Saladyn Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Witam, próbowałem ostatnio zakwasić brzeczkę probiotykiem Swanson L. Plantarum (docelowo miał być Berliner Weisse) gar trzymałem w temperaturze 33 C przez 48 h, i lipa nic się nie zakwasiło ph nawet nie drgnęło. Co mogło być tego przyczyna proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 (edytowane) Ile tabletek wrzuciłeś? Próbowałeś czy jest kwaśne czy tylko mierzyłeś pH? Edytowane 2 Marca 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Padłe bakterie może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Ile IBU? kamilg20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Uważam, że nie zakwasiło się, gdyż bakterie nie wyprodukowały kwasu mlekowego. Więcej info jak opiszesz dokładnie cały proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 8 godzin temu, Undeath napisał: Przeprowadziłem klasyczne zakwaszanie w kotle, dałem 15 tabletek na 18L , sprawdzałem ph i próbowałem 0 kwasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 3 minuty temu, Saladyn napisał: Przeprowadziłem klasyczne zakwaszanie w kotle, dałem 15 tabletek na 18L , sprawdzałem ph i próbowałem 0 kwasu I też dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 (edytowane) Jak zakwaszał w kotle, to raczej przed chmieleniem. Wygląda na to, że miałeś jakąś walniętą paczkę probiotyku ze zdechłymi bakteriami. Inne wyjaśnienie nie przychodzi mi do głowy. Chyba, że faktycznie wcześniej tę brzeczkę nachmieliłeś. Edytowane 2 Marca 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Zakwaszałem już dwa razy brzeczkę w kotle i mam taką drobną radę - używaj na przyszłość dwóch szczepów bakterii lub jednego, ale z dwóch różnych probiotyków. Ciężko jest wtedy trafić na jednocześnie dwa trefne opakowania (o ile oczywiście to było przyczyną w Twoim przypadku) A przy okazji tematu zareklamuję swoją recepturę, wg mnie bardzo udaną, na mocnego kwacha chmielonego po amerykańsku https://www.piwo.org/forums/topic/23197-browar-zagórz/?page=2&tab=comments#comment-463255 Jeśli uprzeć się ratować brzeczkę na ten sam styl piwa to bym ją ponownie zagotował, wystudził i rozpoczął zakwaszanie od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 I kupo sobie probiotyki dla zdrowia..., powinny być trzymane w lodówce, w aptece i domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Ku mojemu zaskoczeniu na pudełku niektórych probiotyków jest napisane, żeby trzymać w temperaturze pokojowej. Na Sanprobi IBS chyba tak jest, a to też czyste L. plantarum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 No to ja mam takie które trzeba trzymać w lodówce i po terminie grubo też działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Rowniez posiadam tabletkowe Rhamnosusy i nie wymagaja one lodowki. P.S. Czy jesli tabletka zawiera dodatkowo prebiotyk, to wplynie to jakos na proces zakwaszania (usprawni go)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Przejechałem się już dwa razy (w sumie z 6) na probiotyku Swanson L. Plantarum. Zakwaszanie w kotle, brzeczka niechmielona, odpowiednia ilość kapsułek, za każdym razem ten sam schemat działania i dwa razy niestety ale psikus. Myślę, że następnym razem wyprubuję jakiegoś innego producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 A ja od wielu warek używam tylko i wyłącznie Swansona. Póki co niezawodne. Trzymam w lodówce i po kilku miesiącach dalej żywotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 5 godzin temu, Jasiu napisał: Trzymam w lodówce i po kilku miesiącach dalej żywotne. Moje trzymane w temperaturze pokojowej, może ma to wpływ na żywotność bakterii. Ciekawe jak przechowuje je sprzedawca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Hehe, coś jest na rzeczy ,próbowałem zakwasić probiotykiem z apteki trzymanym w lodówce ,dałem 4 kapsułki i po 20 godz zero zakwaszenia, wsypałem te piekarnicze przeterminowane po pół roku i pewnie zakwaszą bez problemu. No i ku osobie tu dla zdrowia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 (edytowane) Jak dałeś 4 kapsułki to nie ma nic zaskakującego w tym, że mogło się nie zakwasić. Jeszcze pytanie co to za probiotyk, ale na najlepsze mają koło 10mld CFU więc dużo za mało, nie mówiąc już o tych, co mają mniej. Edytowane 6 Marca 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 To ciekawe ile mają te kultury starterowe skoro ich daję jak są świeże objętość jednej (max 2 jak mi się więcej sypnie) takiej kapsułki. To były Lactobacillus rhamnosus w ilości 340ml w kapsułce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Dużo więcej. Objętość proszku o niczym nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się