Enrike Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Witam, Czym mogę zastąpić chmiel Sorachi Ace? Na stanie w sklepie lokalnym nie mają, a na jutro potrzebuję do Lemon IPA. Ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 A co ma stanowić o tym Lemon ? Kiedyś użyłem lemon drop do pszennego niemieckiego i wyszedł witbir prawie, wiec może ten jak będzie,nie jest to bomba cytrusowa, ale bardziej podobnego do lemonki nie używałem jak do tej pory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Z tej tabeli wynika, że nie bardzo jest czym...https://byo.com/resources/hopsAllow może jakiś inny z Lemon'em w opisie Ci podejdzie?Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 @Enrike Podaj swoje chmielenie, dawki czas i chmiele w recepturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Możesz zastąpić jakimkolwiek nowofalowym chmielem, który ładnie pachnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enrike Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 24 minuty temu, maciek1221 napisał: @Enrike Podaj swoje chmielenie, dawki czas i chmiele w recepturze. Chmielenie będzie wg. poniższej tabeli: Na zimno Sorachi Ace 50 g 7 dni 12 % Aromat Sorachi Ace 20 g 1 min 12 % Gotowanie Sorachi Ace 20 g 10 min 12 % Gotowanie Sorachi Ace 30 g 60 min 12 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) @Enrike A który to Twój lokalny sklep? Zobaczymy co mają na stanie Twójbrowar.pl? Edit: Miałeś do czynienia z tym chmielem? Wiesz jak smakuje piwo na nim? Edytowane 27 Listopada 2017 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enrike Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Dokładnie Twójbrowar.pl Nie, nigdy nic na nim nie warzyłem. Ale trzymam się przepisu stąd ten chmiel. Ale lubię piwa mocno cytrusowe Myślę czy nie zastąpić go Mosaicem Edytowane 28 Listopada 2017 przez Enrike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) To zmień chmiel. Zrobiłem na nim Single Hop i super cytrusowy chmiel to to nie jest. Spróbuj może Amarillo, Cenntenial, Cascade, albo Citry. Edytowane 28 Listopada 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Amarillo 2016 z TB jest raczej mocno średni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Amarillo 2016 to generalnie słabizna nie tylko z TB. Tak samo jest z Citrą, której głównym aromatem w piwie jest cebula. Polecam Cennteniala z Cascade USA pół na pół powinny dać sporo cytrusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enrike Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Zamówiłem Mosaic. Wg. opisu jest to "Cintra na sterydach". Do tego dorzucę skórek z cytryny i powinno być ok. Chociaż zastanawiam się nad tym co napisał @Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Mosaic też ujdzie ale on idzie bardziej w kwiaty i tropiki niż w cytrusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 24 minuty temu, Enrike napisał: Zamówiłem Mosaic. Wg. opisu jest to "Cintra na sterydach". Do tego dorzucę skórek z cytryny i powinno być ok. Chociaż zastanawiam się nad tym co napisał @Undeath W moich piwach Mosaic daje bardziej tropiki a nie cytrusy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 z tym chmielem jest o tyle zabawna sprawa, że każdemu piwowarowi wychodzi co innego. mi wyszła idealna cytrynka (żaden grejpfrut, chamska cytryna), ale czytałem już o kokosie i koperku. ja osobiście uderzyłbym w amarillo/centennial i doładował skórką z jakichś cytrusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 7 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: mi wyszła idealna cytrynka A z jakiego roku i gdzie kupowałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 1 godzinę temu, dziedzicpruski napisał: A z jakiego roku i gdzie kupowałeś ? rocznik 2016, warzyłem w te wakacje, kupione w alepiwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 44 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: rocznik 2016, warzyłem w te wakacje, kupione w alepiwo Pytałem, bo co sklep to co innego, np. ja jako fanfanatyk chmielu aramis, szyszka z TB z 2015 obłędna,wcześniej kupowany (chyba z 2013 jeszcze inny ale też dobry, z 2014 z CP kał, kupiłem ostatnio granulat z 2016 i to na bank nie jest aramis, to coś co dostałem koło niego nie stało nawet , całość na zimno, dało średnio ziołowe piwo, zero cytrusów iowoców, zero perfum, zero marmolady, czyli jednym słowem zero specyficznej francji , normalna padaka, dobrze, że jest dobre w miarę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Może to nie jest aż tak dobra podpowiedź ale ja bym się pobawił chmielami z za oceanu, albo coś pochodzenia od Nowej Zelandii - po prostu troszkę się pobawić, popróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enrike Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Mam wyniki. Dałem Mosaic, dorzuciłem skórkę od cytrynki i wyszła elegancka cytrynka z nutą tropików. Ale dominuje cytryna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Skrórkę myłeś? Parzyłeś przed zdejmowaniem? Ostatnio sparzyłem, obrałem skórkę z całej cytryny i dałem na cichą, efekt był słaby, nie wiem, może mało dałem, ale cytryna była po byku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Sorachi Ace to żaden cytrus...mimo że tak opisany. Lepiej dac Citrę czy Mosaic. Dodałem Sorachi na 2 dni cichej i mam kokosa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi