MateuszW Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Witam załogę! To mój pierwszy wpis na tym forum. Przymierzam się do uwarzenia swojego pierwszego piwa w życiu, a raczej - do skompletowania potrzebnego mi do tej czynności zestawu. Problem jest taki, że to co wiem o tym procesie to wiedza tylko i wyłącznie teoretyczna zaczerpnięta z oglądania filmów w sieci, stąd też prośba o pomoc w skomplementowaniu zestawu odpowiedniego dla mnie. Jako, że współdzielę kuchnię z trzema innymi osobami myślę o warzeniu z brewkitu. Chciałbym mimo tego mieć jak największy wpływ na skład/recepturę piwa: poziom goryczki, moc aromatu, profil smakowy... 1. Co muszę posiadać (i wiedzieć!), by przykładowo uwarzyć bezbłędne amerykańskie IPA, powiedzmy z mocno leśnym aromatem z odrobiną cytrusów i goryczką na poziomie, powiedzmy... 70 IBU +/- 6% alkoholu, które będzie posiadać pełnię smaku, ale jednocześnie nie będzie przytłaczać karmelowością?2. Czy da się coś takiego osiągnąć przy pomocy brewkitu?3. Na co zwracać uwagę przy zakupie ekstraktów słodowych? Na co przy zakupie chmielu? Gdzie najlepiej kupować, by było to jak najtańsze, a jednocześnie dobrej jakości i gdzie łatwo byłoby zrobić komplet specjalnie pod moje potrzeby?4. Czy można robić piwo na dosyć twardej wodzie ze źródła jakim jest studnia? Od dwóch lat piję piwo rzemieślnicze i chciałbym w końcu poznać jego tworzenie w praktyce. Miałem okazję pić raz american stouta z brewkitu, który był całkiem solidny, więc myślę, że to chyba opłacalna opcja w kontraście kupowania piwa w sklepie. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez MateuszW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Witamy. 1. ogarnij wiki (no chyba, że już czytałeś) https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna i masz tam nawet konkretnie pod brew kit https://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita . 2. Robiłem tylko 1 brewkit. Pewnie się da, ale to już raczej byś musiał warzyć z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. https://www.wiki.piwo.org/Warzę_z_ekstraktów_słodowych 3. https://www.piwo.org/forums/topic/24880-nowa-porównywarka-cen- porownywarka-piwowarskapl/?tab=comments#comment-458928 . Są gotowe komplety do warzenia, ale wg mnie lepiej samemu skompletować. W tym linku na wiki masz nawet podane co jest potrzebne na początek. Jeśli masz zamiar lać piwo w kapslowane butelki to polecam od razu kupić kapslownicę stołową. Np Ornelia albo Regina itp. 4. Można. Jeśli jest ok do picia to będzie ok do piwa na początek, no chyba, że od razu chcesz się bawić w modyfikacje wody. Zawsze możesz kupić wodę w 5l butlach. Do brew kitu jak znalazł. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Z takimi wymaganiami to daruj sobie brewkity, a idź w ekstrakty. Jedyne co będziesz potrzebował więcej w porównaniu do brewkitu to więszy garnek, a wtedy możesz się bawić w samodzielne chmielenie i partial mash, a od tego już tylko kroczek do zacierania. Ad. 1 Dobrą recepturę i świeże chmiele. Ad. 2 Przy brewkicie masz małą kontrolę nad recepturą. Idź w ekstrakty i partial mash. Ad.3 Które ekstrakty wybierać, to znajdziesz na forum. Chmiel musi być świeży i dobrze przechowywany. Wszystko kupisz w jednym z kilku sklepów internetowych dla piwowarów domowych. Sprzętu typu garnek, czy inne duperele szukaj również na forumowej giełdzie. Ad. 4 Tak jak kolega napisał. Jak masz wątpliwości co do wody, kup jakąś z marketu w 5l butelkach. doc75 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Jak koledzy wyżej radzą - od razu ekstrakty niechmielone. Przechodziłem przez to, tzn. przez brewkity i warzenie z ekstraktów daje dużo lepsze efekty (aczkolwiek jest kilka brewkitów, które wychodzą dobrze przy pewnych modyfikacjach). Potrzebujesz garnek (5l się da ale jest niewygodnie więc min. 10l jak chcesz robić warki +/-20l), fermentor (a najlepiej dwa, jeden z kranikiem do rozlewu i bez - do fermentacji), jakieś sito i ewentualnie gazę od odfiltrowania chmielin po gotowaniu, wąż silikonowy / igielitowy (min. 1,5m), butelki, kapslownica (ja mam Gretę od 4 lat i jest ok ale niektórzy narzekają), kapsle, łycha do mieszania. No i składniki. Na początek zrób coś prostego, bez chmielenia na zimno (będzie mniej problemów, unikniesz np. filtracji chmielin przed rozlewem). Rada - unikaj ekstraktów marki Gozdwa i Profimator. Nie kupuj też żadnych ekstraktów 'no name'. Najlepiej Bruntal lub rodzimy WES. Przydała by się też waga elektroniczna (z dokładnością do 1g) do odważania m.in. chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 skontaktuj się z @WiHuRa - Wojtek jest prezesem Karpackiego OT PSPD, oprócz tego przewodzi inicjatywie Karpackie Warsztaty Piwowarskie. Wiem że niedługo będą organizowane pokazowo-szkoleniowe spotkania. Spotkaj sie z doświadczonymi piwowarami domowymi, porozmawiaj twarzą w twarz - może uda sie zorganizowac coś lepiej niż o tym myślałeś. Nikt na forum nie przekaże Ci tyle informacji co bezpośrednie spotkanie i rozmowa!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) True. @MateuszW zapraszam do Rzeszowa na choćby bitwę piwowarską 16.12. w Rzeszowski Kraft, zawsze jest na niej sporo piwowarów którzy dadzą Ci mnóstwo dobrych rad. Póki co pokaz warzenia nie wiadomo kiedy będzie, ale spotkania w różnym tematach piwowarskich są w Rzeszowie praktycznie min. raz w miesiącu. Zawsze możesz luknać na http://karpackiewp.pl aby sprawdzić co się dzieje w regionie. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 1. Sprzęt: Fermentor, najlepiej dwa z kranikiem i rurką fermentacyjną Kapslownica Kapsle Butelki Areometr Miarki do cukru Cukier lub glukoza lub polepszacz a najlepiej słód z puchy 2. Modyfikować brewkit możesz ale nie daje to takiego pola manewru jak ekstrakt niechmielony + samodzielne chmielenie 3. Szukaj na necie, tam można dostać wszystko. Jak jesteś ze Śląska to mogę Ci podać fajne dwa sklepy gdzie dostaniesz wszystko wraz z dobrą poradą ? 4. Studnię sobie daruj. Nie bierz z niej wody pod piwo. Lepiej Oaza z Biedry niż woda ze studni. Sam mam głębinową i robię badania co jakiś czas i co rusz to inne wyniki - loteria nawet po przejściu przez cosmowater. Powodzonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Czym chcesz grzać pod kotłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się