JacekKocurek Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Brzydkie to słowo atenuacja. Polacy nie gęsi, swój język mają. Dobra, to zaproponuję polskie: odkwaszenie . Bo fermentacja też nie polska jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Atenuacja w piwowarstwie mogłaby być użyta do określenia utraty właściwości drożdży, np. w wyniku mutacji. Co prawda w tym wypadku proces ów nie jest pożądany, ale słówko może się przydać. I jak ładnie by wyglądał tytuł opracowania: "Metody zapobiegania atenuacji drożdży piwowarskich w warunkach domowych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Właśnie nastawiłem Alta z zestawu BA. Drożdże S33 zadałem według instrukcji: 16-17 stopni. Po tym co tu czytam o tych drożdżach przewiduję słabe odfermentowanie. Zastanawiam się czy zalecana temperatura nie jest za niska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Nie wiem co zalecają w instrukcji, ale czy poddałeś je rehydratacji czy bezpośrednio do wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Właśnie nastawiłem Alta z zestawu BA. Drożdże S33 zadałem według instrukcji: 16-17 stopni. Po tym co tu czytam o tych drożdżach przewiduję słabe odfermentowanie. Zastanawiam się czy zalecana temperatura nie jest za niska? Drożdże mogłeś zadać w wyższej temperaturze, szybciej by ruszyły. W takiej mogą długo startować, a fermentację przeprowadzić w 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Drożdże rehydrytowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 No to temperatura w sam raz dla nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 No to czekam na start spokojnie. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 odnowie temat Blg początkowe 14 po tygodniu 7. zacierałem następująco : 1/ zacieranie na alkohol 20 min w 64 °C 2/zacieranie na treściwość 35min na 70°C Cel : Mało alkoholu dużo smaku Czekam spokojnie 2 tydzień i w sobotę rozlewam do butelek. Pytanie : Co zrobić z gęstwą (s33)?? chodzi mi po głowie jakieś lekkie świąteczne lub imbirowe co by do świąt dało radę być pijalne Może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma jakiś lekki przepis. To co znalazłem na forum to nie dość że ciemne to jeszcze bardzo alkoholowe ponad 16 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Z 14 do 7°Blg przy takim zacieraniu? Abo termometr Cię oszukuje, ale fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Zrobiłeś test FFT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Zrobiłeś test FFT nie nie robiłem ale poruszałem balonem trochę potem pobulkało przez chwilę i tyle poczekam 2 tydzień minie w sobotę i rozlewam. Najwyżej będzie granat zaczepno obronny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Termometr analogowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 tak analogowy , ale to już ostatnie piwo z tym termometrem kupiłem już elektroniczny z IKEI . Będzie jak będzie w smaku spoko jak na zielone piwo to powiedziałbym że nawet dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Porównaj pomiary temperatury na starym i nowym termometrze, w przedziale 62-72°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Blg początkowe 14 po tygodniu 7. ... Czekam spokojnie 2 tydzień i w sobotę rozlewam do butelek. Za mało zeszło, po rozlaniu do butelek ruszy na bank. W jakiej temperaturze fermentowało? Spróbuj potrzymać w wyższej niż dotychczas temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Spróbuj potrzymać w wyższej niż dotychczas temperaturze. fermentacja cały czas w domu czyi ok 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 odnowie temat Blg początkowe 14 po tygodniu 7. zacierałem następująco : 1/ zacieranie na alkohol 20 min w 64 °C 2/zacieranie na treściwość 35min na 70°C Cel : Mało alkoholu dużo smaku Czekam spokojnie 2 tydzień i w sobotę rozlewam do butelek. Pytanie : Co zrobić z gęstwą (s33)?? chodzi mi po głowie jakieś lekkie świąteczne lub imbirowe co by do świąt dało radę być pijalne Może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma jakiś lekki przepis. To co znalazłem na forum to nie dość że ciemne to jeszcze bardzo alkoholowe ponad 16 blg Jak na moje to zdecydowanie za wysokie Blg nawet jak dla drozdzy S-33 ktore u mnie generalnie slabiutko pracuja. Pobujaj z 5 min fermentorem zeby wzburzyc drzodze i wynies w cieplejsze miejsce..moze cos jeszcze dojedza bo butelkowanie przy 7-ce to ryzykowna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Wydaje mi się, że zestaw: 4 kg monachijskiego i 0,5 kg karmelowego, S-33, przerwa maltozowa 20 minutowa, nie przyniesie niskiego odfermentowania aczkolwiek te 7°Blg jest zbyt wysokie. Powinno min. zejść w okolice 4-5°Blg, chyba że, co już kolega wyżej sugerował, uciekła Ci temperatura. Najwyżej będzie granat zaczepno obronny. Wizję granatów osobiście brałbym bardzo poważnie. Pomijając niebezpieczeństwo, samo upuszczanie gazów przez kilka dni w 40 butelkach jest bardzo upierdliwym zajęciem. Nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) co już kolega wyżej sugerował, uciekła Ci temperatura hmmmm i cos czuje że chyba tutaj pies jest pogrzebany ..... bo to było moje pierwsze zacierane piwo w pełni i mogło tak być. zwłaszcza że po ok 15 minutach zamiast wyłączyć palnik to go skręciłem na minimum i gdyby nie czujne oko żony i text w stylu :" mężu co ci się tu grzeje i czy nie musisz tego pilnować? " no i bieg do gara palnik na 0 °C i 1,0 litra zimnej wody termometr wskazywał ponad 70°C i szybko rósł (cholerny termometr analogowy ). Powiem tyle w smaku piwo jest bardzo dobre nawet zielone Nic pierwsze koty za płoty Edytowane 8 Listopada 2012 przez lkulos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Czyli prawdodpobnie uzyskałeś dość długą przerwę dekstrynującą. Ale to i tak nie usprawiedliwia tak wysokiego odfermentowania na S33... chyba, że w zacierze została skrobia. Próbę robiłeś? Generalnie z tym słabym odfermentowaniem S33 też bym nie szalał,a bynajmniej nie szukał tutaj usprawiedliwienia. Mój FAH na S3 (4kg pilsa) 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C zeszło spokojnie do 3-4 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 U mnie s-33 zawsze słabiutko odfermentowują. http://www.piwo.org/topic/5479-69-blg-po-8-dniach-burzliwej-czy-tak-ma-byc/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się