Enrike Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 Witam, Czym mogę zastąpić chmiel Sorachi Ace? Na stanie w sklepie lokalnym nie mają, a na jutro potrzebuję do Lemon IPA. Ktoś jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 A co ma stanowić o tym Lemon ? Kiedyś użyłem lemon drop do pszennego niemieckiego i wyszedł witbir prawie, wiec może ten jak będzie,nie jest to bomba cytrusowa, ale bardziej podobnego do lemonki nie używałem jak do tej pory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 Z tej tabeli wynika, że nie bardzo jest czym...https://byo.com/resources/hopsAllow może jakiś inny z Lemon'em w opisie Ci podejdzie?Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 @Enrike Podaj swoje chmielenie, dawki czas i chmiele w recepturze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 Możesz zastąpić jakimkolwiek nowofalowym chmielem, który ładnie pachnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enrike Posted November 27, 2017 Author Share Posted November 27, 2017 24 minuty temu, maciek1221 napisał: @Enrike Podaj swoje chmielenie, dawki czas i chmiele w recepturze. Chmielenie będzie wg. poniższej tabeli: Na zimno Sorachi Ace 50 g 7 dni 12 % Aromat Sorachi Ace 20 g 1 min 12 % Gotowanie Sorachi Ace 20 g 10 min 12 % Gotowanie Sorachi Ace 30 g 60 min 12 % Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted November 27, 2017 Share Posted November 27, 2017 (edited) @Enrike A który to Twój lokalny sklep? Zobaczymy co mają na stanie Twójbrowar.pl? Edit: Miałeś do czynienia z tym chmielem? Wiesz jak smakuje piwo na nim? Edited November 27, 2017 by maciek1221 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enrike Posted November 28, 2017 Author Share Posted November 28, 2017 (edited) Dokładnie Twójbrowar.pl Nie, nigdy nic na nim nie warzyłem. Ale trzymam się przepisu stąd ten chmiel. Ale lubię piwa mocno cytrusowe Myślę czy nie zastąpić go Mosaicem Edited November 28, 2017 by Enrike Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 (edited) To zmień chmiel. Zrobiłem na nim Single Hop i super cytrusowy chmiel to to nie jest. Spróbuj może Amarillo, Cenntenial, Cascade, albo Citry. Edited November 28, 2017 by Gawron Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 Amarillo 2016 z TB jest raczej mocno średni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 Amarillo 2016 to generalnie słabizna nie tylko z TB. Tak samo jest z Citrą, której głównym aromatem w piwie jest cebula. Polecam Cennteniala z Cascade USA pół na pół powinny dać sporo cytrusa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enrike Posted November 28, 2017 Author Share Posted November 28, 2017 Zamówiłem Mosaic. Wg. opisu jest to "Cintra na sterydach". Do tego dorzucę skórek z cytryny i powinno być ok. Chociaż zastanawiam się nad tym co napisał @Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 Mosaic też ujdzie ale on idzie bardziej w kwiaty i tropiki niż w cytrusy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 24 minuty temu, Enrike napisał: Zamówiłem Mosaic. Wg. opisu jest to "Cintra na sterydach". Do tego dorzucę skórek z cytryny i powinno być ok. Chociaż zastanawiam się nad tym co napisał @Undeath W moich piwach Mosaic daje bardziej tropiki a nie cytrusy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 z tym chmielem jest o tyle zabawna sprawa, że każdemu piwowarowi wychodzi co innego. mi wyszła idealna cytrynka (żaden grejpfrut, chamska cytryna), ale czytałem już o kokosie i koperku. ja osobiście uderzyłbym w amarillo/centennial i doładował skórką z jakichś cytrusów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 7 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: mi wyszła idealna cytrynka A z jakiego roku i gdzie kupowałeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 1 godzinę temu, dziedzicpruski napisał: A z jakiego roku i gdzie kupowałeś ? rocznik 2016, warzyłem w te wakacje, kupione w alepiwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 44 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: rocznik 2016, warzyłem w te wakacje, kupione w alepiwo Pytałem, bo co sklep to co innego, np. ja jako fanfanatyk chmielu aramis, szyszka z TB z 2015 obłędna,wcześniej kupowany (chyba z 2013 jeszcze inny ale też dobry, z 2014 z CP kał, kupiłem ostatnio granulat z 2016 i to na bank nie jest aramis, to coś co dostałem koło niego nie stało nawet , całość na zimno, dało średnio ziołowe piwo, zero cytrusów iowoców, zero perfum, zero marmolady, czyli jednym słowem zero specyficznej francji , normalna padaka, dobrze, że jest dobre w miarę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 6, 2017 Share Posted December 6, 2017 Może to nie jest aż tak dobra podpowiedź ale ja bym się pobawił chmielami z za oceanu, albo coś pochodzenia od Nowej Zelandii - po prostu troszkę się pobawić, popróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enrike Posted February 5, 2018 Author Share Posted February 5, 2018 Mam wyniki. Dałem Mosaic, dorzuciłem skórkę od cytrynki i wyszła elegancka cytrynka z nutą tropików. Ale dominuje cytryna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nathandrel Posted February 6, 2018 Share Posted February 6, 2018 Skrórkę myłeś? Parzyłeś przed zdejmowaniem? Ostatnio sparzyłem, obrałem skórkę z całej cytryny i dałem na cichą, efekt był słaby, nie wiem, może mało dałem, ale cytryna była po byku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lichtus Posted February 6, 2018 Share Posted February 6, 2018 Sorachi Ace to żaden cytrus...mimo że tak opisany. Lepiej dac Citrę czy Mosaic. Dodałem Sorachi na 2 dni cichej i mam kokosa.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now