yoshko Opublikowano 25 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Wysłałem ale odbiorcy dziś nie było i paczka poszła na punkt UPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 24 minuty temu, yoshko napisał: Wysłałem ale odbiorcy dziś nie było i paczka poszła na punkt UPS. Przedzwoń pod numer podany w regulaminie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 25 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 (edytowane) Kordas, łączę się w bólu, też miałem 2 piwka do wysłania i jakoś termin mi umknął... Może wysyłkowa sesja poprawkowa? Edytowane 25 Maja 2018 przez Maryh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 25 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Przedzwoń pod numer podany w regulaminie.Załatwione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 25 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Ja dostałem powiadomienie, że paczuszkę odebrano. Yoshko a co wysłałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 25 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 BB i MS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 26 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) czyli MS już są na pewno dwa Undeath, a będzie jakieś podsumowanie ile czego dostarczono? Edytowane 26 Maja 2018 przez Carlito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Dnia 26.05.2018 o 08:21, Carlito napisał: czyli MS już są na pewno dwa Undeath, a będzie jakieś podsumowanie ile czego dostarczono? Jak co roku będą nawet listy startowe A prezentują się one tak: American Pils: 1. Piotr Sztuk 2. Michał Wiśniewski 3. Marek Faltyn 4. Marcin Stolarczyk 5. Robert Gumieniak 6. Krzysztof Linek 7. Szymon Pioterek Milk Stout: 1. Sebastian Makowski 2. Adam Kapturski 3. Konrad Sworowski 4. Wiktor Dudek 5. Henryk Cimała 6. Jakub Kawa 7. Łukasz Tymoszuk 8. Michał Matysiak 9 . Szymon Pioterek 10. Łukasz Niedźwiedź 11. Maciej Trześniewski 12. Marcin Stolarczyk 13. Andrzej Pietrzyk 14. Piotr Żabski 15. Karol Paczos 16. Mateusz Grzybowski 17. Mateusz Ordon Belgian Blond Ale: 1. Bartek Filipiuk 2. Rafał Wróblewski 3. Piotr Sztuk 4. Łukasz Rymkiewicz 5. Łukasz Niedżwiedż 6. Tomasz Karpowicz 7. Dawid Wykręt 8. Tomasz Niesobski 9. Adam Chmielecki 10. Maciej Osiński 11.Robert Gumieniak 12. Łukasz Tymoszuk 13. Dariusz Pięta 14. Sebastian Makowski 15. Marcin Lasota 16. Mateusz Bonikowski 17. Leszek Nitschke 18. Grzegorz Suchan 19. Piotr Antolik Milk Shake IPA: 1. Szymon Pioterek 2. Jakub Skrądź 3. Jarosław Lipowski 4. Michał Mielcarski 5. Kostas Bimtsas 6. Maciej Pietranik 7. Julian Ćwirko 8. Konrad Sworowski 9. Sebastian Makowski 10. Artur Śmierzchalski 11. Mateusz Ordon 12. Piotr Sztuk Eliminacje odbędą się w piątek od godziny 14 na sali VIP wykładowej stadionu we Wrocławiu we wszystkich kategoriach. Po krótkiej przerwie przeprowadzony zostanie finał tego samego dnia. Wyniki w sobotę na scenie WFDP. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Będą podane wyniki eliminacji czy od razu tylko finałowe w sobotę? PS: W sobotę o której?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Podam wyniki eliminacji w piątek jak je zakończymy. W sobotę pod wieczór po ogłoszeniu na scenie postaram się też zamieścić wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 A ogłoszenie na WFDP, o której bo będę przejazdem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 39 minut temu, yoshko napisał: A ogłoszenie na WFDP, o której bo będę przejazdem. Prawdopodobnie o 16 po spotkaniu piwowarów domowych. Jeszcze dopinam ten szczegół z organizatorem i podam informacje na dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 I mamy wyniki eliminacji XIII Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych: American Pils: 1.Robert Gumieniak 2. Piotr Sztuk Milk Stout: 1. Michał Matysiak 2.Sebastian Makowski 3. Jakub Kawa 4.Wiktor Dudek Milkshake IPA: 1.Michał Mielcarski 2.Kostas Bimtsas 3.Szymon Pioterek 4.Konrad Sworoski Belgian Blond Ale: 1.Dariusz Pięta 2.Bartek Filipiuk 3.Łukasz NIedźwiedź 4.Tomasz Karpowicz 5.Maciej Osiński 6.Robert Gumieniak Kolejność przypadkowa. Jutro wyniki na głównej scenie festiwalowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 W tym roku ostrzejsza selekcja czy naprawdę tak słabo? To znaczy po swoich piwach właśnie tego się spodziewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Ja tam cudu nie oczekiwałem, blisko miałem to wysłałem.. ale faktycznie z 17 wyłonić 4 .... żyleta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Albo tak tragiczny poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Generalnie w BBA dużo wad fermentacyjnych, w Milk Stout poziom dobry ale dużo piw niezbalansowanych, American Pils niezgodność z stylem i drobne wady fermentacji królowały natomiast w milkshake ipa złe balanse oraz kwasnosc. Generalnie poziom był wszędzie niezły a piwa były selekcjonowane bardzo surowo. Jeszcze zrobię większe podsumowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Ogólnie popieram taki sposób sędziowania. Jeżeli piwo ma ewidentne wady lub jest niestylowe nie powinno trafić do finału niezależnie ile było zgłoszeń i ile przeszło już do finału. Słabe jest gdy do finału puszcza się zaplanowane wcześniej 7-8 piw a potem finaliści z ostatnich miejsc kończą z 19 pkt.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk NervGal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Może włożę kij w mrowisko (ale moim celem nie jest zrobienie gównoburzy) ale przeszkadzało mi to już przy kilku konkursach (a przy tym konkursie nastąpił już swego rodzaju "rekord" ), więc już po prostu muszę się wypowiedzieć może to też skłoni innych do zabrania głosu na ten temat 5 godzin temu, Zohan napisał: Ogólnie popieram taki sposób sędziowania. Jeżeli piwo ma ewidentne wady lub jest niestylowe nie powinno trafić do finału niezależnie ile było zgłoszeń i ile przeszło już do finału. Natomiast ja jestem zupełnym przeciwnikiem tego, wg mnie celem konkursów jest uszeregowanie piw od najlepszego do najgorszego, eliminacje są tylko ze zwykłej pragmatyczności. Widzę, że w niektórych konkursach to idzie w tym kierunku ostatnio i mi się to zupełnie nie podoba (jeszcze rozumiem przy tych np. 7 piwach zrobić eliminacje, żeby odrzucić takie totalnie wadliwe, żeby sędziowie nie musieli się z nimi mierzyć w finale ale odpadło 5 na 7, przy niby niezłym poziomie, dla mnie to trochę nie fair, że piwowar którego piwo normalnie zajęło by trzecie miejsce nie dostanie np. dyplomu). Ponadto wg mnie jeśli już takie zasady mają być stosowane, to powinno być raczej jasno określone jakiej jakości (np. na ile punktów) ma być piwo żeby zasługiwało na finał. Bo, np. co do znaczy, że piwo "ma ewidentne wady lub jest niestylowe" (to piwo na 20 punktów? 15? 25? 27? 30? 32? 35?), gdzie jest granica między ewidentną niestylowością, a lekką niestylowością? itp. Edytowane 9 Czerwca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Wyniki finałów: American Pils: 1. Piotr Sztuk 2. Robert Gumieniak Milk Stout: 1. Wiktor Dudek 2. Sebastian Makowski 3. Michał Matysiak 4. Jakub Kawa Milkshake IPA: 1. Szymon Pioterek i Mateusz Dworniczek 2. Konrad Sworoski 3. Michał Mielcarski 4. Kostas Bimtsas Belgian Blond Ale: 1.Robert Gumieniak 2. Łukasz Niedźwiedź 3. Dariusz Pięta 4. Maciej Osiński 5. Tomasz Karpowicz 6. Bartek Filipiuk A zdobywcą GCh jest Szymon Pioterek i Mateusz Dworniczek!!! Gratulujemy!!! Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Jako współorganizator "niektórych konkursów" pozwolę sobie wyjaśnić. "celem konkursów jest uszeregowanie piw od najlepszego do najgorszego" - jak najbardziej. Z tym, że sprecyzujmy - uszeregowanie w obrębie piw spełniających wymogi stylu, a także piw ogólnie pijalnych, czyli niewadliwych w sposób znacznie upośledzający pijalność. "Bo, np. co do znaczy, że piwo "ma ewidentne wady lub jest niestylowe" (to piwo na 20 punktów? 15? 25? 27? 30? 32? 35?)," Piwo ma "ewidentne" wady, kiedy cechy niepożądane równoważą lub przewyższają intensywnością cechy pożądane. Piwo jest niestylowe, kiedy ma balans lub obecność/charakter cech nietypowy dla stylu. "gdzie jest granica między ewidentną niestylowością, a lekką niestylowością? itp." Lekka niestylowość jest wtedy, kiedy pojawiają się w nim cechy niewłaściwe dla stylu, ale ich natężenie jest drugoplanowe i nie zaburza balansu cech właściwych dla stylu. Ewidentna niestylowość jest wtedy, kiedy cechy niewłaściwe dla stylu są na poziomie równoważnym lub przysłaniającym cechy właściwe dla stylu, lub balans cech właściwych jest jednoznacznie nieodpowiedni dla danego stylu. "eliminacje są tylko ze zwykłej pragmatyczności" Eliminacje są organizowanie w celu odsiania piw niestylowych lub ewidentnie wadliwych, a także - rzecz bardzo ważna - w celu wcześniejszego zapoznania sędziów z piwami finałowymi i ich ogólnym poziomem. Nawet kiedy liczba piw nadesłanych jest niewielka, eliminacje robić warto po to, żeby sędziowie mieli możliwość zapoznania się finałowymi piwami. "dla mnie to trochę nie fair, że piwowar którego piwo normalnie zajęło by trzecie miejsce nie dostanie np. dyplomu)" Nie fair to jest wtedy, kiedy piwowar dostaje dyplom nie dlatego, że uwarzył solidne piwo w stylu, ale dlatego że organizatorzy potrzebowali zapełnić podium. Chciałbyś taki dyplom? bart3q, Antol i kantor 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Dzięki za głos w dyskusji (i odpowiedź/komentarz do moich pytań/uwag) mam nadzieję że się ona jeszcze rozwinie, póki co odpowiedź na część z pytaniem 28 minut temu, Dagome napisał: Nie fair to jest wtedy, kiedy piwowar dostaje dyplom nie dlatego, że uwarzył solidne piwo w stylu, ale dlatego że organizatorzy potrzebowali zapełnić podium. Chciałbyś taki dyplom? Oczywiście, dla mnie to nie byłby żaden powód do ujmy, że moje piwo zajęło by trzecie miejsce i byłoby nazwijmy "przeciętne", bo, zapewne, kategoria byłaby trudna/wymagająca i wszyscy którzy mieli odwagę/ochotę uwarzyć piwo w tym stylu i wystartować, zrobili by gorsze piwa (pomijając oczywiście piwa z 1 i 2 miejsca). edit: Żeby nie było, że tylko offtopy robię, to gratulacje dla laureatów Edytowane 9 Czerwca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Gratuluję wszystkim finalistom i laureatom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Dnia 9.06.2018 o 16:48, kantor napisał: Może włożę kij w mrowisko (ale moim celem nie jest zrobienie gównoburzy) ale przeszkadzało mi to już przy kilku konkursach (a przy tym konkursie nastąpił już swego rodzaju "rekord" ), więc już po prostu muszę się wypowiedzieć może to też skłoni innych do zabrania głosu na ten temat Dnia 9.06.2018 o 11:21, Zohan napisał: Ogólnie popieram taki sposób sędziowania. Jeżeli piwo ma ewidentne wady lub jest niestylowe nie powinno trafić do finału niezależnie ile było zgłoszeń i ile przeszło już do finału. Natomiast ja jestem zupełnym przeciwnikiem tego, wg mnie celem konkursów jest uszeregowanie piw od najlepszego do najgorszego, eliminacje są tylko ze zwykłej pragmatyczności. Widzę, że w niektórych konkursach to idzie w tym kierunku ostatnio i mi się to zupełnie nie podoba (jeszcze rozumiem przy tych np. 7 piwach zrobić eliminacje, żeby odrzucić takie totalnie wadliwe, żeby sędziowie nie musieli się z nimi mierzyć w finale ale odpadło 5 na 7, przy niby niezłym poziomie, dla mnie to trochę nie fair, że piwowar którego piwo normalnie zajęło by trzecie miejsce nie dostanie np. dyplomu). Prowadzisz konkurs w Krakowie tam pokazujesz swój punkt widzenia odnośnie konkursu i moim zdaniem bardzo dobrze. Każdy konkurs prowadzą inni ludzie i jest różnorodność w spodobie podejścia co wypada, a co można, a co nie jest dobre. Przez te kilka lat miałem odzew taki, że jakim cudem moje piwo jest w finale skoro ledwo zdobyło 19 pkt. Sędziowie puszczali - bo taki był przykaz by zapełnić te 10 miejsc finałowych piwa, które były ewidentnie wadliwe i w finale nie powinny się znaleźć. Mi się to nie podoba, uważam, że na finał zasługują piwa, które są stylowe oraz nie posiadają wad. Lekkie wady, które dopuszcza styl oczywiście pozwalają wejść piwu do finału. I tak było w przypadki wymienionego przez Ciebie Classic American Pilsa. Od początku wiedziałem, że będzie to dość kontrowersyjna kategoria i ilość zgłoszeń też podpowiada mi, żeby nie iść w kierunku takich piw na konkursach. Z 7 piw finałowych 2 były niezgodne z stylem, pozostałe piwa posiadały wyraźne wady fermentacyjne/technologiczne na poziomie dominującym w piwie. Zostały przysłonione pozostałe cechy stylu i nie wyobrażam sobie robienie dla nich pełnej oceny. Metryczka finałowa zawierałaby nie więcej niż metryczki eliminacyjne, bo nie da się inaczej ocenić piwa, w którym dominowały kredki świecowe i kosmiczny DMS, przy każdym łyku zapychający kubki smakowe. Takie piwo moim i jak widać osób eliminujących w tym stylu nie zasługuje na finał i nie wypada mu przyznać miejsca finałowego. Dwa piwa były w miarę solidne i zasłużyły na to miejsce. Może nie do końca był super ekstra poziom w tym stylu akurat. Bardziej chodziło mi o to, że nie było takich totalnych piw zainfekowanych w całym konkursie trafiło się ich może z 6-7. Na resztę wątpliwości widzę, że odpowiedział fajnie Czesiek (dzięki!). Dodam od siebie - eliminacje są po to by do finału trafiły piwa stylowe i niewadliwe. A nie: Dnia 9.06.2018 o 16:48, kantor napisał: Ponadto wg mnie jeśli już takie zasady mają być stosowane, to powinno być raczej jasno określone jakiej jakości (np. na ile punktów) ma być piwo żeby zasługiwało na finał. Eliminacje nie są od przyznawania punktów. Piwo zasługujące na finał powtórzę po raz trzeci musi być stylowe i nie posiadać wad (które przysłaniają profil piwa albo w nim dominują zaburzając balans aromatu lub smaku). Puszczanie do finału piw ewidentnie i średnio wadliwych to moim zdaniem krzywda dla pozostałych osób, które się dostały do finału. Nie jestem w stanie przewidzieć ile piw przyjdzie na konkurs, ani tego ile sędziowie przepuszczą do finału. Nie mieli tutaj przykazu, że mają puścić jak najmniej - przykazem była rzetelna i długa ocena. Sędziowie bardzo długo debatowali w każdej kategorii na temat każdego właściwie piwa z osobna, to mi się bardzo podobało i uważam, że nikt nie został skrzywdzony przez taki sposób oceny. Ocena BBA trwała 2,5 h co daje 8 minut na każde piwo. Podobnie było w przypadku pozostałych kategorii. Dnia 9.06.2018 o 19:45, Dagome napisał: Nie fair to jest wtedy, kiedy piwowar dostaje dyplom nie dlatego, że uwarzył solidne piwo w stylu, ale dlatego że organizatorzy potrzebowali zapełnić podium. Chciałbyś taki dyplom? A mi by było @kantor jednak trochę wstyd dostać dyplom za 10-20 pkt. piwo, nie ważne od trudu włożonego w uwarzenie piwa w danym stylu. Ja myślę, że ile konkursów to tyle podejść do sposobu sędziowania i nie jest to nic złego, a nawet dobre rozwiązania można podglądać z innych zawodów. Dziś wieczorem opublikuje listę z punktacją oraz jako niespodziankę już jedną kategorię na przyszły rok kantor i NervGal 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Undeath napisał: Prowadzisz konkurs w Krakowie tam pokazujesz swój punkt widzenia odnośnie konkursu i moim zdaniem bardzo dobrze. (...) Dzięki i za Twoją wypowiedź, też szanuję Twój punkt widzenia 4 godziny temu, Undeath napisał: Eliminacje nie są od przyznawania punktów. Punkty czy opis słowny (bo z takiego opisu skorzystaliście z Dagome w celu opisu jakości piwa zasługującego na finał) są dla mnie równorzędne, pewnie z zboczenia zawodowego wolę punkty, bo wg mnie matematyka najlepiej opisuje otaczającą nas rzeczywistość (taki offtop) Mój pierwotny wpis (oprócz wyrażenia jakiegoś tam niezadowolenia z tej sytuacji ) miał też na celu wywołania dyskusji na ten temat, zwłaszcza wśród piwowarów - uczestników konkursów. Ze strony piwowara swoją opinię wyraziłem, nawet uważam, że tak jak w BJCP nie punktuje się piwa poniżej 14 puntów (bo jest to traktowane jako złośliwość wobec piwowara), tak w każdym konkursie, jak tylko jest możliwość, powinno się obsadzić podium (czy tam punktowane miejsca) bez względu na jakość piw. To jest oczywiście tylko i wyłącznie mój pogląd. Z punktu widzenia sędziego, uważam że w KPD najważniejsi są piwowarzy i sędziowie powinni dostosować się do ich oczekiwań (więc jeśli były u Ciebie takie głosy, to bardzo dobrze, że zmieniłeś metodykę). Powiedzmy że są 3 metodyki przepuszczania piw: 1. Przepuszczamy najlepsze piwa (np. te 6-8 piw) do finału bez względu na ich poziom. 2. Przepuszczamy najlepsze piwa do finału, jednocześnie bardzo niestylowe i wadliwe zawsze odpadają (czyli np. posiadające wady niepozwalające na sensowną ocenę finałową, np. po co oceniać jakość goryczki jak American pilzner ma DMS jak puszka kukurydzy, bądź też nie są to "piwa spełniające wymogi stylu, a także piw ogólnie pijalnych, czyli niewadliwych w sposób znacznie upośledzający pijalność"). 3. Przepuszczamy do finału najlepsze piwa, jednocześnie przechodzą tylko piwa "stylowe i nie posiadające wad". Co więc wybieracie piwowarzy? (póki co widzę, że są raczej zwolennicy ostrej eliminacji) Ogólnie metodyka 2 i 3 jest na pewno bardziej wymagająca dla sędziów, zwłaszcza w kontekście ich kalibracji oraz może powodować że komisja eliminacyjna będzie wchodzić w buty komisji finałowej (jak np. przejdzie jedno piwo), bo poziom na konkursach jest różny i przy rygorystycznym podejściu do "stylowe i nie posiadające wad" i wymagających stylach, spokojnie będą takie sytuacje. Ponadto bez wcześniejszego ustalenia metodyki na konkursie może się zdarzyć, że w jednej komisji będą sędziowie o różnym podejściu i będzie spięcie Edytowane 11 Czerwca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się