Jump to content

Brak zakwaszenia


Recommended Posts

Witam, próbowałem ostatnio zakwasić brzeczkę probiotykiem Swanson L. Plantarum (docelowo miał być Berliner Weisse) gar trzymałem   w temperaturze  33 C przez 48 h, i lipa nic się nie zakwasiło ph nawet nie drgnęło. Co mogło być tego przyczyna proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam   

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Saladyn napisał:

 

Przeprowadziłem klasyczne zakwaszanie w kotle, dałem 15 tabletek na 18L , sprawdzałem ph i próbowałem 0 kwasu 

I też dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

Link to comment
Share on other sites

Jak zakwaszał w kotle, to raczej przed chmieleniem. Wygląda na to, że miałeś jakąś walniętą paczkę probiotyku ze zdechłymi bakteriami. Inne wyjaśnienie nie przychodzi mi do głowy. Chyba, że faktycznie wcześniej tę brzeczkę nachmieliłeś. 

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Zakwaszałem już dwa razy brzeczkę w kotle i mam taką drobną radę - używaj na przyszłość dwóch szczepów bakterii lub jednego, ale z dwóch różnych probiotyków. Ciężko jest wtedy trafić na jednocześnie dwa trefne opakowania (o ile oczywiście to było przyczyną w Twoim przypadku) ;) A przy okazji tematu zareklamuję swoją recepturę, wg mnie bardzo udaną, na mocnego kwacha chmielonego po amerykańsku ;) https://www.piwo.org/forums/topic/23197-browar-zagórz/?page=2&tab=comments#comment-463255

 

Jeśli uprzeć się ratować brzeczkę na ten sam styl piwa to bym ją ponownie zagotował, wystudził i rozpoczął zakwaszanie od nowa.

Link to comment
Share on other sites

Rowniez posiadam tabletkowe Rhamnosusy i nie wymagaja one lodowki.

 

P.S.

Czy jesli tabletka zawiera dodatkowo prebiotyk, to wplynie to jakos na proces zakwaszania (usprawni go)?

IMG_20180303_113724.jpg

IMG_20180303_113734.jpg

Link to comment
Share on other sites

Przejechałem się już dwa razy (w sumie z 6) na probiotyku Swanson L. Plantarum. Zakwaszanie w kotle, brzeczka niechmielona, odpowiednia ilość kapsułek, za każdym razem ten sam schemat działania i dwa razy niestety ale psikus. Myślę, że następnym razem wyprubuję jakiegoś innego producenta.

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Jasiu napisał:

Trzymam w lodówce i po kilku miesiącach dalej żywotne.

Moje trzymane w temperaturze pokojowej, może ma to wpływ na żywotność bakterii. Ciekawe jak przechowuje je sprzedawca.

Link to comment
Share on other sites

Jak dałeś 4 kapsułki to nie ma nic zaskakującego w tym, że mogło się nie zakwasić. Jeszcze pytanie co to za probiotyk, ale na najlepsze mają koło 10mld CFU więc dużo za mało, nie mówiąc już o tych, co mają mniej. 

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.