JacekKocurek Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Dziś rano piana na 2 cm. Lag oceniam na 24 godziny. Jarek, to nie mój pierwszy kontakt z Acitovatorami. Używałem już ich w czasach, kiedy jeszcze Wyeast produkował Propagatory i wtedy wystartowały lepiej a brzeczka miała tylko 1°Blg mniej (ale za to drożdże miały chyba rok!). Czyżby faktycznie Wyeast obniżył jakość? Nawet idealna kondycja komórek nie wystarcza na zapewnienie optymalnej ilości 1mln/1ml/1°Blg. W moim wypadku była ona 3razy za mała (uwzględniając start w temperaturze pokojowej, powiedzmy, że 2 razy za mała) dlatego lag przeciągnął 3 krotnie. Zobaczymy jakie będą efekty fermentacji; pszenica lubi mniejszą niż optymalna ilość drożdży (inna sprawa czy 2razy niższą). Póki co fermentor zniosłem do piwnicy gdzie jest 17°C. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Jeszcze jeden... jeszcze jeden... A właściwie jeszcze dwa, znaczy się dwie i setka... Jakieś plany? Może jakiś imperialweizenbock? Jak już będziesz miał drożdże rozruszane... Tak myślę, żeby pszenicami zamknąć setkę. Od pszenicy zacząłem zabawę i pszenicami skończę... mam nadzieję, że tylko 1 setkę. Czy jakaś imperialna zaraza... chyba nie ale na koniec weizenbock by pasował. Nie wiem tylko ile mam jeszcze słodu pszenicznego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Wypadaloby zorganizowac cos ala chrzest piwowara po pierwszej setce. Cos a'la chrzest morski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 i diamentową rocznicę po 600 warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Wypadaloby zorganizowac cos ala chrzest piwowara po pierwszej setce. Cos a'la chrzest morski Dobry pomysł. Razem z Ignacem na ochotnika możemy Jacusiowi taki chrzest zorganizować. Co proponujecie ? co podać do wypicia?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Dobry pomysł. Razem z Ignacem na ochotnika możemy Jacusiowi taki chrzest zorganizować. Co proponujecie ? co podać do wypicia?. To by musialo byc cos obrzydliwego. Jakis tani bełt z supermarketu, najlepiej otwarty dzien wczesniej. Brrr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 To by musialo byc cos obrzydliwego. Jakis tani bełt z supermarketu, najlepiej otwarty dzien wczesniej. Brrr Żywca i Lecha a na zakaske granulat chmielowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Granulat chmielowy zmieszany z gęstwą, a do popicia jakiś porządny kwas. Ewentualnie mieszanka z mego chrztu żeglarskiego: makrela + smalec + jogurt + przyprawy. Cofka murowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) No Tomku, to zależy jakie przyprawy. Jak piri-prir to może by się dało utrzymać w żołądku. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Jacuś, nie Ty będziesz decydował o składzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Nie bój się dostaniesz takiego Grand Ch. że hej Tylko pośpiesz się z tą setną wareczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 No niestety nie wiem kiedy znajdę na nie czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Warka 97: AFA - Jasne amerykańskie ale Wczoraj udało mi się znaleźć chwilę i zakegować to piwo. Ekstrakt na cichej spadł jeszcze o 1,5°Blg i ostatecznie zatrzymał się na 2,5°Blg. Jak zwykle nie cały chmiel raczył opaść na dno. Goryczka jest mocna i tylko tyle o piwie mogę powiedzieć, bo nos tradycyjnie sparaliżowało ClO2. To co nie wlazło do KEGa (jakieś 5-6l) trafiło do butelek z dodatkiem 0,4l rezerwy. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Warka 98 - pszenica 3638 Dziś trafiła do KEGa a co sie nie zmieściło (ok 5l) poszło do butelek z 0,4l rezerwy (zatężona przy tyndalizacji do 15°Blg). Smak OK, tak jak się spodziewałem po tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Ciekawe czy będzie taka dobra jak od Jejeskiego ta z podium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Cześć Ciekawe czy będzie taka dobra jak od Jejeskiego ta z podium. Nie będzie taka dobra, bo nie z podium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 No cóż, trzeba będzie zrobić test porównawczy. Jejski już dwa lata się odgraża, że zorganizuje coś na swoim placu w Siemcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Cześć No cóż, trzeba będzie zrobić test porównawczy. Jejski już dwa lata się odgraża, że zorganizuje coś na swoim placu w Siemcach. Jakby to miało coś pomóc to ci mogę jakiś podeścik z ne 1 wystrugać i jakaś blachę medalowa wygrawerować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 A tośmy sie, Bieloczku, nie zrozumieli. Chodziło mi tylko o okazję do spotkania. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Cześć A tośmy sie, Bieloczku, nie zrozumieli. Chodziło mi tylko o okazję do spotkania. Myśmy się dobrze zrozumieli ;-) Myślałem ze Wenie to może pomóc w pozytwnej ocenie Twojego piwa. Choc jak wiadomo powszechnie mistrz pszenic nie lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Ciekawe czy będzie taka dobra jak od Jejeskiego ta z podium. Wiem z doświadczenia, że pszenica Jacka na tych drożdżach mi o wiele bardziej smakuje. Zresztą, co guru lagerów może wiedzieć o pszenicy? No cóż, trzeba będzie zrobić test porównawczy. Jejski już dwa lata się odgraża, że zorganizuje coś na swoim placu w Siemcach. Mam jeszcze kilka butelek mojego to porównamy Właśnie to Ty Jacku pół godziny przed ogłoszeniem wyników powiedziałeś mi że będzie pudło.Uwaga nadejszła wiekopomna chwila Już w tym miesiącu będzie spotkanie O szczegółach poinformuję wkrótce. Cześć Jakby to miało coś pomóc to ci mogę jakiś podeścik z ne 1 wystrugać i jakaś blachę medalowa wygrawerować ;-) Grzesiu, to do roboty! Jacek będzie zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Warka 99, pszenica bawarska Drożdże czekały na żarcie i czekały.... Nie można się aż tak nad nimi znęcać. W związku z tym we środę powstała pszenica. W miejscu warzenia (a nie było to w domu) brakowało pilzneńskiego więc uzupełniłem brak monachijskim. Planowana goryczka ok 10IBU Zasyp słód pszeniczny Litovel: 2,3kg słód pilzneński Litovel: 1,2kg słód monachijski Litovel: 0,5kg słód carapils: 0,5kg Zacieranie pszeniczny na 42-40°C - 35' po zmieszaniu z jęczmiennymi 52°C - 10' 62°C - 35' 72°C - 35' 78°C - 10' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 20g Halertauer Tradition 2010, szacunkowo 4%ak. Wyszło ok. 23l niecałe 12°Blg. Zadane gęstwą 3638 zebraną z poprzedniej pszenicy. Napowietrzało się głównie przy transporcie. Zaniosłem do piwnicy gdzie jest ok. 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Warka 99, pszenica bawarska W poniedziałek, w końcu została zabeczkowana. Co się nie zmieściło w Corneliusie (ok 4l) trafiło do butelek z dodatkiem 300ml rezerwy 16°Blg (chyba z APA, podniesie co nieco goryczkę, trudno). Ostatni tydzień fermentor przesiedział w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 No to seteczka zaraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Juz dawno miała być. Niestety, remont mieszkania przerósł najśmielsze oczekiwania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się