Jump to content

Drożdże zaczęły pracować przy rozlewie


Recommended Posts

Hej,

Dziwna sytułacja mi się zdażyła podczas rozlewu, ale po dodaniu glukozy na refermentacje na powieżchni piwa zrobiła się pianka jak przy początkach burzliwej. Dałem 5 gram glukozy na 1 litr. Piwo z brewkitu (APA) - zeszło z 12,5 BLG do 3 BLG, więc drożdże nie powinny pracować a jednak. Piwo stało w piwnicy 3 tydoni, temperatura w granicach 18-20 stopni. Czy ktoś miał podobnie? Planuje zostawić je jeszcze na 3 dni i dopiero rozlać.

Link to comment
Share on other sites

Za te 3 dni zeżrą Ci całą glukozę j będziesz musiał sypać od nowa. 

Nie wiem jaka duża ta pianka, być może trochę Ci się napowietrzylo przy przelewaniu. Dawaj d butle. 

Link to comment
Share on other sites

No stało z 30 minut po wlaniu glukozy. Piwo robiłe wg przepisu, pierwszy raz z brewkitu :) W tym momencie pianka na powierzchni ma jakiś 0,5-1 cm wysokości :O 

Jak myślicie wlewać do butli?

Edited by Enrike
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Enrike napisał:

Planuje zostawić je jeszcze na 3 dni i dopiero rozlać.

Tylko pamiętaj, że będziesz musiał dać znowu surowca do refermentacji.Jak kolega @anteks mapisał. Coś nie doczytałeś, lub nie zrozumiałeś. Glukoze dajesz właśnie po to, żeby drożdże wznowiły pracę, ale mają to zrobić już w zamkniętych butelkach, a nie w fermentorze. Odfermentowały ci do 3 blg, a ty glukozą podniosłeś zakładam do 4 blg, więc drożdże znów będą fermentować do tych 3 które miały ostatecznie.

Edited by Gawron
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, SynMojegoStarego napisał:

Poczekaj aż zjedzą to co im dałeś wcześniej. Jeśli teraz dosypiesz taką samą dawkę glukozy i zabutelkujesz, będziesz miał granaty w butelkach.

Dokładnie

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, Enrike napisał:

Hej,

Dziwna sytułacja mi się zdażyła podczas rozlewu, ale po dodaniu glukozy na refermentacje na powieżchni piwa zrobiła się pianka jak przy początkach burzliwej. Dałem 5 gram glukozy na 1 litr. Piwo z brewkitu (APA) - zeszło z 12,5 BLG do 3 BLG, więc drożdże nie powinny pracować a jednak. Piwo stało w piwnicy 3 tydoni, temperatura w granicach 18-20 stopni. Czy ktoś miał podobnie? Planuje zostawić je jeszcze na 3 dni i dopiero rozlać.

podobnie miałem kiedyś na początku swojego piwowarstwa jak przy zlewaniu piwa do rozlewu zaciągnąłem przypadkiem sporo drożdży..(gęstwy z dna fermentora)... - w efekcie drożdże po dodaniu glukozy szybko się uaktywniły... i rozpoczęły imprezę :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.