Saladyn Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 Witam, próbowałem ostatnio zakwasić brzeczkę probiotykiem Swanson L. Plantarum (docelowo miał być Berliner Weisse) gar trzymałem w temperaturze 33 C przez 48 h, i lipa nic się nie zakwasiło ph nawet nie drgnęło. Co mogło być tego przyczyna proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 (edited) Ile tabletek wrzuciłeś? Próbowałeś czy jest kwaśne czy tylko mierzyłeś pH? Edited March 2, 2018 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 Padłe bakterie może. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 Ile IBU? kamilg20 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 Uważam, że nie zakwasiło się, gdyż bakterie nie wyprodukowały kwasu mlekowego. Więcej info jak opiszesz dokładnie cały proces. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saladyn Posted March 2, 2018 Author Share Posted March 2, 2018 8 godzin temu, Undeath napisał: Przeprowadziłem klasyczne zakwaszanie w kotle, dałem 15 tabletek na 18L , sprawdzałem ph i próbowałem 0 kwasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 3 minuty temu, Saladyn napisał: Przeprowadziłem klasyczne zakwaszanie w kotle, dałem 15 tabletek na 18L , sprawdzałem ph i próbowałem 0 kwasu I też dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 (edited) Jak zakwaszał w kotle, to raczej przed chmieleniem. Wygląda na to, że miałeś jakąś walniętą paczkę probiotyku ze zdechłymi bakteriami. Inne wyjaśnienie nie przychodzi mi do głowy. Chyba, że faktycznie wcześniej tę brzeczkę nachmieliłeś. Edited March 2, 2018 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 2, 2018 Share Posted March 2, 2018 Zakwaszałem już dwa razy brzeczkę w kotle i mam taką drobną radę - używaj na przyszłość dwóch szczepów bakterii lub jednego, ale z dwóch różnych probiotyków. Ciężko jest wtedy trafić na jednocześnie dwa trefne opakowania (o ile oczywiście to było przyczyną w Twoim przypadku) A przy okazji tematu zareklamuję swoją recepturę, wg mnie bardzo udaną, na mocnego kwacha chmielonego po amerykańsku https://www.piwo.org/forums/topic/23197-browar-zagórz/?page=2&tab=comments#comment-463255 Jeśli uprzeć się ratować brzeczkę na ten sam styl piwa to bym ją ponownie zagotował, wystudził i rozpoczął zakwaszanie od nowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted March 3, 2018 Share Posted March 3, 2018 I kupo sobie probiotyki dla zdrowia..., powinny być trzymane w lodówce, w aptece i domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 3, 2018 Share Posted March 3, 2018 Ku mojemu zaskoczeniu na pudełku niektórych probiotyków jest napisane, żeby trzymać w temperaturze pokojowej. Na Sanprobi IBS chyba tak jest, a to też czyste L. plantarum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted March 3, 2018 Share Posted March 3, 2018 No to ja mam takie które trzeba trzymać w lodówce i po terminie grubo też działają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted March 3, 2018 Share Posted March 3, 2018 Rowniez posiadam tabletkowe Rhamnosusy i nie wymagaja one lodowki. P.S. Czy jesli tabletka zawiera dodatkowo prebiotyk, to wplynie to jakos na proces zakwaszania (usprawni go)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
HoppySailor Posted March 3, 2018 Share Posted March 3, 2018 Przejechałem się już dwa razy (w sumie z 6) na probiotyku Swanson L. Plantarum. Zakwaszanie w kotle, brzeczka niechmielona, odpowiednia ilość kapsułek, za każdym razem ten sam schemat działania i dwa razy niestety ale psikus. Myślę, że następnym razem wyprubuję jakiegoś innego producenta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 3, 2018 Share Posted March 3, 2018 A ja od wielu warek używam tylko i wyłącznie Swansona. Póki co niezawodne. Trzymam w lodówce i po kilku miesiącach dalej żywotne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HoppySailor Posted March 4, 2018 Share Posted March 4, 2018 5 godzin temu, Jasiu napisał: Trzymam w lodówce i po kilku miesiącach dalej żywotne. Moje trzymane w temperaturze pokojowej, może ma to wpływ na żywotność bakterii. Ciekawe jak przechowuje je sprzedawca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 Hehe, coś jest na rzeczy ,próbowałem zakwasić probiotykiem z apteki trzymanym w lodówce ,dałem 4 kapsułki i po 20 godz zero zakwaszenia, wsypałem te piekarnicze przeterminowane po pół roku i pewnie zakwaszą bez problemu. No i ku osobie tu dla zdrowia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 (edited) Jak dałeś 4 kapsułki to nie ma nic zaskakującego w tym, że mogło się nie zakwasić. Jeszcze pytanie co to za probiotyk, ale na najlepsze mają koło 10mld CFU więc dużo za mało, nie mówiąc już o tych, co mają mniej. Edited March 6, 2018 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted March 7, 2018 Share Posted March 7, 2018 To ciekawe ile mają te kultury starterowe skoro ich daję jak są świeże objętość jednej (max 2 jak mi się więcej sypnie) takiej kapsułki. To były Lactobacillus rhamnosus w ilości 340ml w kapsułce . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 Dużo więcej. Objętość proszku o niczym nie świadczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts