McColtan Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Witam, tydzień temu dodałem chmiel w granulacie na cichą fermentacje po tygodniu duża zawartość utrzymuje się na powierzchni, do końca cichej zostały 7 dni czy jeśli się nic nie zmieni co zrobić by cały osad opadł na dno? Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Na mróz z nimi to siądą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Witam, tydzień temu dodałem chmiel w granulacie na cichą fermentacje po tygodniu duża zawartość utrzymuje się na powierzchni, do końca cichej zostały 7 dni czy jeśli się nic nie zmieni co zrobić by cały osad opadł na dno?Nie za długo te 2 tygodnie na cichej dla chmielu? Moze wyjsc trawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McColtan Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 8 minut temu, Hobbysta napisał: Nie za długo te 2 tygodnie na cichej dla chmielu? Moze wyjsc trawa. To ile uważasz powinienem chmielić na cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 4 minuty temu, McColtan napisał: To ile uważasz powinienem chmielić na cichej? Max tydzień. Potem w smaku trawa i łodygi. Ja staram się nie przekraczać 5 dni. Zwykle 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 bywa że nachmielę nz zimno 2-3 miesiące. Piwo pije a nie spuszczam sie na wąchaniu i wyszukiwaniu wad JanuszMyszyński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 3 godziny temu, anteks napisał: bywa że nachmielę nz zimno 2-3 miesiące. Piwo pije a nie spuszczam sie na wąchaniu i wyszukiwaniu wad Jasne. Bywa też, że niektórym wychodzi dobre piwo fermentując "7+7" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 1 minutę temu, Jancewicz napisał: Jasne. Bywa też, że niektórym wychodzi dobre piwo fermentując "7+7" ? Ja nie twierdzę że to kandydat na GCh. Mi smakuje, jako smakowo/zapachowy dys niczego nie wyczuwam. Co złego jest w 7+7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) 24 minuty temu, anteks napisał: Co złego jest w 7+7? Nic, ale nie zawsze się sprawdza. Tak samo zapewne jak chmielenie na zimno przez 2 miesiące. Z ciekawości, jakim chmielem chmieliłeś tak długo? Edytowane 3 Marca 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McColtan Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 35 minut temu, Jancewicz napisał: Nic, ale nie zawsze się sprawdza. Tak samo zapewne jak chmielenie na zimno przez 2 miesiące. Z ciekawości, jakim chmielem chmieliłeś tak długo? Citras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 37 minut temu, Jancewicz napisał: Nic, ale nie zawsze się sprawdza. Tak samo zapewne jak chmielenie na zimno przez 2 miesiące. Z ciekawości, jakim chmielem chmieliłeś tak długo? Coś z amerykańców. Nie twierdzę że IIPE czy Risa zrobisz 7+7. Ale pszenice czy eile to spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 6 godzin temu, McColtan napisał: To ile uważasz powinienem chmielić na cichej? max na 4dni, potem jest tylko gorzej Zukowiec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Wystaw wiadro jak najszybciej na balkon na jakieś 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Polecam patent z założeniem zdzieraka ze stali nierdzewnej na koniec węża przy przelewaniu piwa - idealnie zatrzymuje chmieliny po cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Polecam patent z założeniem zdzieraka ze stali nierdzewnej na koniec węża przy przelewaniu piwa - idealnie zatrzymuje chmieliny po cichej.W jaki sposob nakładasz go na wąż? Do środka jakos upychasz po prostu, czy moze przykladasz go do tego zdzieraka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 W jaki sposob nakładasz go na wąż? Do środka jakos upychasz po prostu, czy moze przykladasz go do tego zdzieraka?O tak...Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Dobry coldcrush i żadne pończochy nie potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) Ja dla pewności gotuję zmywaka razem z nitką którą później mocno obwiązuję, aby nie spadł. Ale po warzeniu ten patent nie działa, szybko się zapchał i nie leciało. Edytowane 4 Marca 2018 przez l3onsjo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk&K Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Ja ostatnio zakupiłem taki oto wężyk u chinczyków: https://pl.aliexpress.com/item/Brew-Syphon-Tube-Pipe-Hose-Wine-Beer-Making-Tool-Food-Safe-Plastic-2-Meter-Reused/32800952120.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.zY3j1M Zlewałem ostatnio nim piwo po cichej razem z chmielem i bardzo fajnie to wyszło. Praktycznie żadnych osadów nie było w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 A ja mam całkowicie odmienne zdanie na temat tych mini filtrów. Po kilku sekundach chmiel oblepił całość i tyle było ze zlewania. A jeśli to ma być rozwiązanie w momencie kiedy cały chmiel już opadł, to równie dobrze można normalnie dekantować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Mam inny patent, który sprawdza się lepiej niż te druciaki. Wystarczy, że na wylocie rurki montuję jakimś spinaczem nylonową torbę filtracyjną: http://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/2155-torba-filtracyjna-6l.html?search_query=torba&results=11 Dzięki temu można ssać wszystko do dna bez większych strat z chmielenia i bez obawy, że chmiel przeniknie do docelowego fermentora. I tak, można zassać brzeczkę spokojnie przez torbę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 3 godziny temu, Wuuu napisał: Mam inny patent, który sprawdza się lepiej niż te druciaki. Wystarczy, że na wylocie rurki montuję jakimś spinaczem nylonową torbę filtracyjną: http://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/2155-torba-filtracyjna-6l.html?search_query=torba&results=11 Dzięki temu można ssać wszystko do dna bez większych strat z chmielenia i bez obawy, że chmiel przeniknie do docelowego fermentora. I tak, można zassać brzeczkę spokojnie przez torbę Zaciekawił mnie ten worek do filtracji chmielin po gotowaniu. Żaden pył Ci nie przenika? Jakie to może mieć oczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Naprawdę niewielkie, na załączonym obrazku dobrze widać. Oczywiście jakiś tam symboliczny osad zawsze przeniknie, jak przy każdym rozwiązaniu. Ale spokojnie, po leżakowaniu w butelkach, piwa zawsze wychodzą mi klarowne (o ile mają takie być :)) Torby używam też po wstępnej filtracji po zacieraniu. Po gotowaniu już hopstopper w Grainfatherze robi robotę. Henx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Wyglada na 600 mikronow. ten ma 200: https://www.piwnykraft.pl/mobile/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-zawiazywany---200-mikronow/501 Chmiel albo do środka, albo luzem, a wtedy worek na węzyk. Zanim kupilem worek, na wężyk nakładałem mylonową pończochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się