Gawron Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Jako, że wiosna zaczyna się zbliżać czas pomyśleć o założeniu plantacji chmielu którą sobie obiecałem w zeszłym roku. Dlatego jeżeli ktoś posiada sadzonki/sztobry chmielu i chciałby się nimi podzielić za pieniądze\barter\uścisk dłoni, ewentualnie jeżeli szuka kogoś do wspólnego zamówienia, to zapraszam do kontaktu w wątku lub na priv. Poszukuję 3-4 odmian aromatycznych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Podpinam się ale z tego co wyczytałem to sezon na zamówienia zaczyna się w marcu/kwietniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
marvel90 Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Dnia 17.01.2018 o 09:45, Gawron napisał: Jako, że wiosna zaczyna się zbliżać czas pomyśleć o założeniu plantacji chmielu którą sobie obiecałem w zeszłym roku. Dlatego jeżeli ktoś posiada sadzonki/sztobry chmielu i chciałby się nimi podzielić za pieniądze\barter\uścisk dłoni, ewentualnie jeżeli szuka kogoś do wspólnego zamówienia, to zapraszam do kontaktu w wątku lub na priv. Poszukuję 3-4 odmian aromatycznych. Mam parę odmian, odezwij się wiosną to dogadamy szczegóły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted January 20, 2018 Share Posted January 20, 2018 (edited) Kontaktujecie się z IUNG Puławy i dostajecie na wiosnę sadzonki chmielu za przysłowiowe "dziękuję". Chęć pozyskania karp/sztobrów trzeba zgłosić Pani Urszuli Skomra Edited January 20, 2018 by Joosto Hugemetalfan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 21, 2018 Author Share Posted January 21, 2018 15 godzin temu, Joosto napisał: Kontaktujecie się z IUNG Puławy i dostajecie na wiosnę sadzonki chmielu za przysłowiowe "dziękuję". Chęć pozyskania karp/sztobrów trzeba zgłosić Pani Urszuli Skomra Pozyskiwałeś już z IUNG sadzonki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted January 21, 2018 Share Posted January 21, 2018 Tak http://egiset.ihar.edu.pl/ W powyższym linku mamy 81 rodzai chmieli do wyboru. W kryteriach wyszukiwania wpisujemy: Genus : Humulus Species: lupulus Available to distribution: Yes "Brać, wybierać, decydować i niczego nie żałować" BROWAR "PIWNICA TEŚCIOWEJ" and Piotr503 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
l3onsjo Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 (edited) Troszkę nie wiem jak wybierać nie mam doświadczenia z chmielami, tam też nie wszystko jest opisane. Może ktoś coś poleci na goryczkę z wysokimi alfa kwasami, na aromat, na zimno a może jakiś uniwersalny. Już nie ważne, musiałem ustąpić ... Edited January 29, 2018 by l3onsjo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rara Posted February 7, 2018 Share Posted February 7, 2018 W ubiegłym roku zamówiłam chmiel w IUNG Puławy. Dostałam Yungę i Cascade. Z czterech sztorb (po dwie na odmianę). Przeżyły i rozwinęły się trzy. Na prawdę ładna roślinka Jak uda mi się pozyskać na wiosnę własne sztorby to się podzielę/wymienię. Zebrałam sporo szyszek, ale w pierwszym roku ważniejsze jest ukorzenienie chmielu, więc nie nastawiałam się na obfite plony. Rośnie jak szalony i dużo pije Piotr503 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 7, 2018 Author Share Posted February 7, 2018 (edited) 2 godziny temu, Rara napisał: W ubiegłym roku zamówiłam chmiel w IUNG Puławy. Dostałam Yungę i Cascade. Z czterech sztorb (po dwie na odmianę). Przeżyły i rozwinęły się trzy. Na prawdę ładna roślinka Jak uda mi się pozyskać na wiosnę własne sztorby to się podzielę/wymienię. Zebrałam sporo szyszek, ale w pierwszym roku ważniejsze jest ukorzenienie chmielu, więc nie nastawiałam się na obfite plony. Rośnie jak szalony i dużo pije Jaki był koszt tych sztobrów? Edited February 7, 2018 by Gawron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pierz Posted February 14, 2018 Share Posted February 14, 2018 (edited) Również jestem bardzo ciekawy jakie były koszty, Edit: No i jak podejrzewam trzeba się tam wybrać osobiście ? Edited February 14, 2018 by Pierz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted February 15, 2018 Share Posted February 15, 2018 Koszty są zerowe, tak jak napisałem w poprzednim poście...a nie, przepraszam - musisz ponieść koszt przesyłki zwrotnej z podpisanymi papierami, że sztobry otrzymałeś nieodpłatnie. Pracownicy IUNG zaczynają wysyłać sztobry zainteresowanym "jak ziemia puści" i mogą podjąć prace pielęgnacyjne przy chmielach, czyli pewnie w kwietniu. Ja rok temu dostałem to, o co poprosiłem czyli Shinsu Wase, Cascade, Fuggle, Limbus, Tomyski, Rohatyński i odmiany eksperymentalne. Undeath 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 15, 2018 Share Posted February 15, 2018 A dostałeś przy zamówieniu jakiegoś maila który je potwierdza ? Próbowałem coś zamówić, ale nic nie dostałem i nie mam pojęcia czy faktycznie złożyłem to zmówienie poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted February 15, 2018 Share Posted February 15, 2018 Też nie mam pojęcia jak to zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted February 15, 2018 Share Posted February 15, 2018 (edited) 23 minuty temu, dziedzicpruski napisał: A dostałeś przy zamówieniu jakiegoś maila który je potwierdza ? Próbowałem coś zamówić, ale nic nie dostałem i nie mam pojęcia czy faktycznie złożyłem to zmówienie poprawnie. Spróbuj, proszę, skontaktować się w sprawie zamówienia z Panią Urszulą Skomra : uskomra@iung.pulawy.pl I dajcie znać, czy się udało. Z tego co pamiętam, zamiar pozyskania sztobrów z IUNG trzeba zgłosić do końca lutego. Edited February 15, 2018 by Joosto DamienKr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 15, 2018 Share Posted February 15, 2018 Dzięki, napisałem, dam znać co udało się zdziałać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marvel90 Posted February 15, 2018 Share Posted February 15, 2018 Napisałem maila ok 2 tygodnie temu: "Witam serdecznie!Czy będzie możliwość pozyskania karp/sztorbów/sadzonek chmieli rodzaju żeńskiego następujących odmian:170088 CASCADE 56013 170171 COMET 170083 WILLAMETTE Z góry dziękuje za odpowiedź." Ok tydzień temu otrzymałem odpowiedź: "Dzień dobry, Prawdopodobnie będzie dostępna tylko odmiana Cascade. Odmiany Willamete nie mamy już w zasobach kolekcyjnych, natomiast odmiana Comet musi zostać zregenerowana, więc w tym roku materiał rozmnożeniowy nie będzie dostępny. Zamówienie należy złożyć poprzez system EGISET (egiset.ihar.edu.pl )najpóźniej do połowy marca, gdyż sztobry można pozyskać z plantacji jedynie wiosną. Pozdrawiam, Urszula Skomra" Właśnie zrobiłem zamówienie jest w miarę proste. Zaznaczamy interesujące nas odmiany w systemie klikamy na górze "Add". Przełącza nas do następnego okienka. Na dole klikamy w "Proceed (SMTA)". Następnie regulamin dostępny tez w j. polskim klikamy "Accept". Uzupełniamy dane i klikamy "Submit". Wydaje mi się, że to wszystko, nie ma chyba żadnych opłat, ewentualnie jeżeli przyjdzie paczka za pobraniem na mój koszt to pokryje koszty. Zobaczymy wiosną. Piotr503 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted February 16, 2018 Share Posted February 16, 2018 (edited) Jeśli od zeszłego roku się nic nie zmieniło, to nie powinno być żadnej odpłatności za przesyłkę. Przy podpisywaniu "regulaminu" w formie elektronicznej warto zaznaczyć że zamawiamy je jako osoba prywatna . Sam się teraz kusiłem na kilka odmian i złożyłem zamówienie na Zbyszko, Limbus i kilka eksperymentalnych. W zeszłym roku z posadzonych sztobrów Cascade, Fuggle i Tomyskiego zebrałem kilkaset gram szyszek. Edited February 16, 2018 by Joosto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziunonni Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 (edited) Dnia 16.02.2018 o 19:16, Joosto napisał: Jeśli od zeszłego roku się nic nie zmieniło, to nie powinno być żadnej odpłatności za przesyłkę. Przy podpisywaniu "regulaminu" w formie elektronicznej warto zaznaczyć że zamawiamy je jako osoba prywatna . Sam się teraz kusiłem na kilka odmian i złożyłem zamówienie na Zbyszko, Limbus i kilka eksperymentalnych. W zeszłym roku z posadzonych sztobrów Cascade, Fuggle i Tomyskiego zebrałem kilkaset gram szyszek. Dostałeś jakiegoś maila zwrotnego? Zamówiłem i cisza... Jak wcześniej pisano powinni coś chyba podesłać, bo po coś się go podawało. Edited February 18, 2018 by Dziunonni Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 10 minut temu, Dziunonni napisał: Dostałeś jakiegoś maila zwrotnego? Pytałem o co chodzi i odpowiedz; Cytuj zamówienie jest w systemie. Niestety system nie należy do naszego Instytutu, podobnie jak Pan jestem tylko jego użytkownikiem. Jedyne co mogę zrobić, to napisać do administratora systemu o problemie z potwierdzaniem zamówień. i co z tego wynikło Napisałam o problemie powiadomień, ale prawdopodobnie na ich wprowadzenie będzie trzeba jeszcze poczekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziunonni Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 3 minuty temu, dziedzicpruski napisał: Pytałem o co chodzi i odpowiedz; i co z tego wynikło Napisałam o problemie powiadomień, ale prawdopodobnie na ich wprowadzenie będzie trzeba jeszcze poczekać. Ok, bo myślałem że trzeba tam coś jeszcze wypełnić itp. Najważniejsze, że mają w systemie :-p Trwajmy zatem w wierze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Hehe, wiara to podstawa ;), zobaczymy co z tego wyjdzie na koniec . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 18, 2018 Author Share Posted February 18, 2018 I ja zamówienie złożyłem na klasyki. Czekamy więc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pierz Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Czy wam też wyskoczyło tylko okienko "file saved" i nic więcej po złożeniu zamówienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
overstack Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Dnia 19.02.2018 o 23:35, Pierz napisał: Czy wam też wyskoczyło tylko okienko "file saved" i nic więcej po złożeniu zamówienia? Przy zamówieniu wybrałem język polski. Na koniec otrzymałem komunikat w stylu - "dziękujemy za zamówienie" i nic poza tym. Mam spostrzeżenia co do funkcjonowania serwisu - brak zabezpieczenia przed automatycznymi skryptami (robotami); brak wsparcia dla protokołu SSL (przydatny przy podawaniu danych do umowy); w razie pomyłki - literówki brak możliwości korekty wprowadzonych danych. I jeszcze na deser - czy zwróciliście uwagę na art 6 ? konkretnie na pkt.3 (...obowiązek udostępniać) W przypadku gdy Odbiorca przechowuje w stanie żywym dostarczony Materiał, ma on obowiązek udostępniać go w ramach Systemu Wielostronnego za pomocą Standardowej Umowy o Transferze Materiału, wraz z dostępną o nim informacją zgodnie z art. 5b. Czyli materiał darmowy ale w systemie a'la torrent :-) I jeszcze jeden zapis w pkt. 6.4 - chcesz się podzielić sztobrem - spisz Umowę... W przypadku gdy Odbiorca przekazuje dostarczony Materiał, zgodnie z niniejszą Umową, innej osobie lub innemu podmiotowi (dalej zwanej jako Dalszy Odbiorca), Odbiorca: a) wykona to zgodnie z postanowieniami i na warunkach Standardowej Umowy o Transferze Materiału, poprzez zawarcie nowej umowy o transferze materiału oraz b) powiadomi o tym fakcie Organ Zarządzający, zgodnie z art. 5e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
erhaim Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 Ja również złożyłem zamówienie. Niestety, ale brak potwierdzenie nawet automatycznym @ to duży minus serwisu. Czekam na rozwój sytuacji... Dzięki za podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts