garot Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Witam Przymierzam się do swojego pierwszego piwa na zacierze i mam pytanie, chciałbym zrobić piwo Rauchbock 16°BLG z zestawu surowców jaki jest na stronie: http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/1767-rauchbock-16blg.html ale te piwo jest dolnej fermentacji a ja mam zamiar fermentować je w styropianowym pudle jaki wiele osób robiło (drugą warkę z brewkita udanie zrobiłem w nim) i nie wiem czy uda mi się tak niską temperaturę wytworzyć, myślę że 17 stopni bez problemu więc mam pytanie czy są jakieś drożdże które mógłbym użyć do takiego piwa aby w takiej temperaturze się fermentowało? Chyba że mogę gdzieś dostać zestaw na górną fermentację takiego ciemnego wędzonego piwa? Dzisiaj chcę zamówić gar 30l wraz z oplotem do filtrtacji i kompletować wszystko PS. Przy okazji pytanie widzę że na sklepach można kupić filtrator bawełniany czy to dobre rozwiązanie, czy lepiej tradycyjnie z wężem i talerzykiem się za to zabrać? Z góry dziękuję za wszelka odpowiedź, oraz każdemu na stronie życzę szczęśliwego nowego roku oraz udanego sylwestra! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Co do drożdży powiem tak. Za sobą dopiero 10 warek więc co ja się tam znam, ale sam zrobiłem nie tak dawno oszukanego koźlaka, tj zasyp koźlakowy lecz drożdże górne US 05, fermentacja w dolnej tolerancji właśnie 16 - 17 stopni Celsjusza. Co do gara zastanów się dwa razy . Ja zakupiłem na start 40l akurat udało się odkupic na forum po taniości, lecz chętnie bym się przesiadł na 50l. Edytowane 31 Grudnia 2017 przez n3uro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Na szybko: poczytaj o drożdżach california lager. W drugą stronę poczytaj o stylu koźlak holenderski. Mam tylko wątpliwość jak estry z drożdży z fenolami z wędzenia zagrają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Daj górne drożdże, nazwij to Smoked Ale, pilnuj temperatury fermentacj, bo 16 blg może ją sporo podnieść i będzie dobrze. 17 stopni otoczenia, to może być za dużo, bo realnie w piwie będzie pewnie ze 20, albo i więcej. Wymieniaj Pety z lodem częściej, albo użyj ich więcej. Garnek 30l na 20l warki to tak na krawędzi. Zainwestuj w 35, albo 40 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 W34/70 jest najlepszy dolniak do wysoki temperaturze. Do 16 C jest dobrze, a może więcej. Lepiej używać to niż US-05 albo coś do aleów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 3 godziny temu, BretBeermann napisał: W34/70 jest najlepszy dolniak do wysoki temperaturze. Do 16 C jest dobrze, a może więcej. Lepiej używać to niż US-05 albo coś do aleów. Mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Szanuję brulosophy za chęci, ale nie wierzę w wyniki tych eksperymentów. Albo raczej w zdolności sensoryczne osób, które potem te piwa testują. Zresztą on sam pisze, że tam jest totalne pomieszanie doświadczonych sędziów z laikami. Jak na razie miałem okazję pare razy próbować piwa innych piwowarów warzone w ten sposób i zawsze były estrowe i to w nieprzyjemny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Dziękuję za odpowiedzi! Nie wiem tylko czemu do warki 20-23 litry trzeba gar większy niż 30 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zależy od tego czy mocne piwa będziesz robił. Jeśli tak to bierz przynajmiej 36l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) 30 minut temu, garot napisał: Dziękuję za odpowiedzi! Nie wiem tylko czemu do warki 20-23 litry trzeba gar większy niż 30 litrów? Dlatego, że musisz uwzględnić straty w procesie warzenia. Tzn: odparowanie, skurcz po chłodzeniu, straty z chmielenia, osad gorący, no i mieć miejsce na piane, żeby nie wykipiało. Okaże się, że przed gotowaniem potrzebujesz mieć np 28 litrów brzeczki. 2 litry zapasu to trochę słabo, nie mówiąc o np przeniesieniu gara. Wylejesz na 100%. Kolejna sprawa jeżeli zacierasz w garnku. Będziesz chciał zrobić Risa, lub BW to nie zmieścisz się z zacierem. Chyba, że dasz wody 1 do 1 ze słodem. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Czy taki będzie dobry? http://allegro.pl/garnek-emaliowany-wysoki-duzy-z-pokrywa-40cm-40l-i7097389124.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 3 godziny temu, garot napisał: Czy taki będzie dobry? http://allegro.pl/garnek-emaliowany-wysoki-duzy-z-pokrywa-40cm-40l-i7097389124.html Jak masz kasę, żeby trochę dołożyć to szukaj nierdzewki. Nawet używanej. Ja kupiłem na forum dwa gary używki niewiele drożej niż za nową emalię i jestem mega zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się