaku - niebo i ziemia. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 17, 2017 Share Posted November 17, 2017 Przy mydlanym posmaku pierwsze co bym brał pod uwagę to pH piwa czyli pH wcześniej zacieru Jak to aromaty ala kostka toaletowa (kwiatowe itp.) to estry związane ze zbyt wysoką temp. fermentacji. Ponadto po 8 dnach to za wcześnie, możesz też tak aldehyd odczuwać. FurioSan and CraftMat 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted November 17, 2017 Author Share Posted November 17, 2017 Panowie, dziękuję za odpowiedzi i odezwę się za kilka dni...Dam znać jaki będzie aromat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 18, 2017 Share Posted November 18, 2017 Wszędzie tam gdzie szuflą chmiel sypałem to taki mydlany aromat był wyczuwalny. Znikał a czasem. Myślę, że za dwa tygodnie śladu po nim nie będzie. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkis Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 Wg How to brew Palmera mydlane aromaty mogą się pojawić na skutek oksydacji kwasów tłuszczowych zawartych w ekstrakcie słodowym i nie zaleca używania płynnych ekstraktów starszych niż rok. Nie napisałeś czy piwo robiłeś ze słodów czy z ekstraktów ale i tak napiszę może się komuś kiedyś przyda. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurczakowski Posted December 3, 2017 Share Posted December 3, 2017 Jakich chmieli użyłeś, belma daje czasami takie nuty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted December 12, 2017 Author Share Posted December 12, 2017 Dnia 3.12.2017 o 14:44, kurczakowski napisał: Jakich chmieli użyłeś, belma daje czasami takie nuty? Pacific Jade, Galaxy i Wakatu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 (edited) Jest kilka możliwości mydła. Jednym nie wymienionym przez kolegów wyżej to też złe wypłukanie chemii piwowarskiej - NaOH z piwem lubi dać mydełko. Jeżeli to nie to, to raczej błąd fermentacji jakiś - u siebie miałem raz mydełko jak za poradą zlałem niedofermentowane piwo na cichą i dodałem chmiel na zimno. Edited December 13, 2017 by Undeath CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted December 13, 2017 Author Share Posted December 13, 2017 3 godziny temu, Undeath napisał: Jest kilka możliwości mydła. Jednym nie wymienionym przez kolegów wyżej to też złe wypłukanie chemii piwowarskiej - NaOH z piwem lubi dać mydełko. Jeżeli to nie to, to raczej błąd fermentacji jakiś - u siebie miałem raz mydełko jak za poradą zlałem niedofermentowane piwo na cichą i dodałem chmiel na zimno. A może być to wina zbyt wysokiej temperatury? Us05 fermentowały w 22 stopniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 Teraz, CraftMat napisał: A może być to wina zbyt wysokiej temperatury? Us05 fermentowały w 22 stopniach. Tak, jest też taka możliwość, że z fuzlami i rozpuszczalnikiem oraz nadmierną ilością estrów tworzy to mieszankę w odczuciu mydlastą. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted December 15, 2017 Author Share Posted December 15, 2017 No cóż...wysłałem to piwo koledze i stwierdził, że to infekcja hm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 No widzisz bywa i tak. Nie każda infekcja musi błonę zbudować. Ku przestrodze określił dokładnie ten aromat? Chlorofenol czy coś innego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Godzinę temu, CraftMat napisał: No cóż...wysłałem to piwo koledze i stwierdził, że to infekcja hm... Ja mam takich kolegów co na wszelki wypadek zawsze mówią że infekcja, więc o ile nie ufasz całkowicie temu koledze to weź to z ziarnkiem soli. CraftMat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted December 15, 2017 Author Share Posted December 15, 2017 Kolega określił to jako aromaty apteczne, spalone kable i plastik... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Czyli oprócz mydła chlorofenol oraz słód wędzony torfem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now