nike21 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 zawsze jak zamówisz więcej na kilka warek za przesyłkę płacisz raz. możesz zrobić warkę, zaszczepić drożdżami z paczki a kolejną warkę szczepić gęstwą zebraną z pierwszej. chmielenie na zimno w zależności od temperatury fermentacji od 5-7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) 3 minuty temu, Gawron napisał: Po zakończeniu fermentacji, przed rozlewem wrzucamy chmiel bezpośrednio do piwa na ok. 3-7 dni. Ahaa, czyli otwieram fermentator, wrzucam chmiel i znow zamykam na 3-7 dni. Dzieki wielkie. Nike co bys mi polecil juz na przyszlosc na kolejne warzenia domowic? Moze z 2 rodzaje slodu i jeszcze jakies chmiele? Aa i przy okazji jakbys mogl zerknac na moje obliczenia czy sa w miare okej co do Carlsberga i doradzil mi jak z iloscia tych drozdzy. Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Hanys93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) 9 minut temu, Hanys93 napisał: Ahaa, czyli otwieram fermentator, wrzucam chmiel i znow zamykam na 3-7 dni. Dokładnie. Ja zazwyczaj wrzucam chmiel na zimno po ok 14 dniach fermentacji dla lżejszych piw. W zapasie warto mieć dodatkową paczkę uniwersalnych drożdży. Czasami potrafią nie wystartować. Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 A na co wplywa krotszy lub dluzszy czas fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 23 minuty temu, Hanys93 napisał: A na co wplywa krotszy lub dluzszy czas fermentacji? Gęstość początkowa, temperatura fermentacji, użyty szczep drożdży, ilość i kondycja drożdży, sposób zacierania, użyte składniki. Generalnie mnóstwo rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 to od Ciebie zależy co chcesz warzyć i w zależności od tego zrób zakupy. ja od teraz już ze sklepów zamawiam chmiel i drożdże, słód bezpośrednio z Optimy. żadnych dodatków nie używam, wody nie modyfikuję. piwa robię głównie dla siebie i mi smakują. z łatwiejszych piw poza FAH możesz zrobić klasyczne pszeniczne, jakiegoś prostego stouta jak lubisz ciemne piwka, wszelkiego rodzaju Ejle z różnym chmieleniem. poszukaj receptur na forum i jak coś Cię zainteresuje to zamawiaj składniki pod konkretną recepturę. możesz też korzystać z gotowych zestawów słodów i chmieli dostępnych w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Niestety ostatnio zamowienie mi sie nie udalo i dzis chce zamawiac jeszcze raz i mam problem taki iz nie maja juz lubelskiego... Dostawe oczekuja za pol roku -.- Jakim chmielem moge najlepiej zastapic lubelski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) 52 minuty temu, Hanys93 napisał: Niestety ostatnio zamowienie mi sie nie udalo i dzis chce zamawiac jeszcze raz i mam problem taki iz nie maja juz lubelskiego... Dostawe oczekuja za pol roku -.- Jakim chmielem moge najlepiej zastapic lubelski? Znalezione w necie: Zamiennik: Saaz, Tettneng, Spalt, Hersbrucker, Liberty, Sterling, Santiam, Ultra, Crystal, Hersbrucker, Tettnang,Tradition, Hallertauer, Mt Hood, Glacier. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Witam, po dlugiej przerwie i prawie 2 tygodniowym oczekiwaniu na skladniki, zabieram sie dzis za warzenie Jako zamiennik lubelskiego zakupilem Saazera 4,3%. Jesli chodzi o moja pierwsza warke niestety przez moj blad wyszlo srednio, bo jedne piwa sa naprawde dobre ale w butelkach lanych z konca niestety wpadlo mi troche tego syfu z dolu i zrobilo sie bardziej piwo drozdzowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Jeśli nie przelewasz na cichą to wypadało by chociaż przed rozlewem zlać znad osadu. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Saaza, nie Saazera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Niemieckie nazewnictwo, bo kolega przebywa i zakupy robi w DE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Dobra juz po warzeniu, zobaczymy co z tego wyjdzie Wazne ze duzo frajdy sprawia Dokladnie tu w DE nazywa sie to "Saazer" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 11 minut temu, Hanys93 napisał: Dobra juz po warzeniu, zobaczymy co z tego wyjdzie Wazne ze duzo frajdy sprawia Dokladnie tu w DE nazywa sie to "Saazer" Przyrostek -er dodany do wyrazu oznacza w niemieckim tyle co pochodzący z danej miejscowości. W tym wypadku miejscowości Saaz (Czechy), którą czesi nazywają Žatec. Po polsku powiedzielibyśmy chmiel Saazki??? Taki potworek językowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Albo Żatecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 10 minut temu, ogur_ek napisał: Albo Żatecki Mam na myśli przypadek tworzenia od niemieckiego słowa Saaz. Oczywiście my mówimy Żatecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Jesli chodzi o warzenie, zobaczymy co z tego wyjdzie, nie wiem czy nie jest przechmielone piwo.. Doslownie zielone i do tego metne, a bulka jak szalone. W sumie nie wiem czemu bo wszystko przeliczylem na te 4 litry.. Mam nadzieje ze w przypadku tego piwa tak powinno byc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Dnia 21.01.2018 o 11:38, blade1231 napisał: Jeśli nie przelewasz na cichą to wypadało by chociaż przed rozlewem zlać znad osadu. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Moglby mi ktos nieco rozjasnic na czym polega ta cicha fermentacja? Potrzebuje drugi fermentator? Jesli chodzi o piwko, dzis zostalo rozlane, fermentowalo 13 dni sobie Jutro mam w planach nastepne warzenie Ma ktos moze pomysl co bym mogl fajnego uklecic z tego co mam? Na stanie : 3 kg slodu pilsner 2 kg pale ale 0,5 kg Carapils 0,5 kg Bio Carahel Saaz 4,3% pellet Magnum 14,1% pellet Tettnager 4,2 % szyszki Perle 7,5% szyszki Safale US 05 Safale U 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) ile masz tego chmielu? do cichej potrzebujesz coś w co zlejesz piwo z tego pierwszego. może być drugi fermentator albo garnek i potem z powrotem do fermentatora po jego wczesniejszym umyciu i sterylizacji. łatwiej chyba mieć drugie wiadro Edytowane 3 Lutego 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 51 minut temu, Hanys93 napisał: Moglby mi ktos nieco rozjasnic na czym polega ta cicha fermentacja? Dekantacja i fermentacja cicha nie jest obowiązkowa, można całą fermentację przeprowadzić w jednym fermentorze, trwa ona wtedy 2-4 tygodnie. więcej: https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Przebieg_fermentacji No i chyba największy wątek na ten temat: https://www.piwo.org/forums/topic/7832-fermentacja-cicha-konieczność-czy-dodatek/ 51 minut temu, Hanys93 napisał: Ma ktos moze pomysl co bym mogl fajnego uklecic z tego co mam? https://www.piwo.org/forums/topic/10172-co-mogę-zrobić-z-tych-składników/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 7 godzin temu, Hanys93 napisał: ic na czym polega ta cicha fermentacja? Potrzebuje drugi fermentator? Z powodzeniem możesz przeprowadzić w tym samym fermentorze... Burzliwa, cicha, to tylko nomenklatura, etap fermentacji... Jak nie potrzebujesz zbierać gęstwy i nie chmielisz na cichej zostaw wszystko w spokoju w jednym wiaderku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Nike21 mam tego chmielu, wszystkiego po 100 g Zasada dzieki za linki, poczytam troche w tym temacie. Janckiewicz - wlasnie pominalem ta cicha fermentacje oraz chmielenie na zimno bo balem sie ze cos spapram, zakazenie lub cos Wszystko powoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Panowie mam slod Pale Ale ktory zamowilem razem z innymi skladnikami ale jeszcze go nie uzylem. Do tej pory 2 warki warzylem na pilznenskim. Mam do tego slody dodatkowe czyli carapils i carahell. Jakie rodzaje piwa/ew. receptury moglibyscie mi polecic na bazie Pale Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Co rzuciło mi się w oczy, piwo aż zielone od chmielu? Nie odfiltrowujesz chmielin przelewajac do fermentacji? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Filtruje, ale poprzez sitko kuchenne, przez ktore wiadomo zawsze jakies malutkie drobinki sie przedostana. Do tej pory nigdy nie przelewalem rowniez na cicha, ale szczerze powiedziawszy drozdze podczas fermentacji robia dobra robote i fajnie klaruja piwo, a nastepnie w butelkach po dodaniu cukru jeszcze ladniejsza barwa sie robi. Moze nie wychodza mi krystalicznie czyste piwa, ale metnymi tez nie moge nazwac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się