c64club Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 To jest male a z duzymi oczkami. Jak dla mnie to bedzie dobre do wylapywania duzych chmielin jesli robisz "poor man's whirlpool" czyli zabełtać i poczekać aż chmiel ulozy sie w stozek na dnie gara. Za tym daj ponczoche, ktora wylapie ciensze czastki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Mam pytanie techniczne. Jak przygotować Hop Spider przed pierwszym użyciem? Jakoś go wygotować, umyć w płynie do mycia naczyń? Czy są inne metody. Dodam tylko, że wykonałem go sam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Daj do zmywarki lub umyj w płynie możesz go też sparzyć w gorącej wodzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Ok. To najpierw płyn do naczyń, a później do gara z gorącą wodą. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Pytanko do osób posiadających HS 300mikronow - jak wiele syfu przelatuje do gara? Czy stosujecie jakieś dodatkowe 'filtry', czu juz ne ma potrzeby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 300 jest ok. Czysto. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vice Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 W dniu 4.03.2019 o 14:58, Gargh napisał: Cześć, mam kilka pytań w temacie hop spidera. Dałem się ostatnio namówić na coś takiego jak na zdjęciu - planuję go głównie używać do chmielenia w trakcie gotowania, ale pan zachwalał, że spoko nowinka do chmielenia na zimno w kegu. Generalnie raczej dość sensowny gadżet, górne wieczko odkręcane, z zawleczką za którą można go gdzieś w Corneliusie podwiesić. Natomiast co do chmielenia na zimno: 1. Z racji, że w kegu jednak cyrkulacji nie ma, to jaka ilość chmielu byłaby odpowiednia w porównaniu z tradycyjną metodą? 1,5-2 krotna? 2. Ponieważ z reguły kega nie wypijam w kilka dni, to po jakim czasie należy się obawiać łodygi? 3. A może po prostu podwiesić w fermentorze podczas burzliwej, jeśli bym powiedzmy olał (NEIPA) cichą...? Dzięki z góry i pozdrawiam, Do mnie dzisiaj też przyleciał z Ali 7x18cm. https://pl.aliexpress.com/item/32874632978.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.718b5c0f1qPXFv Do chmielenia na zimno dać mu jakiś obciążnik czy sam pójdzie na dno? Ile max. chmielu można tam wsypać (100g.?), żeby oddał swój aromat, bo jak wiadomo chmiel zwiększy swoją objętość kilkukrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 3 godziny temu, Vice napisał: Do chmielenia na zimno dać mu jakiś obciążnik czy sam pójdzie na dno? Ile max. chmielu można tam wsypać (100g.?), żeby oddał swój aromat, bo jak wiadomo chmiel zwiększy swoją objętość kilkukrotnie? Nie chmieliłem w kegu więc na ten temat nie mam zdania. Natomiast chmielę w taki samym hop spiderze w fermentorze na zimno. A więc: Po wrzuceniu do fermentora niechętnie opada na dno, ale po 3-4 dniach gdy zlewam piwo leży na dnie. Jeżeli do chmielenia na zimno luźno daję 100g to do chmielenia w hop spiderze muszę dać ok 130g. 100g chmielu zajmuje połowę objętości. Mój po chyba 7-8 chmieleniach zaczyna rdzewieć mimo że nie używałem do niego nigdy chemii i zawsze dokładnie suszyłem, szkoda bo nie trzeba było się bawić w filtrowanie przy rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vice Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 19 minut temu, Krzych132 napisał: Nie chmieliłem w kegu więc na ten temat nie mam zdania. Jeżeli do chmielenia na zimno luźno daję 100g to do chmielenia w hop spiderze muszę dać ok 130g. 100g chmielu zajmuje połowę objętości. Nie, nie ja potrzebuje do fermentora masz ten sam wymiar 7x18cm.? Nie do końca rozumiem, dlaczego MUSISZ do hop spidera dać 130g. zamiast 100, czyżby tak słabo oddawał aromat? Mam wybór albo hop spider albo pokrywka mesh z Ikei umieszczona w fermentorze. Też nie wiem ile warek wytrzyma zanim zardzewieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się