Gawron Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Jako, że wiosna zaczyna się zbliżać czas pomyśleć o założeniu plantacji chmielu którą sobie obiecałem w zeszłym roku. Dlatego jeżeli ktoś posiada sadzonki/sztobry chmielu i chciałby się nimi podzielić za pieniądze\barter\uścisk dłoni, ewentualnie jeżeli szuka kogoś do wspólnego zamówienia, to zapraszam do kontaktu w wątku lub na priv. Poszukuję 3-4 odmian aromatycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Podpinam się ale z tego co wyczytałem to sezon na zamówienia zaczyna się w marcu/kwietniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marvel90 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Dnia 17.01.2018 o 09:45, Gawron napisał: Jako, że wiosna zaczyna się zbliżać czas pomyśleć o założeniu plantacji chmielu którą sobie obiecałem w zeszłym roku. Dlatego jeżeli ktoś posiada sadzonki/sztobry chmielu i chciałby się nimi podzielić za pieniądze\barter\uścisk dłoni, ewentualnie jeżeli szuka kogoś do wspólnego zamówienia, to zapraszam do kontaktu w wątku lub na priv. Poszukuję 3-4 odmian aromatycznych. Mam parę odmian, odezwij się wiosną to dogadamy szczegóły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Kontaktujecie się z IUNG Puławy i dostajecie na wiosnę sadzonki chmielu za przysłowiowe "dziękuję". Chęć pozyskania karp/sztobrów trzeba zgłosić Pani Urszuli Skomra Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Joosto Hugemetalfan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 15 godzin temu, Joosto napisał: Kontaktujecie się z IUNG Puławy i dostajecie na wiosnę sadzonki chmielu za przysłowiowe "dziękuję". Chęć pozyskania karp/sztobrów trzeba zgłosić Pani Urszuli Skomra Pozyskiwałeś już z IUNG sadzonki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Tak http://egiset.ihar.edu.pl/ W powyższym linku mamy 81 rodzai chmieli do wyboru. W kryteriach wyszukiwania wpisujemy: Genus : Humulus Species: lupulus Available to distribution: Yes "Brać, wybierać, decydować i niczego nie żałować" Piotr503 i BROWAR "PIWNICA TEŚCIOWEJ" 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Troszkę nie wiem jak wybierać nie mam doświadczenia z chmielami, tam też nie wszystko jest opisane. Może ktoś coś poleci na goryczkę z wysokimi alfa kwasami, na aromat, na zimno a może jakiś uniwersalny. Już nie ważne, musiałem ustąpić ... Edytowane 29 Stycznia 2018 przez l3onsjo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rara Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W ubiegłym roku zamówiłam chmiel w IUNG Puławy. Dostałam Yungę i Cascade. Z czterech sztorb (po dwie na odmianę). Przeżyły i rozwinęły się trzy. Na prawdę ładna roślinka Jak uda mi się pozyskać na wiosnę własne sztorby to się podzielę/wymienię. Zebrałam sporo szyszek, ale w pierwszym roku ważniejsze jest ukorzenienie chmielu, więc nie nastawiałam się na obfite plony. Rośnie jak szalony i dużo pije Piotr503 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Rara napisał: W ubiegłym roku zamówiłam chmiel w IUNG Puławy. Dostałam Yungę i Cascade. Z czterech sztorb (po dwie na odmianę). Przeżyły i rozwinęły się trzy. Na prawdę ładna roślinka Jak uda mi się pozyskać na wiosnę własne sztorby to się podzielę/wymienię. Zebrałam sporo szyszek, ale w pierwszym roku ważniejsze jest ukorzenienie chmielu, więc nie nastawiałam się na obfite plony. Rośnie jak szalony i dużo pije Jaki był koszt tych sztobrów? Edytowane 7 Lutego 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierz Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Również jestem bardzo ciekawy jakie były koszty, Edit: No i jak podejrzewam trzeba się tam wybrać osobiście ? Edytowane 14 Lutego 2018 przez Pierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Koszty są zerowe, tak jak napisałem w poprzednim poście...a nie, przepraszam - musisz ponieść koszt przesyłki zwrotnej z podpisanymi papierami, że sztobry otrzymałeś nieodpłatnie. Pracownicy IUNG zaczynają wysyłać sztobry zainteresowanym "jak ziemia puści" i mogą podjąć prace pielęgnacyjne przy chmielach, czyli pewnie w kwietniu. Ja rok temu dostałem to, o co poprosiłem czyli Shinsu Wase, Cascade, Fuggle, Limbus, Tomyski, Rohatyński i odmiany eksperymentalne. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 A dostałeś przy zamówieniu jakiegoś maila który je potwierdza ? Próbowałem coś zamówić, ale nic nie dostałem i nie mam pojęcia czy faktycznie złożyłem to zmówienie poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Też nie mam pojęcia jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) 23 minuty temu, dziedzicpruski napisał: A dostałeś przy zamówieniu jakiegoś maila który je potwierdza ? Próbowałem coś zamówić, ale nic nie dostałem i nie mam pojęcia czy faktycznie złożyłem to zmówienie poprawnie. Spróbuj, proszę, skontaktować się w sprawie zamówienia z Panią Urszulą Skomra : uskomra@iung.pulawy.pl I dajcie znać, czy się udało. Z tego co pamiętam, zamiar pozyskania sztobrów z IUNG trzeba zgłosić do końca lutego. Edytowane 15 Lutego 2018 przez Joosto DamienKr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Dzięki, napisałem, dam znać co udało się zdziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marvel90 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Napisałem maila ok 2 tygodnie temu: "Witam serdecznie!Czy będzie możliwość pozyskania karp/sztorbów/sadzonek chmieli rodzaju żeńskiego następujących odmian:170088 CASCADE 56013 170171 COMET 170083 WILLAMETTE Z góry dziękuje za odpowiedź." Ok tydzień temu otrzymałem odpowiedź: "Dzień dobry, Prawdopodobnie będzie dostępna tylko odmiana Cascade. Odmiany Willamete nie mamy już w zasobach kolekcyjnych, natomiast odmiana Comet musi zostać zregenerowana, więc w tym roku materiał rozmnożeniowy nie będzie dostępny. Zamówienie należy złożyć poprzez system EGISET (egiset.ihar.edu.pl )najpóźniej do połowy marca, gdyż sztobry można pozyskać z plantacji jedynie wiosną. Pozdrawiam, Urszula Skomra" Właśnie zrobiłem zamówienie jest w miarę proste. Zaznaczamy interesujące nas odmiany w systemie klikamy na górze "Add". Przełącza nas do następnego okienka. Na dole klikamy w "Proceed (SMTA)". Następnie regulamin dostępny tez w j. polskim klikamy "Accept". Uzupełniamy dane i klikamy "Submit". Wydaje mi się, że to wszystko, nie ma chyba żadnych opłat, ewentualnie jeżeli przyjdzie paczka za pobraniem na mój koszt to pokryje koszty. Zobaczymy wiosną. Piotr503 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Jeśli od zeszłego roku się nic nie zmieniło, to nie powinno być żadnej odpłatności za przesyłkę. Przy podpisywaniu "regulaminu" w formie elektronicznej warto zaznaczyć że zamawiamy je jako osoba prywatna . Sam się teraz kusiłem na kilka odmian i złożyłem zamówienie na Zbyszko, Limbus i kilka eksperymentalnych. W zeszłym roku z posadzonych sztobrów Cascade, Fuggle i Tomyskiego zebrałem kilkaset gram szyszek. Edytowane 16 Lutego 2018 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziunonni Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Dnia 16.02.2018 o 19:16, Joosto napisał: Jeśli od zeszłego roku się nic nie zmieniło, to nie powinno być żadnej odpłatności za przesyłkę. Przy podpisywaniu "regulaminu" w formie elektronicznej warto zaznaczyć że zamawiamy je jako osoba prywatna . Sam się teraz kusiłem na kilka odmian i złożyłem zamówienie na Zbyszko, Limbus i kilka eksperymentalnych. W zeszłym roku z posadzonych sztobrów Cascade, Fuggle i Tomyskiego zebrałem kilkaset gram szyszek. Dostałeś jakiegoś maila zwrotnego? Zamówiłem i cisza... Jak wcześniej pisano powinni coś chyba podesłać, bo po coś się go podawało. Edytowane 18 Lutego 2018 przez Dziunonni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 10 minut temu, Dziunonni napisał: Dostałeś jakiegoś maila zwrotnego? Pytałem o co chodzi i odpowiedz; Cytuj zamówienie jest w systemie. Niestety system nie należy do naszego Instytutu, podobnie jak Pan jestem tylko jego użytkownikiem. Jedyne co mogę zrobić, to napisać do administratora systemu o problemie z potwierdzaniem zamówień. i co z tego wynikło Napisałam o problemie powiadomień, ale prawdopodobnie na ich wprowadzenie będzie trzeba jeszcze poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziunonni Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 3 minuty temu, dziedzicpruski napisał: Pytałem o co chodzi i odpowiedz; i co z tego wynikło Napisałam o problemie powiadomień, ale prawdopodobnie na ich wprowadzenie będzie trzeba jeszcze poczekać. Ok, bo myślałem że trzeba tam coś jeszcze wypełnić itp. Najważniejsze, że mają w systemie :-p Trwajmy zatem w wierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Hehe, wiara to podstawa ;), zobaczymy co z tego wyjdzie na koniec . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 I ja zamówienie złożyłem na klasyki. Czekamy więc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierz Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Czy wam też wyskoczyło tylko okienko "file saved" i nic więcej po złożeniu zamówienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overstack Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Dnia 19.02.2018 o 23:35, Pierz napisał: Czy wam też wyskoczyło tylko okienko "file saved" i nic więcej po złożeniu zamówienia? Przy zamówieniu wybrałem język polski. Na koniec otrzymałem komunikat w stylu - "dziękujemy za zamówienie" i nic poza tym. Mam spostrzeżenia co do funkcjonowania serwisu - brak zabezpieczenia przed automatycznymi skryptami (robotami); brak wsparcia dla protokołu SSL (przydatny przy podawaniu danych do umowy); w razie pomyłki - literówki brak możliwości korekty wprowadzonych danych. I jeszcze na deser - czy zwróciliście uwagę na art 6 ? konkretnie na pkt.3 (...obowiązek udostępniać) W przypadku gdy Odbiorca przechowuje w stanie żywym dostarczony Materiał, ma on obowiązek udostępniać go w ramach Systemu Wielostronnego za pomocą Standardowej Umowy o Transferze Materiału, wraz z dostępną o nim informacją zgodnie z art. 5b. Czyli materiał darmowy ale w systemie a'la torrent :-) I jeszcze jeden zapis w pkt. 6.4 - chcesz się podzielić sztobrem - spisz Umowę... W przypadku gdy Odbiorca przekazuje dostarczony Materiał, zgodnie z niniejszą Umową, innej osobie lub innemu podmiotowi (dalej zwanej jako Dalszy Odbiorca), Odbiorca: a) wykona to zgodnie z postanowieniami i na warunkach Standardowej Umowy o Transferze Materiału, poprzez zawarcie nowej umowy o transferze materiału oraz b) powiadomi o tym fakcie Organ Zarządzający, zgodnie z art. 5e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erhaim Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Ja również złożyłem zamówienie. Niestety, ale brak potwierdzenie nawet automatycznym @ to duży minus serwisu. Czekam na rozwój sytuacji... Dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi