ziomalisz Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z chmielem i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma %. zrobilem wszystko zgodnie z instrukcja , dosypałem 1kg glukozy piwo powinno miec 5% a nie 0% i samkowac jak woda. Jakies pomysly dlaczego tak sie stalo. zdjecie piwa wygladalo tak praktycznie caly czas przez te 11 dni Temperatura wynosiła caly czas ok 23C Edytowane 28 Maja 2018 przez ziomalisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 A jakie parametry miała brzeczka nastawna? Jakie drożdże?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) Dlaczego sadzisz, ze to 0% ? Wypij ze dwa, a potem idź dmuchnąć na posterunek, to sie przekonasz, ze to nie alcohol-free Tez kiedyś zrobilem meksykanskie z brewkitu. Tylko, ze dodalem ekstrakt slodowy niechmielony. A nie glukozę. Zeszlo do 2BLG Mialem juz butelkowac, ale wydawalo mi sie jakieś bezpłciowe. Dodalem "herbatkę" z chmielu Mosaic + Mosaic na zimno i choc przestalo juz byc mexican carveza, to dalo sie poc z przyjemnoscia. I to byl ostatni brewkit. Nie syp glukozy do brzeczki, to oprócz czystych % nic nie daje. Edytowane 28 Maja 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalisz Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 38 minut temu, RobertSlask napisał: A jakie parametry miała brzeczka nastawna? Jakie drożdże? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Drożdze noname z brewkitu, nie zmierzylem blg wtedy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Jeżeli balingometr pokazał 0 to znaczy że drożdże pojadły, zakładam że nie wiesz jak mierzy blg balingomierzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalisz Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 42 minuty temu, DonBeer napisał: Jeżeli balingometr pokazał 0 to znaczy że drożdże pojadły, zakładam że nie wiesz jak mierzy blg balingomierzem 42 minuty temu, DonBeer napisał: Jeżeli balingometr pokazał 0 to znaczy że drożdże pojadły, zakładam że nie wiesz jak mierzy blg balingomierzem wlewa sie do probowki troche brzeczki i wklada balingometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 25 minut temu, ziomalisz napisał: wlewa sie do probowki troche brzeczki i wklada balingometr? dokładnie, i na chłopski rozum od wartości ekstraktu brzeczki nastawnej odejmujesz wartość wskazaną po fermentacji, a wynik dzielisz przez 2 (w przybliżeniu) i uzyskujesz przybliżoną wartość alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalisz Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 6 godzin temu, DonBeer napisał: dokładnie, i na chłopski rozum od wartości ekstraktu brzeczki nastawnej odejmujesz wartość wskazaną po fermentacji, a wynik dzielisz przez 2 (w przybliżeniu) i uzyskujesz przybliżoną wartość alk. tylko ze nie zmierzylem blg na poczatku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 @ziomalisz no i tu jest błąd, ale skoro pokazuje ci 0 to znaczy, że drożdże podjadły, wynik odczytany z balingomierza po fermentacji nie jest pomiarem alkoholu, a ciężarem końcowym cieczy, który pomaga przy obliczeniu alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 a dla pewności... sprawdź ile ten balingometr pokazuje w wodzie bez cukru ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 9 godzin temu, sugarsweet napisał: a dla pewności... sprawdź ile ten balingometr pokazuje w wodzie bez cukru ;-) Najlepiej destylowanej nawet wodzie Ale kranówka też ujdzie. Doczytaj/obejrzyj filmik jak dokładnie się używa balingometru bo coś w twojej wypowiedzi mi nie pasuje. Daj też dokładny namiar na zestaw to pi razy drzwi uda nam się przeliczyć ile powinno mieć początkowego blg. Patrząc na zdjęcie nie widzę zbytnio resztek po pianie drożdżowej na brzegach fermentora. Może jakiś odosobniony przypadek ale w tej temperaturze nie możliwe, że drożdże nic nie zbudowały. Były jakieś oznaki fermentacji przez te 11 dni? Bulkało czy pokrywkę wybrzuszyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalisz Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 12 godzin temu, Undeath napisał: Najlepiej destylowanej nawet wodzie Ale kranówka też ujdzie. Doczytaj/obejrzyj filmik jak dokładnie się używa balingometru bo coś w twojej wypowiedzi mi nie pasuje. Daj też dokładny namiar na zestaw to pi razy drzwi uda nam się przeliczyć ile powinno mieć początkowego blg. Patrząc na zdjęcie nie widzę zbytnio resztek po pianie drożdżowej na brzegach fermentora. Może jakiś odosobniony przypadek ale w tej temperaturze nie możliwe, że drożdże nic nie zbudowały. Były jakieś oznaki fermentacji przez te 11 dni? Bulkało czy pokrywkę wybrzuszyło? bulkało i wybrzuszylo pokrywe, na dnie jest osad tak z 2-3cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 bulkało i wybrzuszylo pokrywe, na dnie jest osad tak z 2-3cmPiwa z brewkitu są słabe, następnym razem uwarz piwo sam i będzie gitara Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Godzinę temu, ziomalisz napisał: bulkało i wybrzuszylo pokrywe, na dnie jest osad tak z 2-3cm To ciekawe co za drożdże dali do zestawu... Możliwe że jakieś winne - odfermentowały piwo do zera i nic od siebie nie dały zbytnio i wyszło jak wyszło. Zlej za parę dni jak wykluczasz infekcje, może w butelkach się zmieni jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się