Henx Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Naszła mnie ochota na zrobienie trzech mocarzy. I największe dylematy mam z wyborem drożdży. Do risa i barley wine zastanawiam się nad wlp099, ale rozbujałbym je najpierw na czymś lżejszym tylko nie mam pojęcia do czego one pasują? Dry stout? Chyba, że coś innego ktoś z Was poleca? Może Danstar Nottingham? ABW na drożdżach co dają dużo owoców tropikalnych takich jak American Ale 2 z Wyeasta? Co do bragotta to nie mam pojęcia, 099 odpadają bo są bardzo żarłoczne, a przez miód i tak piwo mocno odfermentowuje. Siedzę, czytam, myślę i zgłupiałem już. Aha, ballingi będą około 24-25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Wiele testów robiłem, zawsze na końcu najlepiej wychodziło na US-05...amen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 25 Blg to nie mocarz... większość drożdży da niezłe wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Kumpel robił RISa na US-05 i jedna paczuszka mu ogarnęła 20 L. Do tego dobre piwo wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 8 minut temu, CraftMat napisał: Kumpel robił RISa na US-05 i jedna paczuszka mu ogarnęła 20 L. Do tego dobre piwo wyszło A ja mam kumpla który na studiach bzykał bez gumki jak królik z kampanii ministerstwa zdrowia i ani syfa nie złapał, ani dziecka nie popełnił. Ale nie polecałbym. anatom, ksiegarz5, buk0 i 8 innych 1 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Na 25blg to spokojnie us05 sobie poradzą. To nie jest jakiś kosmicznie duży balling. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Mi znajomy polecił do barley wine Irlandzkie ciemności, dobra opcja? Wcześniej bym dry stouta zrobił na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Hmmm, skoro tyle osób US poleca to chyba się zdecyduję, czy może risa lepiej na 04? Czerwone owoce itp. A robił może ktoś z Was mocniejsze piwo na Wyeast America Ale 2 ? Mam akurat gęstwę świeżutką. Do vermonta, american blonde ale itp pasują idealnie. Rozważam je pod kątem bragotta i abw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 3 godziny temu, Henx napisał: Hmmm, skoro tyle osób US poleca to chyba się zdecyduję, czy może risa lepiej na 04? Czerwone owoce itp. A robił może ktoś z Was mocniejsze piwo na Wyeast America Ale 2 ? Mam akurat gęstwę świeżutką. Do vermonta, american blonde ale itp pasują idealnie. Rozważam je pod kątem bragotta i abw. Zależy co masz na myśli pisząc "mocniejsze piwo". Ja zrobiłem 2 tygodnie temu lekkie APA, żeby te drożożdże rozbujać. Jutro mam ją zamiar butelkować (bez cichej i chmielenia na zimno), zebrać gęstwę z przeznaczeniem na Imperial IPA. Celuję w 19BLG. Jeśli Cię to interesuje, mogę zdać relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Interesuje mnie jak najbardziej, także czekam na info jak to wyjdzie bo swoje chcę warzyć dopiero pod konoec grudnia / na początku stycznia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Kandyduję do złotej łopaty za odkopanie tematu ? Zastanawiam się, czy do Barley Wine nadałyby się drożdże ESB po warce 21Blg, czy takie drożdże najlepiej już puścić w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Myśle ze można było zrobić odpowiednio duży starter na łyżce gęstwy i powinny ruszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 O start fermentacji, to jestem pewien. Drożdże przejadły 21Blg do 6 w przeciągu kilku dni. Teraz powoli dojadają resztki. Zastanawiam się bardziej nad kwestią degeneracji drożdży przy wyższych % i jego wpływie na barley wine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się