CraftMat Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Witam...Wczoraj otworzyłem po 8 dniach od zabutelkowania swoje IPA 16,5 blg. Wszystko jest ładnie elegancko, natomiast jest taki delikatny posmak mydlany i mój ojciec też to stwierdził. Drożdże wystartowały dośc powoli bo przy rehydratacji za bardzo im schłodziłem wodę. Fermentacja w temperaturze 22 st. Wiecie o co może kaman? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Na drugi raz płucz butelki po płynie do mycia naczyń A tak serio to przejrzałem kilka tematów z podobnym problemem i pojawia się często pytanie czy dobrze napowietrzyłeś brzeczkę? Po pierwsze mogło być za mało tlenu. Jakie drożdże? No i przede wszystkim: temperatura otoczenia 22°C przy fermentacji IPA dało pewnie z 25°C brzeczki gdzie (nie licząc drożdży belgijskich) to już za wysoko i mogą się takie dziwne smaczki pojawiać. Pierwszą AIPĘ fermentowałem w mieszkaniu 21°C a drugą w piwnicy w 16°c. Ta sama receptura a różnica w smaku - niebo i ziemia. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Przy mydlanym posmaku pierwsze co bym brał pod uwagę to pH piwa czyli pH wcześniej zacieru Jak to aromaty ala kostka toaletowa (kwiatowe itp.) to estry związane ze zbyt wysoką temp. fermentacji. Ponadto po 8 dnach to za wcześnie, możesz też tak aldehyd odczuwać. CraftMat i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Panowie, dziękuję za odpowiedzi i odezwę się za kilka dni...Dam znać jaki będzie aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Wszędzie tam gdzie szuflą chmiel sypałem to taki mydlany aromat był wyczuwalny. Znikał a czasem. Myślę, że za dwa tygodnie śladu po nim nie będzie. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Wg How to brew Palmera mydlane aromaty mogą się pojawić na skutek oksydacji kwasów tłuszczowych zawartych w ekstrakcie słodowym i nie zaleca używania płynnych ekstraktów starszych niż rok. Nie napisałeś czy piwo robiłeś ze słodów czy z ekstraktów ale i tak napiszę może się komuś kiedyś przyda. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakowski Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jakich chmieli użyłeś, belma daje czasami takie nuty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Dnia 3.12.2017 o 14:44, kurczakowski napisał: Jakich chmieli użyłeś, belma daje czasami takie nuty? Pacific Jade, Galaxy i Wakatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Jest kilka możliwości mydła. Jednym nie wymienionym przez kolegów wyżej to też złe wypłukanie chemii piwowarskiej - NaOH z piwem lubi dać mydełko. Jeżeli to nie to, to raczej błąd fermentacji jakiś - u siebie miałem raz mydełko jak za poradą zlałem niedofermentowane piwo na cichą i dodałem chmiel na zimno. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Undeath CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 3 godziny temu, Undeath napisał: Jest kilka możliwości mydła. Jednym nie wymienionym przez kolegów wyżej to też złe wypłukanie chemii piwowarskiej - NaOH z piwem lubi dać mydełko. Jeżeli to nie to, to raczej błąd fermentacji jakiś - u siebie miałem raz mydełko jak za poradą zlałem niedofermentowane piwo na cichą i dodałem chmiel na zimno. A może być to wina zbyt wysokiej temperatury? Us05 fermentowały w 22 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Teraz, CraftMat napisał: A może być to wina zbyt wysokiej temperatury? Us05 fermentowały w 22 stopniach. Tak, jest też taka możliwość, że z fuzlami i rozpuszczalnikiem oraz nadmierną ilością estrów tworzy to mieszankę w odczuciu mydlastą. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 No cóż...wysłałem to piwo koledze i stwierdził, że to infekcja hm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 No widzisz bywa i tak. Nie każda infekcja musi błonę zbudować. Ku przestrodze określił dokładnie ten aromat? Chlorofenol czy coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Godzinę temu, CraftMat napisał: No cóż...wysłałem to piwo koledze i stwierdził, że to infekcja hm... Ja mam takich kolegów co na wszelki wypadek zawsze mówią że infekcja, więc o ile nie ufasz całkowicie temu koledze to weź to z ziarnkiem soli. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Kolega określił to jako aromaty apteczne, spalone kable i plastik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Czyli oprócz mydła chlorofenol oraz słód wędzony torfem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się