Enrike Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Hej, Dziwna sytułacja mi się zdażyła podczas rozlewu, ale po dodaniu glukozy na refermentacje na powieżchni piwa zrobiła się pianka jak przy początkach burzliwej. Dałem 5 gram glukozy na 1 litr. Piwo z brewkitu (APA) - zeszło z 12,5 BLG do 3 BLG, więc drożdże nie powinny pracować a jednak. Piwo stało w piwnicy 3 tydoni, temperatura w granicach 18-20 stopni. Czy ktoś miał podobnie? Planuje zostawić je jeszcze na 3 dni i dopiero rozlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Ale że ile to stało z tą glukozą zanim pojawiła się piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Za te 3 dni zeżrą Ci całą glukozę j będziesz musiał sypać od nowa. Nie wiem jaka duża ta pianka, być może trochę Ci się napowietrzylo przy przelewaniu. Dawaj d butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Daleś papu to sie burzy Ps chyba cos nie doczytaleś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enrike Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) No stało z 30 minut po wlaniu glukozy. Piwo robiłe wg przepisu, pierwszy raz z brewkitu W tym momencie pianka na powierzchni ma jakiś 0,5-1 cm wysokości :O Jak myślicie wlewać do butli? Edytowane 5 Lutego 2018 przez Enrike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Do butli, na picie za wcześnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Godzinę temu, Enrike napisał: Planuje zostawić je jeszcze na 3 dni i dopiero rozlać. Tylko pamiętaj, że będziesz musiał dać znowu surowca do refermentacji.Jak kolega @anteks mapisał. Coś nie doczytałeś, lub nie zrozumiałeś. Glukoze dajesz właśnie po to, żeby drożdże wznowiły pracę, ale mają to zrobić już w zamkniętych butelkach, a nie w fermentorze. Odfermentowały ci do 3 blg, a ty glukozą podniosłeś zakładam do 4 blg, więc drożdże znów będą fermentować do tych 3 które miały ostatecznie. Edytowane 5 Lutego 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Poczekaj aż zjedzą to co im dałeś wcześniej. Jeśli teraz dosypiesz taką samą dawkę glukozy i zabutelkujesz, będziesz miał granaty w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 4 minuty temu, SynMojegoStarego napisał: Poczekaj aż zjedzą to co im dałeś wcześniej. Jeśli teraz dosypiesz taką samą dawkę glukozy i zabutelkujesz, będziesz miał granaty w butelkach. Dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 17 godzin temu, Enrike napisał: Hej, Dziwna sytułacja mi się zdażyła podczas rozlewu, ale po dodaniu glukozy na refermentacje na powieżchni piwa zrobiła się pianka jak przy początkach burzliwej. Dałem 5 gram glukozy na 1 litr. Piwo z brewkitu (APA) - zeszło z 12,5 BLG do 3 BLG, więc drożdże nie powinny pracować a jednak. Piwo stało w piwnicy 3 tydoni, temperatura w granicach 18-20 stopni. Czy ktoś miał podobnie? Planuje zostawić je jeszcze na 3 dni i dopiero rozlać. podobnie miałem kiedyś na początku swojego piwowarstwa jak przy zlewaniu piwa do rozlewu zaciągnąłem przypadkiem sporo drożdży..(gęstwy z dna fermentora)... - w efekcie drożdże po dodaniu glukozy szybko się uaktywniły... i rozpoczęły imprezę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się